bizim protestonun ne derece ses getirgiğininde bir delilidir.şimdi bence yapılması gereken VEDAT ÖZSOYUN şürasına konu olarak aldırmayı başarmak....
nasıl : görsed üyelerine tekrar mail atmak
tüm dekanlara tekrar mail atmak
...
Merhaba Vedat Hocam,
Umarım iyisinizdir, işler yolundadır.
TOBB ETÜ Sosyal Tesislerinde TUBİTAK’ın desteğiyle “Okulların Sanat ve Tasarım Eğitimi Müfredat Programlarında Yeni Yaklaşımlar ve Uygulamalar: Görsel Kültür Kuramı” başlığı altındaki çalıştaya katılmayı çok isterdim ancak bu dönem programım oldukça yüklü, maalesef katılamıyorum.
İnternet ortamında dolaşan “Ben Görsel Sanatlar Öğretmeniyim”şeklinde başlayan ve özü itibariyle kredi saatinin yetersizliğinin dramatik bir serzenişle vurgulanan görüşe katılmamak elde değil.
Benim bu konunun dışında özellikle vurgulamak istediğim bir diğer husus, ilköğretimde (1. ve 5.) görsel sanatlar dersine giren sınıf öğretmenlerinin lisans döneminde almış oldukları sanat derslerine ilişkindir.
İlköğretim görsel sanatlar müfredat içeriği ve kredisinin, üniversite lisans programı, içerik ve kredisiyle örtüşecek bir biçimde tasarlanması referans alınır. Çünkü ilgili mevzuat, MEB ilköğretim programlarının, eğitim fakülteleri programlarına tezat teşkil etmeyeceği yönündedir.
Örneğin ilköğretim programında yer alan “Müze Bilinci” ünitesini verecek donanımda öğretmenlerin bulunmaması bu dersin anlam ve amacına uygun olarak yürütülmesinde problem teşkil etmektedir. Ben bu hususu MEB çalıştayında da gündeme getirmiştim. Yani “Müze Bilinci” diye bir ünite Milli Eğitim (ilköğretim) programında yer alacaksa sınıf öğretmenliği anabilim dallarında da bu dersin konulması yani, okutulması gerektiğini acilen vurgulamıştım. Bu konu hem toplantılarda, hem yazışmalarda hem de kişisel görüşmelerde defaten tarafımdan gündeme getirilmiştir. Ama dikkate alınmadım, neden dikkate alınmadığımı ben de anlayamadım.
Bu dersin konulması bir tarafa, var olan derslerin içerik ve kredileri de eskisine rahmet okutacak bir biçimde allak bullak edilmiştir. Okul öncesinde sanat derslerinin kredileri eski programa göre üç saat düşürülmüştür.
Sanat dersleri, genel eğitim içinde özellik arz eden özel bir disiplin alanıdır. Hal böyle iken bazı üniversitelerde çocuk gelişiminden mezun olan öğretim elemanları aldıkları lisans ve lisansüstü formasyonu ile bağdaşmayacak bir biçimde bu derslere girme cüretini kendilerinde görebilmektedirler. Araştırılırsa görülecektir. Örneğin sanat dersleri bunlardan biridir.
Bir diğer konu ise; sınıf öğretmenliği ve okulöncesinde sanat derslerinin ders kredi ve içeriklerinin hatalı tanımlamaları (uygulama/teorik), bu derse giren hocaların özlük haklarına da büyük bir darbe vurmuştur. Girdiğimiz derslerin yarısından çoğu uygulamalı olarak kredilendirildiği için ve bu uygulamalı kredi saati 10 saati aştığında verdiğimiz derslerin önemli bir kısmının ücretini alamıyoruz. Yani derse full giren bir öğretim elemanı haftada ortalama 20 saat bedava ders veriyor. Dört yıldır devam eden bu hatalı uygulama devam ettiği sürece motivasyonu bozulan öğretim elemanından beklenen verim alınamaz, bu işin kutsiyeti de olamaz, özverisi de olamaz.
Maalesef bu problemlerin yaşanmasına (kendileri farkında veya değil) bilerek ya da bilmeyerek katkıda bulunan malum hocaların demagojilerini ve sessizliklerini de halen çözebilmiş değilim.
Özellikle özlük hakları açısından bir yıl içinde bu problem çözülmediği takdirde bu konunun düzeltilmesi için önümüzdeki yıl sonunda hukuki çalışma başlatılacaktır.
Çözümü mümkün olan bu problemler kişisel değildir. Bu problemlerle ilgili ayrıntılı raporu ekli dosyada size gönderiyorum.
Görsel Sanatlar Derneği (GÖRSED) olarak çalıştayın içeriğiyle de örtüştüğünü düşündüğüm bu sorunların kurulunuzda görüşülüp tartışmaya açılması ve çalıştayda gündeme getirilmesinin hayırlı ve de yararlı olabileceğini düşünüyorum.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler e-posta ekinde yer almaktadır. Bilgilerinize sunar, en iyi dileklerimle saygılarımı sunarım.
Kazım ARTUT / Çukurova Üniversitesi / Eğitim Fakültesi / İlköğretim Bölümü / ADANA
0.537.6633479 / 0.322.3386521
...
bu da vedat hocanın görsed üyelerine gönderdiği mailin başlığı...
...
Değerli GÖRSED Üyeleri
Üyemiz Kazım Artut hocamızın mesajını sizlerle de paylaşmanın yararlı olacağını düşünüyorum.
Sizler de görüş ve düşüncelerinizi lütfen GÖRSED’e ulaştırınız. Bunları tüm üyelerimizle paylaşmak ve internet üzerinden bir görüş alışverişi ve tartışma ortamı oluşturmak konunun gündemde tutulması için yararlı olacaktır.
Sevgi ve saygılarımla.
Prof.Dr. Vedat Özsoy
Genel Başkan