color-colour:
Seçmeli görsel sanatlar dersinde kazanımlar tüm sınıflar için aynı olup 2014 seçmeli görsel sanatlar dersi öğretim programında düzeylere göre dersin işlenmesi gerektiği belitilmiştir. Bu düzeyler ise öğrenci ilk kez seçmeli görsel sanatlar dersi alıyor ise 1. Düzey, 2. Kez alıyorsa 2. Düzey şeklinde devam etmektedir. Bu durumda 6. Sınıf öğrencisi 2. Kez seçmeli görsel sanatlar dersi alıyorsa 2. Düzey, 7. Sınıf öğrencisi ilk kez seçmeli görsel sanatlar dersi alıyorsa birinci düzey olarak belirlenmelidir. Düzeylerin tamamında kazanımlar aynı olup düzeylere göre konunun derinleştirilmesi gerekmektedir. Bu durumda sınıflar için farklı planlar yapmaya gerek yoktur.
RESİM MODÜLÜNÜN KAZANIMLARI
Seçmeli Görsel Sanatlar Dersi Resim Modülü kapsamında ele alınan kazanımlar; modülün haftada 2 ya da 4 saat seçilmesi durumunda, öğrencilerin konu hakkında önceki bilgi, beceri ve gelişim düzeylerine göre aşağıdaki biçimde belirlenebilir. Modülde yer alan kazanımlar her düzeyde ele alınmalı ve düzey arttıkça içeriği zenginleştirilmelidir.
Birinci Düzey: Öğrencilerin çalışmalarında sanat elemanları ile tasarım ilkelerini başlangıç düzeyinde yansıtmaları sağlanır. Örneğin; öğrencinin yakın çevresinde ve doğada gördüğü çizgileri söylemesi, çizgi türlerini bilmesi ve uygulaması; biçim/form arasındaki farkı açıklaması, basit nesneleri gözlemleyerek biçim (geometrik, organik) ve formu çalışmalarına yansıtmaları; rengin nasıl oluştuğu, ana-ara, zıt, sıcak-soğuk renkleri bilmeleri ve çalışmalarında göstermeleri; mekânda derinlik etkisi yaratmak için ön, orta, arka planı açıklamaları ve kullanmaları; denge türlerinden simetriyi bilmeleri ve uygulamaları; ayrıca diğer sanat eleman ve ilkeleri açısından da basitten ve karmaşığa doğru bir sıralama göz önünde bulundurulmalıdır. Kültürel Miras, Sanat Eleştirisi ve Estetik öğrenme alanında verilen kazanımlarla ilgili sanat eseri örnekleri somut sanat eserlerinden oluşmalıdır. Müzelerle resim sanatını ilişkilendirerek müze, müze türleri üzerinde durulmalı ve tek bir müze hakkında tanıtım projesi hazırlatılmalıdır. Ayrıca iki sanatçının eseri üzerinden dönem ve üslup karşılaştırması yapılmalıdır.
İkinci Düzey: Öğrencilerin çalışmalarında sanat elemanları ile tasarım ilkelerini kullanarak duygu ve düşüncelerini çalışmalarına yansıtmaları sağlanır. Örneğin; öğrencileringözlemlerinden yola çıkarak kontur çizgileri oluşturması, farklı çizgi değerlerini kullanması; biçim/form uygulamalarında negatif, pozitif ilişkisini kullanması; renk konusunda açık-koyu, ton, akromatik renk özelliklerini bilmeleri ve uygulamaları; asimetrik ve merkezi dengeyi bilmeleri ve çalışmalarında göstermeleri, doğada ve sanat eserlerindeki denge türlerini tanıması; çalışmalarında çizgi ve hava (renk) perspektifini, negatif-pozitif (boşluk-doluluk) alanı kullanmalarına dikkat edilmelidir. Türk kültürü ve farklı kültürlere ait sanat eserleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar üzerinde durulmalıdır. Müzelerle resim sanatını ilişkilendirerek bir müzede yer alan en az iki eser üzerinde eser incelemesi ile ilgili proje hazırlatılmalıdır. İki sanatçının eseri üzerinden teknik ve malzeme ve kompozisyon karşılaştırması yapılmalıdır.
Üçüncü Düzey: Yaratıcı sürecin araştırılması, analizi ve keşfi üzerinde durularak öğrencilerin sanat elemanları ve tasarım ilkeleri doğrultusunda geleneksel ve çağdaş sanat materyallerini kullanmaları sağlanır. Örneğin öğrencinin gözlemlerinden yola çıkarak anlık çizimler oluşturması, incelediği sanat eserlerinde kullanılan çizgilerin anlamlarını fark etmesi; biçim/form uygulamaları (iç bükey, dış bükey) yapması; renk konusunda armoni, tamamlayıcı, kromatik vb. renk ilişkilerini çalışmalarına yansıtmaları, sanat eserinde denge ilkesinin neden önemli olduğunu anlaması, resimlerde kullanılan farklı denge türlerinin anlamlarını fark etmesi, mekânda derinlik etkisi yaratmak için tek kaçışlı perspektifi kullanmaları üzerinde durulması sağlanır. Öğrencilerin sorgulama becerilerini kullanarak sanatçıların farklı malzemeyi, tekniği, temaları, düşünceleri, sembolleri ve gözlemlerini eserlerinde nasıl yansıttıklarını analiz etmeleri üzerine odaklanılmalıdır.[size=78%] [/size]
Dördüncü Düzey: Bu düzeyde öğrencilerin daha önce edindikleri bilgi, beceri ve deneyimlerin özümsenmesi üzerine odaklanılarak çalışmalarını oluştururken farklı teknikleri bir arada kullanmaları sağlanır. Öğrencilerin görsel sanat konusundaki yargılarını geliştirebilmeleri için sanatın amacı, anlamı ve değeri üzerine sorgulama yapılmasına yoğunlaşılır. Örneğin; öğrencilerin daha önce edindiği bilgi ve beceriler doğrultusunda kaligrafik çizgiler oluşturması, farklı çizgi değerlerini kullanmasının yanı sıra renk ilişkileri üzerinde durularak bu bilgilerini çalışmalarına yansıtmaları sağlanır. Ayrıca rengin ifadeci yönü (sosyolojik, psikolojik vb. etkisi), sanatçıların eserlerinde anlamı vurgulamak için rengi nasıl kullandıkları ve hava perspektifi ile birlikte farklı perspektif türlerini uygulamaları üzerinde durulmalıdır.