Gönderen Konu: Sahne Sanatları Bölümü  (Okunma sayısı 7394 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Sahne Sanatları Bölümü
« : 18 Ağustos 2008, 02:08:01 »

Sahne Sanatları Bölümü

 

MSGSÜ Devlet Konservatuvari Sahne Sanatlari Bölümü kendi bünyesinde Tiyatro, Opera ve Bale Anasanat Dallari olmak üzere 3 Anasanat Dali’nda egitim vermektedir.

Sahne Sanatlari Bölümünün Opera Anasanat Dali haricindeki bölümlerin egitim süresi 4 yildir. Opera Anasanat Dalinda ise bu 4 senelik sürecin öncesinde 2 yillik bir hazirlik dönemi bulunmaktadir. Sahne Sanatlari Bölümünde bunlarin yani sira MSGSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü kanaliyla Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik çalismalari da mevcuttur.

Tiyatro Anasanat Dalin’nda usta oyuncular ve rejisörlerin tecrübe ve aktarimlarinin yani sira tiyatronun kavramsal alanlarinda oyuncu adaylarinin entelektüel donaniminin güçlendirilmesi ve sanatin diger dallariyla da tanistirilarak oyunculukta bir bütünlük saglanmasiyla, kendini yenileyen ve vizyonunu gelistiren bir egitim hedeflenmektedir.

Opera Anasanat Dali’nda, opera sanatçiliginin gerektirdigi ses ve solunum organlari becerilerini ve koordinasyonunu kazandirarak ve ögretilen teknikleri profesyonel san egitimcilerinin gözetiminde öngörülen repertuarlar çerçevesinde kullandirarak, ögrencinin opera kültürünü uygulamali olarak gelistirmesini saglamak hedeflenmektedir.

Bale Anasanat Dali kendi içinde Klasik Bale ve Modern Dans olmak üzere iki Sanat Dalina ayrilir. Yapilan yüksek seviyedeki çalismalarla ögrencilerin teknik ve artistik olarak en üst düzeye ulasip profesyonel kariyere hazir duruma gelmeleri hedeflenmektedir.

Sahne Sanatlari Bölümü bünyesindeki her Anasanat Dali, her yil sene boyunca çalisilan prodüksiyonlarini yurt içi ve yurt disinda seyirci ile bulusturma olanagina sahiptir. Ayrica, egitimine katkisi olacak ve alaninda yetkin sanatçilar da çesitli seminer ve atölye çalismalari yoluyla, ögrencilerle bulusturulur. Üniversite ve Konservatuvar yurtdisi egitimini desteklemek amaci ile Socrates ve Erasmus programlarina katilmaktadir.
 
Mimar Sinan Güzel sanatlar Fakültesinden Alıntıdır.
 
 
BALE
 
 
 
Mevcut Bölümler      : Bale, Koreoloji
 
            Alacağı Unvan            : Modern Dansçı
 
            ÖSS Puan Türü          : Özel Yetenek
 
            Eğitim Süresi : 4
 
 
Bale programının amacı, çağdaşdansları bilen dansçıları yetiştirmek. Bale programında klâsik bale, modern dans, jazz dans, koreografi, sahne tekniği repertuar, anatomi ve vücut gelişimi, modern dans tarihi ve modern dans pedagojisi dersleri okutulur.
 
 
Bale dans programına konservatuarın lise kısmından mezun ve 18 yasını aşmamış olanlar başvurabilirler. Bale programında eğitim görmek isteyenlerin bedence sağlam ve dayanıklı, dengede durabilen, müziğe ilgili, el ve ayaklarını kulağı ile eşgüdümlü olarak kullanabilen kimseler olmaları gerekir. Program özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci almaktadır.
 
 
Bale programını bitirenler “Modern Dansçı” unvanı ile görev alabilirler. Erkek bale danscısına “Balet” de denilir. Modern dansçılar koreograflık, modern dans öğretmenliği yapabilirler, bale ve tiyatrolarda kendilerine verilen rolü oynarlar. Bale programını bitirenler Devlet opera ve bale topluluklarında, Belediyelerin opera ve bale topluluklarda, özel dans okullarında görev alabilirler.
 
 
OPERA
 
  Mevcut Bölümler      : Opera, Opera ve Şan, Şan
 
            Alacağı Unvan            : Opera Sanatçısı
 
            ÖSS Puan Türü          : Özel Yetenek
 
            Eğitim Süresi : 4
 
 
Opera programının amacı, opera sanatçısı yetiştirmek. Opera programında şan, armoni, sahne, form bilgisi ve genel müzik analizi, koropetisyon, müzikli diksiyon, müzik tarihi, çağdaşmüzik ve İtalyanca gibi dersler okutulur.
 
 
Opera programına liseyi konservatuarda okumuş, kulağı müziğe duyarlı, sesi sana uygun kimseler alınmaktadır. Program özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci almaktadır.
 
 
Opera programını bitirenlere “Opera sanatçısı” unvanı verilir. Opera sanatçısı Devlet Operasında kendisine verilen rolü oynar. Opera sanatçıları ilgili televizyon ve belediye kurumlarda sanatçı
 
   
SAHNE SANATLARI YÖNETİMİ
 
 
Mevcut Bölümler      : Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi
 
            Alacağı Unvan            : Sahne Sanatları Yöneticisi
 
            ÖSS Puan Türü          : Özel Yetenek
 
            Eğitim Süresi : 4
 
 
Sahne Sanatları Yönetimi programının amacı, tiyatro, opera, sinema televizyon gibi kültür ve eğlence alanlarındaki etkinlikleri planlayacak ve uygulayacak yöneticileri yetiştirmektedir. Sahne Sanatları Yönetimi programında iletişim ve kitle araçları, bilgi teknolojisi, pazarlama ilkeleri, yönetim ilkeleri, halkla ilişkiler, kontrol yasaları ve zihin ürünleri hakları, sahne ve icra, insanlar ve icra sanatları sorunları, uluslararası iletişim gibi dersler okutulmaktadır.
 
 
Sahne Sanatları Yönetimi programında okumak isteyenlerin tiyatroya, güzel sanatlara ilgili ve bu alanlarda başarılı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, aktif, girişimci, başkalarını etkileyebilen kimseler olmaları gerekir. Program özel yetenek sınavı sonucuna göre öğrenci almaktadır.
 
 
Sahne Sanatları yönetimi programından mezun olanlara “Sahne Sanatları Yöneticisi” unvanı verilir. Sahne sanatları yöneticisi, düzenlenecek sahne ve gösteri için program hazırlar, program için gereken mekanı malzemeyi, programda rol alacak sanatçıları ve diğer görevlileri belirler; gerektiğinde programı fikir veya para yönünden destekleyecek kuruluşlar bulur, programın başarılı bir biçimde yürütülmesi için çalışmaları denetler.
 
 
Sahne sanatları yönetmenleri devlet, tiyatro, opera ve balelerinde belediyelerin konser salonlarında, kamu veya özel kuruluşlarının festival veya sergi çalışmalarında görev alabilirler.

 

Sahne Sanatları Bölümünün Bulunduğu Fakülteler


Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

çok çalışmak zamanı