Gönderen Konu: Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi  (Okunma sayısı 14492 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı lüƃǝşʎɐ

  • Ayşe+:)
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.608
  • Karizma Puanı: 1293
Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi
« : 22 Mart 2008, 03:34:49 »

**BAHÇE VE ÇİÇEKLER**


Yağlı pastellere bazen, diğerlerine nazaran yetersiz araçlarmış gözüyle bakılır ve en deneyimli sanatçılar tarafından bile tercih edilmeyebilir. Ancak, kısa ve kalın kalemlerin pek çok heyecan verici vasıfları vardır. Enerjik dokusal darbeler ve zengin renk katmanları oluşturmaya oldukça uygundurlar. Bu çalışmada koyu ve yoğun renk blokları; güç algılanan görsel karışımlar, derece derece harmanlanan tonlar ve dikkatlice çalışılmış boya yüzeyi yaratmaları için kullanılmışlardır.

**Zikzak Desen

Kompozisyon, bu resmin dekoratif yüzeyini ve rengarenk görüntüsünü bir arada tutan, katı bir temel oluşturan, önemli bir yönüdür. Sanatçı, siyah kağıt üzerinde çalışmış ve kompozisyonu mavi pastelle tasarlamıştır. Çeşitli öğeleri, doğru yerlere koyabilmeye konsantre olmuştur. Öğelerin birbirleri ile ve çerçevenin kenarları ile ilişki içinde olmasına dikkat etmiştir.
Sanatçı, resmi geliştirme sürecinde başvurabileceği önemli ana hatların şekillerini ve başlıca referans noktalarını arıyordu. Bu durumda sanatçı, saksılardan, yol boyunca çimlere, barakaya ve arka plandaki gökyüzüne kadar eşlik eden zikzak desenin farkındaydı.

**Fotoğraflardan Çalışmak

Resimde konunun, sadece bir başlangıç noktası olduğunu unutmayın. Eğer bir fotoğraftan çalışırsanız, sadece onunla sınırlı kalmayın. Bir fotoğraf, hiçbir zaman için sizin mizansen tecrübelerinizden ya da yavaş yavaş ortaya çıkardığınız yorumdan daha gerçek değildir. Bir fotoğraf, sadece zamanın belli bir anını yakalar. Eğer fotoğraflardan çalışıyorsanız, mekanın taslaklarını, hafızanızda kalanları ve deneyimlerinizi takviye etmesi için birden fazla fotoğraf kullanın. Projeye başladığınız zaman ana alanları, şekiller çizerek ve ana renkleri yerleştirerek oluşturun. Boyayı, kademe kademe bir renk ağı oluşturması için tuvalinize uygulayın.


HAZIRLIK ÇALIŞMASI
Sanatçının resmetmeyi seçtiği bahçe, yukarıda görüldüğü gibi çok farklı kompozisyonlar sağlamaktadır. Manzara mahallinde, değişik kompozisyonlann sağlayacağı faydaları keşfetmek için birkaç kurşun kalem taslak yapmıştır. Sağda bir örneğini görebilirsiniz. Sonunda sanatçı, yol üzerinde, yolu olduğundan uzun gösterecek bir bakışla odak noktası kullanmaya karar vermiştir. Bu gerçekten de gözleri, resim alanından yukan ve içeri doğru çekmektedir. Sanatçı bu çalışmanın aynı zamanda, gözlerin yol boyunca gezintiye çıkmadan evvel ön planda oyalandığı bir peyzaj versiyonunu da  resmetmiştir.



**Kenarları Kaybetmek ve Yeniden Bulmak
Çalışma boyunca şekiller yumuşatılır ve kenarlar bazen kaybolur. Fakat siyah renk ya da bir başka koyu renk kullanarak bu köşeleri "bulabilir" ve rötuşlaya-bilirsiniz. Resmetme süreci, sürekli yeniden düzenlemeyi gerektiren süreçlerden biridir. Köşeleri kaybe: der daha sonra tekrar bulur, şekilleri ve formları rötuşlar ve belirlersiniz. Bu, resme gerçekçi bir özellik verir ki eğer renk alanlarını sadece "doldurmak" ile ye-tinseydiniz bu özelliği elde edemezdiniz. Bununla beraber, resmi gereğinden fazla çalışmamaya dikkat edin. Yağlı pastel kullanırken rengin görünüşünü ve diriliğini kaybetmek oldukça kolaydır. Bunu da, ilk çalışmayı izole etmek için pasteli, diğer aşamalara geçmeden sabitleyerek engelleyebilirsiniz. Ondan sonra, bu sabitlenmiş resme daha fazla pastel uygulayabiliriz.
*
**Yumurta Sarısı Bazlı Boya ile Tamamlayın
Resmi geliştirmesi için sanatçı son olarak bazı yerlere yumurta şansı bazlı boya uygulamıştır. Sanatçı bu boyayı gökyüzünün soluk mavisi ve bazı çiçeklerin canlı sarılan için kullanmıştır. Yağlı pasteller aşın transparan olma eğilimindedirler ve gereken yoğunluğa sahip değillerdir. Boya, oldukça kuru bir şekilde uygulanmalıdır. Boyayı önce bir parça karalama kağıdına koyun, böylece boyanın bir kısmı emilir, geriye neredeyse saf boyayı bırakır.


MALZEMELER

150 gr siyah kağıt   Kırmızı, Vermilion
49 x 42cm                            3 yumurta sarısı bazlı boya:
Maket bıçağı                            19 yağlı pastel:   
Beyaz, Soluk mavi,
Kobalt mavisi,Cadmium sarısı
Soluk mavi, Sarı-yesil,               Fırçalar:
Gri, Siyah, Ochre sarısı,              
0 ve 3 numara
Gri-yeşil, Koyu yeşil,              yumuşak yuvarlak
Zeytin kahverengisi,              75 mm duvar fırçası
Kahverengi, Mor,                           Karıştırma tabağı ya da palet
Turuncu, Beyaz,                          Fiksatif
Prusya mavisi,                          
Çok soluk mavi,   
Pembe, Soluk turuncu,





   
İLK ADIMLAR
1-   Alt boyamanın taslağını yapın Kobalt mavisi pastel kullanarak ana hatların taslağını yapın. Mavi, siyah üzerinde güzel bir tezat oluşturup dikkat çekeceği için oldukça iyi bir seçimdir. Aynı zamanda mavi baskın olmayan bir renk olduğu için daha sonra ilave edilecek olan renk katmanları ile çakışmayacaktır.



2-   Gökyüzünün mavisini belirtin Soluk mavi pastelin ucunu kullanarak gökyüzünü, ince çizgiler eşliğinde hafif ve karalarcasına resmetmeye başlayın. Amacımız, fazla bastırmadan, kırık renklerden oluşan bir ağ oluşturmaktır.



3-   Çimenliğe renk uygulayın Nazik, yumuşak darbeler eşliğinde, sarı-yeşil pastelinizi kullanarak çimenliğin küçük bitkili alanına renk uygulayın. Bu parlak yeşil alan, resim için çok önemli bir noktadır. Gözümüz kaçınılmaz şekilde bu noktaya çekilir. O yüzden erken bir aşamada resmedilmesi önemlidir. Kaldırım taşlarına gri uygulayın, doku yaratmak için farklı yönlere doğru darbeler vurun. Taşlar arasındaki boşluklar ve şekilleri yeniden tanımlamak için siyah  kullanın.

 

4-   Alt boyamalara devam edin Çiçek saksılarına ochre sarısı ile hafif bir katman uygulayın. Bu bir final rengi değil, alt renktir. Gri-yeşil ve koyu yeşil kullanarak yapraklara biraz daha kontrast ilave edin.



5-   Biraz daha kırık renk ekleyin Ochre sarısı, zeytin kahverengisi ve kahverengi ile saksıları yavaşça çalışın. Daha sonra, kaldırımlı alanı çeşitli renklerle ve yavaşça çalışın. Kobalt mavisi, mor, soluk mavi ve ochre sarısı.



6-   Kaldırım taşlarını geliştirin Kaldırım taşlarına ışıklı bir görünüm vermek için, nazik darbeler eşliğinde, daha fazla mavi ve ochre renklerini, kırık renk katmanları oluşturacak şekilde uygulayın. Basamakları turuncu ve beyaz pastellerle çizin. Daha sonra turuncu ile saksıların rengini ısıtın ve beyazla parlak noktaları açığa çıkarın
 


RESMİ GELİŞTİRİN
Bu aşamada, üç önemli renk bloğu oluşturulmuştur: Mavi gökyüzü, yeşil çimen, yolun ve basamakların inci gibi grisi. Bu alanlar, gözlerimize hoş zikzaklar eşliğinde yol göstererek adeta bir şelale gibi resim boyunca dökülmektedir. Bu noktada, pastel katmanı daha hala ince olduğundan gerekli herhangi bir düzeltme varsa yapabilirsiniz.

7-   Barakayı renklendirin Gri-yeşil, sarı-yeşil ve Prusya mavisini bitkilerin ve çalıların değişik formlarını ve büyüme şekillerini belirtmek için kullanın. Yeşillik alanı, koyu yeşil boya ile yavaşça çalışın. Resimde ilerlerken kahverengi, turuncu ve ochre sarısı kullanarak baraka etrafındaki saksıları ve çiçekleri renklendirin. Barakanın biçimine uyması için değişik yönlerde darbeler uygulayın.






8-   Arka planı geliştirin Taşlık alanı ve barakanın ilerisindeki baca külahını, soluk mavi ve beyazla geliştirin. Barakanın yakınındaki yeşilliklere sarı-yeşil ilave edin. Gökyüzüne, soluk mavi ile ince bir tabaka uygulayın. Alt katmanda yatan maviyi yok etmeyin, bu mavi alttan gözükerek optik bir karışım yaratacaktır.



9-   Daha fazla detay ekleyin Basamakların her iki yanına da hafifçe, birkaç beyaz çiçek ekleyin. Bu hafif detaylandırmalar, o bölgede ilgi çekici alanlar yaratmakta ve dikkat çekmektedir. Barakanın çatısının etrafındaki yeşillikleri gri-yeşil ve sarı-yeşil pastellerle geliştirin. Koyu yeşil ve siyah pastel karışımını kullanarak resmin en üstünde bulunan koyu tondaki yeşillikleri resmedin.



10-   Çiçek renklerini ekleyin Yeşilliklerdckı ve kenarlardaki detayları çalışmaya başlayın. Soluk mavi ve pembeyi, pastelin ucuyla dokunarak resmin ortasındaki çiçekler için uygulayın. Beyaz çiçeklerde olduğu gibi, bu çiçekler de dikkat çeker. Ayrıca sıcak renk dokunuşları, yeşillerin hakim rengine karşı göze çarparlar. Resmin sol tarafında, kabaca temel renklendirmeler yapmak için kobalt mavisi kullanın.






11-   Resmi sabitleyin I Resim üzerinde çalışmaya, açık ve koyu renk dokunuşları ve rötuşlayıcı şekiller ilave ederek devam edin. Yüzey artık renge doymaya başlamıştır, bundan dolayı daha fazla karışım yapmaya devam etmek resmi kirletecektir. Bu aşamada, şimdiye kadar yaptığınız çalışmayı fiksaj spreyi ile sabitlemeniz gerekmektedir. Bu işlem, ilk pastel katmanını izole eder ve alt katmanları bozmadan üzerlerinde çalışabilmenize izin verir, iyi havalandırılmış bir odada spreyi kullanmaya özen gösterin.



12-   Renkleri güçlendirinArtık yüzey fiksaj spreyi ile kaplandığına göre daha fazla renk katmanı uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu sabitleme aşaması olmasaydı yüzeyi bu şekilde oluşturabilmek oldukça zorlaşacaktı. Sarı-yeşil pastel ile çimenliğe bir katman daha uygulayın. Pasteli yüzeye yatırmak için biraz daha fazla baskı uygulayın, fakat alt katmandaki rengi çok da fazla bozmamaya özen gösterin.



13-   Kaldırımı geliştirin Soluk turuncu ve beyaz kullanarak kaldırımlı alan üzerinde çalışmaya başlayın. Yumuşak bir şekilde çalışın. Renk üzerinde farklı yönlere doğru kayarak kırık renkten oluşan karmaşık ve ince bir ağ oluşturun. Efekt, dikkat çekici derecede sanatsal durmaktadır.



14-   Resmi rötuşlayın T" Çiçekler ve yeşillikler gibi resmi kademe kademe güçlendiren detaylar ekleyin. Pastelinizin ucunu kullanarak kenardaki çiçek için canlı kırmızı ve vermilion dokunuşlarını noktalayarak resmedin. Kırmızının nasıl da yeşile karşın ilgi çektiğine ve gözleri nasıl da resim boyunca sürüklediğine dikkat edin.

.

15-   Pastelle çalışmaya devam Soluk mavi pasteli kullanarak resmin üst kısmındaki ağacın ana hatlarını kuvvetlendirin. Ağacın şeklini, yaprak yeşili ile belirlemekten öte gökyüzünde, yaprakları azaltması için kullandığınız soluk maviyi kullanarak, yapraklı hatları negatif şekiller olarak belirtin.



16-   Detayları eklemeye devam edin .Çiçekleri canlandırmak için daha fazla parlak renk noktalayarak ve yapraklara, yeşil tonda ekstra çizgiler ekleyerek bütün resim yüzeyi boyunca çalışın.

   

İLERİ AŞAMALAR

17-   Gökyüzünü tamamlayın Beyaz ve soluk mavi yumurta sarısı bazlı boyaları karıştırın ve 3 numaralı yuvarlak fırçanız kullanarak gökyüzünün açık tonuna ince bir renk katmanı ekleyin.



18-   Parlak sarı ekleyin Sarı, yağlı pasteller içinde oldukça transparan bir renktir. Sağ taraftaki çiçeklerde, daha yoğun bir sarı elde edebilmek için yumurta bazlı cadmium sarısı boya kullanın. Boyayı 3 numaralı fırçanızla uygulayın ve işaretlemelerinizi çiçeklerin formlarına uyacak şekilde çeşitlendirin.


19-   Sivri uçlu bitkiyi detaylandırın 0 numara yuvarlak fırçanızı kullanarak bu dikkat çekici çiçeğin çizgili yapraklarına ince, sarı çizgiler ekleyin. Boyayı, bir parça kağıda sıkmak suretiyle fazlasını emdirerek oldukça kuru bir şekilde kullanın.







TAMAMLANMIŞ RESİM



A-Kırık renk
Değişik renklerle yapılan dokunuşlar, vuruşlar ve darbelerle, kaldırım taşlarına katman üzerine katman uygulanmıştır. Bu katmanlar, gözümüzde optik olarak karışmakta, derinliği ve parlaklığı olan bir renk yaratmaktadır.
B-Siyah arka plan
Siyah tuval, pastel katmanlarını çeşitli yerlerde, resim boyunca göstermektedir. Gözümüze ilişen bu koyu ton, görüntüyü bir arada tutmakta; gölge ve derinlik olarak algılanmaktadır.
C-Yumurta sarısı bazlı boya
Parlak sarı boya, göz alıcı parlaklıktaki sarı çiçekler için kullanılmıştır. Yağlı pastel sarısı, gereken yoğunlukta ve opaklıkta değildir.


 
« Son Düzenleme: 09 Haziran 2008, 19:03:18 Gönderen: kybele »

Çevrimdışı Fîģũ®âtĩƒ

  • :)
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 5.203
  • Karizma Puanı: 1637
**-Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi-**
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2008, 11:22:38 »
emeğine ; paylaşımına sağlık ayşegül  560a +1

Çevrimdışı "ArZu"

  • arzu
  • Arkadaş
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.222
  • Karizma Puanı: 209
**-Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi-**
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2008, 11:47:42 »
çok güzel paylaşım teşekkürler +1 (engelden sonra)   560a   560a 

Çevrimdışı lüƃǝşʎɐ

  • Ayşe+:)
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.608
  • Karizma Puanı: 1293
**-Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi-**
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2008, 12:54:06 »
Haleciğim , Arzu öğretmenim güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.  110b

Çevrimdışı ..Ceylinin Annesi..

  • ...@yfer...
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.291
  • Karizma Puanı: 1921
**-Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi-**
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2008, 14:08:17 »
tşkler hocam +1 eklendii  110b

Çevrimdışı lüƃǝşʎɐ

  • Ayşe+:)
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.608
  • Karizma Puanı: 1293
**-Yağlı Pastelle Çiçekli Bir Bahçe Resmi-**
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2008, 14:26:35 »
teşekkürler ayfer öğretmenim.  110b