Gönderen Konu: Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?  (Okunma sayısı 21551 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« : 01 Eylül 2007, 16:18:42 »

Kırlara yürüyüşe çıktığınızda, yağlı boya resimlere ilham kaynağı olacak pek çok manzarayla karşılaşırsınız. Yağlı boya, uygulanması zor bir malzemedir. Bu yüzden dış mekanda çalışmaları gerçekleştirmeniz zor olabilir. Bu manzaraları karakalem ile çalışarak ileride size referans olmalarını sağlayın.

 



Pek çok manzara gibi bu kır manzarası da sert kenarlar ve net şekiller içermemektedir. Yumuşak ve zarif hatlara sahip bu görüntü çoğunlukla, alacalı, açık tonlu ve kırık çizgilerden meydana getirilmiştir.

Yağlı boyaların çok yönlü yapısı

Doğa resimleri yapmak düşüncesi başta çok yıldırıcı gibi görünse de yağlı boyalar kullanıldığında çok kolaylaşacaktır. Yağlı boyalar, buradaki ağaçlı ve gölgeli yolda olduğu gibi doğanın tüm doku ve renklerinin yansıtılabilmesi için her türlü şekilde kullanılabilecektir. Kısaca, manzaralar, yağlı boyalarla ne tür uygulamalar yapılabileceğinin keşfedilmesi için harika bir fırsat sunar.

Resmin düzenlenmesi

Bir fotoğrafı esas alarak çalışmak özellikle de manzara ressamları için iyi bir başlangıç noktasıdır. Hava koşulları ya da ışık değişimlerinden etkilenmenizi engeller. Ayrıca bu sayede kış ortasında, güneşli bir yaz manzarası resmetmeniz de mümkün hale gelir. Fotoğrafın tıpatıp aynısını tuvalinize geçirmeniz gerekmez, neleri alıp neleri resmin dışında bırakacağınız tamamen sizin inisiyatifinize kalmıştır. Buradaki resim, sanatçıya, en ideal kompozisyonu yaratma fırsatı vermek için iki fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Tüm bunların yanında gerçek manzara karşısında çalışmanın, resminize doğal bir hava katacağının da unutulmaması gerekir.

Kompozisyon ve mesafe


Genel bir kural olarak, herhangi bir şeyin resmi dikey ya da yatay olarak ikiye bölmesinden kaçınılması gerektiği kabul edilir. Ancak, zaman zaman kurallar çiğnenebilir, burada da sanatçı, kasıtlı olarak, bir ağacı resmin merkezine yerleştirmiştir. Resmi eşit olmayan iki parçaya bölen yol, izleyicinin gözünü merkezdeki ağaçtan alıp, resmin sağ üst köşesine yönlendirmektedir.
Pek çok manzarada, uzak bir mesafede bulunan objeler, önde yer alanlardan daha soluk ve mavimsi görünürler. Ön plandaki objeler net hatlara, güçlü renk ve tonlara sahip olurlar.

Uzak ve yakın arasındaki fark resimde de yakalanabilir ve bu resminize gerçeklik duygusu katar. Sanatçının burada yaptığı gibi, uzaktaki tarlalar, çitler ve ağaçları boyamak için beyaz ile mavi kullanın. Boyayı geniş ve basit fırça darbeleriyle uygulayın. Ön plandaki çalı ve bitkileri boyamak içinse, cesur tonlar ve güçlü darbeler kullanın. Şekillerin, puslu arka plan önünde net bir biçimde öne çıkmasına izin verin.

MALZEMELER

35 x 46cm boyutlarında bez tuval
Fırçalar: No.4 fırça, No.7 yassı, No.4 yuvarlak
Terebentin
Bez
8 tüp yağlı boya: Cadmium sarı, Ultramarine mavi, Cadmium kırmızı, Cerulean mavi, Ochre sarısı, Titanium beyaz, Burnt umber, Naples sarı



PÜF NOKTASI

KISITLI BİR KOMPOZİSYON

Kompozisyonunuzun sıradan bir fotoğraf kadrajı ile kısıtlanmasına izin vermeyin. Bir resim için fotoğraf çekerken farklı açılardan denemeler yapın. Böylece birkaç fotoğrafı bant ile birleştirerek panoramik bir görüntü elde edebilirsiniz.






1. Ana hatları oluşturun Eşit miktarlarda cadmium sarı ve ultramarine mavi içine katacağınız çok az cadmium kırmızı ile elde edeceğiniz karışımla,
4 numara fırçayı kullanarak resmin ana hatlarını kabaca oluşturun. Resmin ilk aşamasında bu nötr rengin kullanılmasının nedeni, biraz terebentinle sulandırılarak sıvı bir kıvam verilen bu haki tonlu boyanın, manzara içinde emilip, resim bittiğinde fark edilmez hale gelecek olmasıdır.





2.Koyu ve açık tonlu alanları belirleyin Yine 4 numara fırçayı kullanarak bazı temel renk bloklarını boyayın. Buradaki amaç tuvalde beyaz renk bırakmamak ve her tarafı açık ve koyu tonlarla kapamaktır. Ağacın üst kısmındaki koyu alanı, taslak için hazırladığınız karışıma bir parça cerulean mavi ekleyerek boyayın.




3. Karanlık bölgeleri geliştirin Rahat, gevşek fırça darbeleri ile ochre sarısı ve ultramarine karışımını ağacın altına, çalı çitlere ve ön plana ekleyin. Biraz ochre sarısı ve beyazla arka planı boyayın. Kalın boyaları bir bezle silin. Resmin canlı kalmasına dikkat edin. Bez parçasıyla boyayı silerek araba yolunda tekerlek izi çizin.

RESMİ GELİŞTİRİN


Resmin ana hatları ortaya çıktıktan sonra şimdi yapılacak şey, orta ve uzak plan üzerinde çalışarak resme derinlik katmak olacaktır.





4. Uzaklık hissi verin Uzak bölgeler mavi ile belirginleştirilmelidir. Arka planda detay olmayacağı için çok basit tutmalısınız. Cerulean mavi ile beyazı karıştırın ve bunu paletinizdeki yeşile ekleyin. 7 numaralı küt fırça kullanarak arka planda çizimler yapın.


UZMAN TAVSİYESİ

Yapraklı ağaçları boyamak

Ağacı boyadıktan sonra gökyüzünün rengiyle kenar kısımlarının üzerinden geçin. Bu sonradan ağacı boyamaktan daha kolay olacaktır.





5. Gökyüzünü boyayın 7 numaralı küt fırça kullanarak gökyüzünü boyayın. Bunun için soluk ve mid mavi ile beyaz ve cerulean maviyi karıştırın. Kısa fırça darbeleri kullanın. Alttaki açık rengin de ara ara gözükmesini sağlayın. Böylece bir iki bulutlu gökyüzü görünümü elde edersiniz.




6. Yeşillikleri belirginleştirin Ultramarine mavi, cadmium sarı ve biraz burnt umber kullanarak koyu bir gölge rengi hazırlayın ve No:4 fırça kullanarak ağacın iç kısımlarına sürün. Kısa küçük fırça darbeleri kullanın. Sonra, cerulean mavi, biraz sarı, beyaz karıştırarak mavimsi yeşil oluşturun. Dalların üst kısımlarına bu rengi uygulayarak yaprak salkımları yaratın. Ön planda çalı çitlerinin yanındaki çimenlere de bu rengi uygulayın.




7. Uzaktaki güneş ışığını gösterin Ochre sarısı, beyaz ve cadmium sarıyı karıştırın. No:7 fırça ile bu parlak sarı, rengi gün ışığı ile aydınlanmış bölgeye uygulayın. Karışıma biraz daha beyaz ekleyerek uzakta, ufuk çizgisine yakın bulunan çayırları boyayın.





8. Orta alanı boyayın Tekerlek izi pembe – bej bir renge sahip. Bu rengi elde etmek için naples sarı, beyaz ve cadmium kırmızıyı karıştırın. Bu renkle gelişigüzel şekilde yolu boyayın. Alttaki rengin yer yer gözükmesini sağlayın. Ağaçların gölgelerini boyamak için ultramarine mavi, burnt umber ve cadmium kırmızı ile beyaz kullanın.







İLERİ AŞAMALAR

Kompozisyondaki tüm ton farklılıkları, çimlerin ve yeşilliklerin başlıca detayları, çeşitli fırça darbeleriyle belirginleştikten sonra, resmimiz aslında tamamlanmış durumda. Ancak ön plandaki bazı detaylarla resmin derinliğini ve ilginçliğini artırabilirsiniz.




9. Çitlerin üzerinden geçin Uzaktaki çitler bir tür odak noktası görevi görüyorlar ve kompozisyonun önemli bir parçasını oluşturuyorlar. Onları boyamaktansa bir bezi terebentine batırıp üzerinden geçin. Böylece tuvalin beyaz rengi ortaya çıksın.




10. Ön planı meydana çıkarın Burnt umber’a cadmium kırmızı ve ultramarine mavi katarak ön plandaki çiçekleri ve çimleri koyulaştırın. Bu gölgeli şekiller uzak ve orta planın soluk renkleri arasından kontrast oluşturarak ortaya çıkacaktır.




11. Resmi değerlendirin Resimden biraz uzaklaşın ve eleştirel gözle bir bakın. Ön plana özellikle dikkat edin. Sonra orta plana ve geri plana bakın. Ön planın sol tarafı çok detaylandırılmış ve resmin geri kalanından kolaylıkla ayırt ediliyor. Ancak sağ taraf biraz daha güçlendirilmek istiyor.





12. Ön planı güçlendirin Şimdi ön plana biraz daha şekil çizmenin vakti geldi. Fotoğrafta böyle bir şey olmamasına rağmen resmi ilginçleştirmek için biraz daha detay katmamız gerekiyor. No:4 fırça kullanarak çalıları burnt umber, cadmium kırmızı ve ultramarine mavi ile karıştırın. Bu karışıma daha fazla kırmızı ve mavi ekleyerek pembe çiçekler yapın.







TAMAMLANMIŞ RESİM

A Geri plandaki mavilik

Rahat fırça darbeleri gerçekçi ağaç ve çayırlar resmetmeye yarıyor. Çok fazla detaya gerek kalmıyor.

B Alan ve perspektif


Yol uzaklaştıkça daralıyor. Bu da resme güçlü bir derinlik duygusu katıyor.

C Canlı ön plan

Ön plandaki yeşillikler ve çiçekler, koyu güçlü renklerle boyanmışlar. Sanki resimden fırlayacakmış gibi gerçek görünüyorlar.


alıntıdır
« Son Düzenleme: 30 Ağustos 2008, 22:21:37 Gönderen: ...:::£sra:::... »
çok çalışmak zamanı

selmaa

  • Ziyaretçi
Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2007, 21:25:35 »
Paylaşım için teşekkürler.

Çevrimdışı ภєร

  • *ภ є ร l เ ђ ค ภ*
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.380
  • Karizma Puanı: 296
  • İlkim "İLKİM" im :)
Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« Yanıtla #2 : 06 Şubat 2008, 12:21:03 »
esracığım teşekkürler ,yağlı boya ya başlayacaklar için çok yararlı bilgiler .
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ RESİM  A . S . D 2000

Çevrimdışı mahmuty

  • mahmuty
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.584
  • Karizma Puanı: 522
  • Bildiğim herşeyi sevdiğim için biliyorum(L.Tolstoy
    • DOSTLUK
Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2008, 01:15:29 »
   Esra Hanım,teşekkürler,verdiğiniz bilgiler için.
GÜLMEK GÜZELLİKTİR.

Çevrimdışı mavisu34

  • Yeni Üye
  • İleti: 5
  • Karizma Puanı: 1
Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2008, 00:21:09 »
Esra Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Emeğinize sağlık. 560a

Çevrimdışı yasemin32

  • #MERTİM#
  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 389
  • Karizma Puanı: 104
Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« Yanıtla #5 : 07 Nisan 2008, 13:56:03 »
paylaşım için teşekkürler  560a


Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: Yağlı Boya Resim Nasıl Yapılır?
« Yanıtla #6 : 30 Ağustos 2008, 22:22:19 »
teşekkürler arkadaşlar konuya ilginize 360a
çok çalışmak zamanı