Gönderen Konu: Sardunyalarla dolu bir saksı Yağlı Boya  (Okunma sayısı 13933 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Sardunyalarla dolu bir saksı Yağlı Boya
« : 24 Mart 2009, 17:03:43 »

Sardunyalarla dolu bir saksı

Yağlı Boya
Birbirinden farklı çiçekler yüzyıllar boyunca sanatçıların vazgeçemediği ve hayranlık duyduğu resim konularından biri olmuştur.



Neden birçok sanatçı çiçek ve saksı resmetmiştir? 19. yy sonlarında yaşayan Fransız ressam Cezanne, aynı konuyu defalarca yapmıştır. Böyle bir çalışma belki bu sorunun cevabını bulmaya yardımcı olabilir. Resimde görülen toprak saksı içindeki sardunyalarla çalışacağız. Bu çalışma, dört farklı dokunun bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor: toprak saksı, yapraklar, sardunyanın çiçekleri ve arka plan. Her doku için farklı bir çalışma ve farklı renkler gerekli.


Kompozisyonun başka bir ilginç noktası ise objelerin üzerlerine düşen ışık oyunları: objelerin üzerinden birbirlerine sıçrayan ışık, farklı tonlar oluşmasına neden oluyor, bu sebeple her obje üzerinde çok dikkatle çalışmak gerekiyor. Doğal renkler Toprak renkleri, örneğin koyu ve açık kahveler, toprak kap ve saksı resimlerine gerçekçi bir renk kazandırır. Yapraklar beyaz ve sarının da katılımıyla birçok farklı karışımdan elde edilen yeşillerin bir araya gelmesiyle kendi rengini bulur. Bu resimde yeşil yaprakların etkisi çok güçlü, çünkü kırmızı sardunya çiçekleri yeşil yaprakların etkisini artırıyor. Kırmızı ve yeşil, tamamlayıcı renkler olarak kendi aralarında etkileşiyor ve bu renklerin kullanıldığı alanı resimde odak noktası haline dönüştürüyor.


Akrilik boyanın avantajları Akrilik boya, çiçekli natürmortlar için uygun bir resim malzemesidir. Çok hızlı kurur ve üst üste birçok ince katman boyamanıza olanak tanır. Resminize hayat kazandırmak için kullanacağınız özel fırça darbeleriyle, birbirinden farklı dokular oluşturabilirsiniz. Saksı içindeki bu sardunyalar biraz karmaşık görünse de aslında çiçekler ve yapraklar basit fırça darbeleri ile akrilik boya kullanılarak yapılmış.

MALZEMELER
Pres tuval 40 x 30 cm
2B kalem Fırçalar: Düz uçlu 12 numara, 4 numara ve 8 numara
11 akrilik boya
Titanyum beyazı, Cadmium kırmızısı, Cadmium sarısı, Hooker yeflili, soluk zeytin yeflili, Cobalt mavisi, Ultramarine mavisi, Burnt sienna, Raw sienna, Burnt Umber, Ochre sarısı




Bahçe ya da balkonunuzdaki sardunyayı rahat izleyebileceğiniz bir yüksekliğe yerleştirerek çalışmanıza başlayın.



Tuvali boyayın ve deseni çizin Az miktarda raw sienna alın ve çok az su ile karıştırın, boya hafif incelsin. Sonra düz uçlu geniş fırçanız yardımıyla tüm tuvalin yüzeyine ince bir kat sürün. Kurumasını bekleyip üzerine kompozisyonu kabataslak yerleştirin.



Çiçeklerin arkasında kalan duvarı ışıklandırın Raw sienna’ya az miktarda beyaz ekleyin ve bu karışımla saksının sağ arkasında kalan duvara genel bir ton atın, çünkü kompozisyon bu yönden ışık alıyor. Fırçanızı temizleyin ve hiç sulandırmadan ochre sarısını, çiçeklerin sağ üstüne gelen alana sürün. Fırçanızı rahat kullanmaya çalışın ve rengi tuvalin tepesine gelene dek sürün.



Duvardaki gölgeli alanı boyayın Fırçanızı yıkamadan burnt umber alın ve duvarın sol üst bölümünü boyayın. Sonra yine aynı fırçaya bir miktar ultramarine mavisi alın ve daha koyu olan duvarın alt bölümünü, yer hizasına gelene dek saksı ve çiçekleri boyamamak şartıyla boyayın. Ardından fırçanızı temizleyin.



Arka planı boyamaya başlayın Fırçayı yıkayın. Raw sienna’yı titanyum beyazıyla karıştırın. Resmin sol alt bölümünü bu renk ile boyayın.



Arka planı tamamlayın Raw sienna, titanyum beyazı, cobalt mavisi ve cadmium kırmızısını karıştırın. Bu gri etkili rengi saksının hemen altına yatay hareketlerle uygulayın. Aşağı indikçe biraz daha beyaz ekleyerek tonu açın. Aynı tonu duvar ve zeminin birleştiği yere ince bir çizgi halinde sürün. Ultramarine mavisi ve cadmium kırmızısını karıştırıp saksının sola düşen gölgesini boyayın.



Saksıyı boyayın Fırçayı temizleyin. Burnt sienna ve ochre sarısını karıştırıp az miktarda titanyum beyazı ekleyin. Bu rengi saksının ağız ve orta bölümünü boyamak için kullanın.



Saksıyı belirginleştirin Fırçaya burnt sienna ve burnt umber alın. Saksının sol yüzünü, saksının ağız kısmını ve alt bölümünü ince fırça darbeleriyle bu karışımla gölgelendirin. Bu alanların koyulukları birbirine yakın olmalı. Ardından fırçanızı temizlemeden bir miktar beyaz alın ve saksının sağ üst bölümüne yandaki resimde görüldüğü gibi ışık ekleyin.



Şimdi sıra yaprakları resmetmeye geldi. İlk bakışta oldukça zor gözükebilir, ama sakın endişelenmeyin, sandığınızdan çok daha kolay olacak. Zemindeki rengin üzerine çok daha güçlü bir renk ekleyeceğiz. En koyu tondaki yaprakları resmederken temkinli olmaya çalışın, çünkü Hooker yeşili çok güçlü bir renktir. Yapraklara başlayın Hooker yeşili, biraz ultramarine mavisi ve burnt umber renklerini karıştırın. Fırçanızı yatay kullanarak tuvalinize yatay fırça darbeleri uygulayın. Yukarıdan başlayın ve saksının ağzına doğru inin. Fırçayı temizlemeden, yapraklara biraz ışık vermek için fırçanıza az miktarda sarı alın. En koyu yeşillerin üzerine bu karışımdan sürün. Ardından boyayı 10 dakika kadar kurumaya bırakın.



Yapraklara detaylar ekleyin 4 numaralı fırçayı alın. Önce hooker yeşiline, sonra titanyum beyazı ve cadmium sarısına batırın. Bu oldukça açık rengi, yaprakların orta bölümlerine sürün. Saksının bize bakan yüzeyine, bu renginizle yeni yapraklar ekleyin. Fırçayı temizleyin, bir miktar titanyum beyazı ve cadmium sarısı alın ve bu yaprakların ortalarına sürün.



Çiçek saplarını boyayın Fırçayı temizleyin. Hooker yeşilini kullanarak saksının içinden çıkan birkaç ince çiçek sapı çizin. Fırçanın en ince kısmını kullanmaya çalışın.



Saksıyı tamamlayın Saksının ağız kısmına birkaç yaprak daha ekleyin. Fırçanızı temizleyin. Cadmium kırmızısı, burnt sienna ve ultramarine mavisini karıştırarak saksının sol alt bölümündeki en koyu gölgeyi boyayın. Fırçayı temizleyin. Burnt sienna ve titanyum beyazını karıştırıp, saksının solda gördüğümüz kulpunu birkaç fırça darbesiyle gerçekleştirin.



Çiçekleri boyayın Fırçanızı temizleyin. Cadmium kırmızısı ve burnt umber renklerini karıştırın. Her bir kırmızı çiçeğin yaprağı için tek bir fırça darbesi kullanın. Fırçanızı fazla bastırmayın. Fırçayı temizleyin. Cadmium kırmızısı ve sarı renkleri karıştırın. Çiçeklerin ışıklı görünen kısımlarına bu karışımı sürün. Çok fazla sarı eklememeye çalışın. Birkaç fırça darbesi bu etki için yeterli olacaktır.



Akrilik boyayı daha yoğun bir biçimde de kullanabilirsiniz. Doku açısından resmin genelinde bir tekrar söz konusu ve daha yoğun kullanacağınız boya, size ışık etkisi yaratmada yardımcı olacaktır. Biraz daha ışık ekleyin 8 numaralı yuvarlak fırçayı kullanacağız. Cadmium sarısını tek başına alın ve yeşil yaprakların en ışıklı görünen yerlerine küçük fırça darbeleri yapın. Titanyum beyazı ve açık sarıyı karıştırın ve saksının kulpunu belirtmek için, ışıklı bölümüne bir miktar bu karışımı sürün.



Yaprakları ışıklandırın Fırçayı temizleyin. Cobalt mavisi, hooker yeşili ve titanyum beyazını karıştırın. Seyrek bir biçimde bazı yapraklara bu karışımı sürün.



Son dokunuşlar Fırçayı temizleyin. Titanyum beyazı, cadmium sarısı ve soluk zeytin yeşili renklerini karıştırın. Empresyonist bir etki sağlamak için, bu karışımı yaprakların bazı yerlerine çok az miktarda ekleyin. Son olarak, saksının sağına en koyu yeşili kullanarak bir yaprak ekleyin.



A Uygun ölçek Çiçek saksısı, üzerindeki efektleri gösterecek kadar geniş, ancak bütün resmi kaplamayacak bir ölçekte resmedilmelidir. B Üzerinde en az çalışılmış alanlar Duvar ve zemin, üzerlerinde fazla oynanmadan bırakıldı. Her iki alan, farklı ışık etkileri yaratabilmek için birbirlerine karıştırılmadı. C Nötr arka plan Arka planda görülen nötr (sıcak ya da soğuk olmayan tonlar) kahverengi, ön plandaki güçlü kırmızı ve yeşilin karşıtlığının etkisini arttırmak için kullanıldı.

ALINTIDIR http://www.artacademy.com.tr/atolye_detay.aspx?aID=23
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı B૯ηбüL

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 4.432
  • Karizma Puanı: 1631
    • seyfullah sünbül
Ynt: Sardunyalarla dolu bir saksı Yağlı Boya
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2009, 17:14:40 »
ön hikayesiyle,anlatımıyla çok güzel ve emek verilmiş bir sunum olmuş esracım..nasıl uğraştığını görüyorum konuya baktığımda bu yüzden emeğine sağlık ve karizmanı yolluyorum..

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: Sardunyalarla dolu bir saksı Yağlı Boya
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2009, 17:45:30 »
teşekkürler bengülüm bu kategori için oldukça iyi bir kaynaktı eklemeden yapamadın dediğin gibi biraz uzun sürüyor ama hele resimler önce worde sonra painte kayıt falan ama yeterki sitemizde kaynak olsun dimi tekrar teşekkürler canım konuya ilgine ve karizmaya ;)
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı lüƃǝşʎɐ

  • Ayşe+:)
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.608
  • Karizma Puanı: 1293
Ynt: Sardunyalarla dolu bir saksı Yağlı Boya
« Yanıtla #3 : 24 Mart 2009, 19:01:37 »
ellerine sağlık esracım. +1

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: Sardunyalarla dolu bir saksı Yağlı Boya
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2009, 20:35:35 »
teşekkürler ayşegülüm yapanında ellerine sağlık ben sadece sitemize taşıdım ;)
çok çalışmak zamanı