Gönderen Konu: Fotoğraf Bölümü  (Okunma sayısı 8204 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Fotoğraf Bölümü
« : 18 Ağustos 2008, 01:57:46 »

FOTOĞRAF

 TANIM

 Fotoğraf makinesiyle varlıkların görüntüsünü filme kaydeden ve görüntülerinin karta basımını yaparak istenilen sayıda kopyasını çıkaran kişidir.

 GÖREVLER

 Fotoğrafçılık, müşterinin isteğini karşılamak üzere ticari amaçla yapılabileceği gibi sanatsal olarak da fotoğraf tekniklerini kullanarak belgeleme, iletişim, tanıtım, eğitim, sanat gibi alanlarda görüntü üretimi ve aktarımını sağlayarak icra edilebilir.
- Fotoğraf makinesini hazırlar,
- Müşterinin nasıl bir fotoğraf istediğini belirler,
- Işık ayarı yapar ve fotoğrafı çekilecek kişinin veya nesnenin konumunu, en iyi görüntüyü verebilecek şekilde ayarlar,
- İyi bir fotoğraf elde etmek için makineyi ayarlar,
- Filmin negatiflerini makineden çıkarır,
- Filmi banyo eder,
- Pozitif görüntünün istenilen sayıda kopyasını çıkarır.

 KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Fotoğraf makineleri, fotoğraf büyütme makinesi (Agrandizör), tab makinesi (Minikop), rötuş alet ve malzemeleri (Rötuş sandığı, çeşitli sertlikte kurşun kalemler), film banyo makinesi, kart banyo makinesi, makas, su kapları, spot ışıklar, fotoğraf kartları, ilaçlı sular, filmler.

 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 Fotoğraf Sanatçısı olmak isteyenlerin;
- Görme duyusu güçlü ve renkleri ayırt edebilen,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- Kapalı yerlerde çalışmaktan sıkılmayan,
- Güzel sanatlara ilgili, yeteneğini geliştirmeye, değişikliğe önem veren,
- Ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı,
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen
kimseler olmaları gerekir.

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 Fotoğraf sanatçısı, fotoğraf stüdyolarında çalışabileceği gibi, açık havada (dağ, deniz kenarı), değişik ortamlarda (düğün, nişan, seminer, toplantılar, kongreler vb.) çalışabilir. Filmin banyosu ve tab edilmesi sırasında karanlık odada çalışmak gerekir. İş genellikle ayakta yürütülür. Normal çalışma saatleri dışında çalışmak ve seyahat durumu söz konusu olabilir. Fotoğraf sanatçısı görsel bir ürün yaratır, işini yaparken müşteriyle ve çalışma arkadaşlarıyla etkileşimde bulunabilir, ama bir fotoğraf sanatçısı işini tek başına da yürütebilir.

 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 Fotoğraf sanatçıları, kendilerine ait fotoğrafçılık işletmelerinde, basın-yayın kuruluşlarında, resmi ve özel işyerlerinde ve ajanslarda çalışırlar. Ticari resim yapan fotoğraf sanatçılarına olan ihtiyaç piyasadaki gelişmelere bağlı olarak bazen artmakta, bazen de azalmaktadır. Ticari resim fotoğraf sanatçılığında kullanılan çeşitli gelişmiş araçlar, hem talebi artırmakta, hem de işgücüne olan ihtiyacı azaltmaktadır. Sanatsal fotoğrafçılık, toplumun sanatsal ürün ihtiyaçlarına bağlı olarak gelişir buna bağlı olarak da talep doğar. Refah düzeyi yükselen toplumlarda sanata duyulan ilginin arttığı gözlenmektedir.

 MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 Mesleğin eğitimi üniversitelerin Güzel Sanatlar, İletişim, Sanat ve Tasarım fakültelerinin “Fotoğraf”, “Fotoğraf ve Video” bölümlerinde verilmektedir.

 MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Fotoğraf”, “Fotoğraf ve Video” lisans programlarından biri için ilgili üniversitenin belirleyeceği baraj puanı almak,
- İlgili üniversitenin yapacağı Özel Yetenek Sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

 “Fotoğraf”, “Fotoğrafçılık”, “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık”, “Grafik” ön lisans programlarından birini başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde “Fotoğraf”, “Fotoğraf ve Video” bölümlerinden birine, ayrıca “Radyo ve TV Yayımcılığı”, Radyo – TV Yayımcılığı”, “Radyo – Televizyon Yayımcılığı”, “Radyo – Televizyon Programcılığı”, “Televizyon – Radyo Programcılığı” ön lisans programlarından birini başarı ile tamamlayanlar ise sözü edilen sınavda başarılı oldukları taktirde, “Fotoğraf ve Video” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

 EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 Mesleğin Eğitim süresi 4 yıldır.
Güzel sanatlar fakültesi, sanat ve tasarım fakültesi “Fotoğraf”, “Fotoğraf ve Video” bölümlerine özel yetenek sınavıyla öğrenci alınmaktadır. Bu sınavda adaylardan, kendilerine verilecek fotoğraflar üzerinde jüri tarafından belirlenecek amaçlara uygun konu ve kompozisyon, yeni kodrajların yapılması istenmekte, optik ve fotoğraf kimyası alanlarında bilgi birikimi aranmaktadır. Güzel sanatlar fakültelerinde verilen eğitimde; fotoğrafın çağdaş kullanımı, teknik beceri ve sanat formasyonu kazandırılır. Bu bölümde sanat ağırlıklı fotoğraf eğitimi verilmektedir.

 MESLEKTE İLERLEME

 - Ticari fotoğrafçılık yapan meslek mensupları işlerini veya işyerlerini büyütmek yoluyla ilerleyebilirler.
- Sanatsal ağırlıklı çalışan fotoğrafçılar en iyi sanat ürünlerini üretme ve yarışmalarda derecelere girme yoluyla sanat çevresinde tanınan ve tutulan fotoğraf sanatçısı olma durumuna gelerek yükselme ve ilerleme kaydedebilirler.
- Fotoğrafçılar portre, ticari resim, basın, sinema ve televizyon, moda ve reklam, haber fotoğrafçılığı alanlarında uzmanlaşabilirler.
BENZER MESLEKLER: Prodüktör, Kameraman, Sinema Film Fotoğraf Sanatçısı.

 DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

 FOTOĞRAFÇILIK

 Mevcut Bölümler : Fotoğrafçılık, Fotoğraf ve Video

 Alacağı Unvan : Fotoğraf Sanatçısı

 ÖSS Puan Türü : Özel Yetenek

 Eğitim Süresi : 4

 Fotoğrafçılık programının amacı fotoğraf tekniklerini kullanarak belgeleme, iletişim, tanıtım, eğitim ve sanat gibi alanlarda görüntü üretimi ve aktarımı yapabilecek, sağlam temel sanat yöntemleri ile çağdaş anlayış ve teknolojiyi bütünleştirebilen, üreticiliği gelişmiş, uygulama kadar yöneticilik ve araştırma da yapabilecek elemanlar yetiştirmek. Fotoğrafçılık programında fizik, kimya ve genel kültür derslerinden sanat ve tasarım uygarlık tarihi, temel tasarım, fotoğraf bilgisi, karanlık oda teknikleri gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

 Fotoğrafçılık programında okumak isteyenlerin renkleri ve şekilleri ağılama yeteneklerinin yüksek olması ve estetik görüş sahibi olmaları beklenir. Program özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci almaktadır.

    Fotoğrafçılık programını bitirenlere "Fotoğraf Sanatçısı" unvanı verilir. Fotoğraf sanatçısı fotoğrafı çekilecek cismin ışık durumuna göre, konumunu belirler; çekilen fotoğrafı kimyasal maddelerle banyo eder; fotoğrafı karta basar, üzerinde gerekli düzeltmeleri yapar. Fotoğraf sanatçıları tanıtım sektörü, film ve prodüksiyon sektörü, basında, grafik ve reklam şirketlerinde özel ve resmi televizyon kuruluşlarında görev alabilirler, isterlerse özel işyeri açabilirler.

 


Fotoğraf Bölümünün Bulunduğu Fakülteler

 
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

alıntı
çok çalışmak zamanı