Değerli arkadaşrım "bizimdeniz" sanırım ben düşüncemi anlatamadım. Ben bizlerin sanatla bir yerlere gelmesinden değil, sokaktaki marketci Ramazan'ın, terzi Ayşe ablanın, berber İlhan'ın, mahallemizdeki caminin imamı Mevlüt abinin veya mobilyacı Osman amcanında sanata ihtiyacı olduğunu anlatmak istedim. Bu saydıklarımda genelde meslek liselerinde yetişiyorlar. Yaptıklarına bakın atadan kalma üç kuruş sermaye ve meslek liselerinden aldıkları el becerisi ve malzeme bilgisiyle piyasadaki işleri tekrarlayıp duruyorlar.
Ben bu insanlara tasarım dersinden yanayım. Yeni elbise modelleri, mobilyalar, üretsinler.
İnsanda iki türlü sermaye vardır. 1. Atamızdan kalma cebimizdeki para. 2. Doğuştan gelen zeka. Biri somut sermaye, elle tutulan gözle görülen, diğeri soyut sermaye elle tutulmayan gözle görülemeyen. Ama ucu bucağı olmayan.
İşte bizim sıkıntımız burada. Sokaktaki vatandaşa soyut sermayeyi kullanmasını öğretmek. Bunun içinde meslek liselerinede tasarım derslerinin konması gerekiyor.
sevgili arkadaşlar 20/07/2010 tarih 76 sayılı genelgeyle, ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgelerine göre varolan bütün ortaöğretim kurumlarında 1'er saat görsel sanatlar dersi konuldu(sosyal bilimler,fen lisesi ve imam hatip lisesi hariç).bunu daha önce de yazmıştım,fakat dersler ya açılmıyor ya da başka bir dersle o bir saat gasp ediliyor.üstelik norm bildirilmiyor ve öğretmen ataması yapılamıyor.bunu sendikaya bildirdim,umarım ilgilenirler
Benim istediğim bu değil klasik kalıplaşmış görsel sanatlar proğramı.
Bunun dışına çıkalım okula göre, cevreye göre imkanlara göre değişebilen proğram istiyorum. Liselerde bunlar var aslında. Lisede derslere girmediğim için tam işleyiş sistemini bilmiyorum.(Yanılıyorsam düzelti) Modül proğramlar var. Öğrenci bir modülü seçsin ve bir öğretim boyu veya gerektiği kadar sadece o modül proğramını alsın.
Örneğin İmam Hatip Liselerinde, Hat sanatı modülü, Nakkaş sanatı modülü, Tezhip sanatı modülü, Ebru sanatı modülü veya Minyatür sanatı modülü konulamaz mı? Meslek liselerinde tasarım, dersi neden yok?.
Neden meslek liselerine ve imam hatiplere arkamızı döndük.