Şu ana kadar destek veren,mesaj yazan
1-Murat Yaman
2-Simurg
3-Melih15
4-Taner Bey
5-Ayıldız
6-ezhar
7-alisilcan
8-kuzeyin kızı
9-egeakıncı
10-Bengül
11-Calimero -Aslı
12-Nilay68
13-Suna
14-Sakaltraş
15-Ah Kalbim
16-Yasevmin
17-Fatma70
18-Ali Erkut
19-Özgürçağlar55
20-Karakarga
21-derrr_in
22-irem_ilkem
23-Tutku
24-Ay_84
25-durudoğa
26-elbg
27-İlker
28-Perisu
28 arkadaşa özellikle teşekkür ederim.(Bu arada iki bölümde konuyu canlı tutmaya çalıştığımız için bazı arkadaşlarım gözümden kaçmış.Kendilerinden özür dilerim.Sayımız daha fazlaymış
)
Öncelikle siyasilere ve Meb bünyesinde çalışanlara gönderilmek üzere bir mail hazırladım, yazdıklarınızı değerlendirerek.İmla ve İçerik hususunda yanlışlık ya da düzelme gereken yerler varsa, gözden geçirmek için bir bakmanızı isterim.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yıllardır eğitim sisteminin ana ve vazgeçilemez belkemiği olarak görülüp tüm dünya da kabul görmüşken, maalesef ülkemizde gözardı edilen ve sanat eğitimin gerekliliğini ve zorunlluğunu tescilleyen önemli bir gerçek: Duygusal zeka
Genel eğitim kapsamında bulunan ilköğretim okulları ve liselerde, eğitimin niteliği matemetik, fen bilimleri ve sosyal bilimler ağırlıklıdır. Öğretim yöntemleri ise ezbere, bilgi depolamaya, test çözmeye dayanmaktadır. Tek hedef çocukları ve gençleri Anadolu liselerine ya da üniversiteye hazırlamaktır, tüm sınavlar da öğrencileri bu yönde değerlendirmektedir. Bu sistem,IQ’su yüksek olanın başarılı olduğu bir sistemdir.
Bilgileri beyne depolayan bu sistemden farklı olarak yeni bir kavram tüm dikkatleri üstüne çeker: Duygusal zeka kavramı. Bu kavramla en çok eğitimciler, yöneticiler ve anne-babalar ilgilenir. Daniel Goleman’ın yazdığı ‘’Duygusal zeka’’ adlı kitap, duygusal zekanın neden IQ’dan daha önemli olduğunu açıklar.
Goleman ; ‘’duyguları zekice kullanmaktan’’,’’insanı insan yapan niteliklerin çoğunun duygusal zekadan geldiğinden’’,’’duygusal yeteneklerimizin doğru bir öğrenmeyle geliştirilebileceğinden’’ söz etmektedir. Goleman’a göre: ‘’Duygusal yetenek, bir meta-yetenektir; yani ham zeka dahil, var olan diğer yeteneklerimizi ne kadar iyi kullanabileceğimizin belirleyicisidir’’.
GÖRSEL SANATLAR DERSİNİN UNUTULAN FAYDALARI
Sanat eğitimi ile kazandığı tecrübe eğitim sistemimizin temel amaçlarından olan “öğrenmeyi öğrenmeye” yardımcı olur.
Farklı olanı, önceden yapılmayanı yapmak amacını taşıyan sanat, edinilen tüm bilgilerin sentezlenerek kullanılması ile dersler arasındaki bütünlüğü sağlar, öğrencinin tüm çalışmalarında başarılı olmasına katkıda bulunur.
Yaratıcılığı gelişmiş, zekasını kullanabilen kişilerin yetişebilmesi sanat eğitimi ile sağlanabilir.
Sanat eğitimi kişilerin ruhsal dengeleri için önemlidir. Görsel Sanatlar dersi ile öğrencinin sadece sanatsal yönlerine değil, tüm gelişimlerine yardımcı olunarak, sosyal ve psikolojik çatışmaların önüne geçilirken, hem çok yönlülük kazandırılır hem de hayattan zevk almalarına katkıda bulunulur.
Farklı düşüncelere saygı göstermeyi gerektiren bir etkinlik olarak sanat eğitimi, kişilerin birbirleri ile olan iletişimlerine önemli katkılarda bulunurken öğrencilerin kendilerini ifade etmesine imkan tanır
Güzel ve çirkini ayırtedebilen kişilerin yetişebilmesi için sanat eğitimi gereklidir.
Şunu da unutmamak gerekir ki, bir ülkenin en önemli unsurlarından olan kültürün vazgeçilmez parçası olarak sanat, Görsel Sanatlar dersinin önemsenmesi, özümsenmesi ile devamlılığını sağlar
SANAT EĞİTİMİNİN AMACINA ULAŞMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
1-Sanat eğitimi, anasınıfından başlayarak öğrencinin tüm öğretim hayatı boyunca zorunlu,blok ve en az 2 saat olmalıdır, zira sanat sadece yetenekli olanlar için değil herkes için gereklidir.Görsel Sanatlar dersinin okullarda 1 ders saati veya seçmeli olarak okutulması yukarıda belirtilen faydalardan vazgeçmek demektir.
2-Uygulamalı dersler için mutlaka atölye hazırlanmalıdır. Çeşitli sebeplerle kapatılan ya da hiç açılmayan resim atölyeleri sanat eğitiminin zorunlu ihtiyacı, okul içinde öğrencinin ayrı bir dünyasıdır.
3-Sadece ilköğretimde değil, Genel Liseler, Meslek Liseleri, Anadolu Liseleri gibi okullarda da sanat eğitimi tüm öğrencilere okutturulmalı, bu noktada Lise 1. sınıflarda kaldırılan resim dersi, beden eğitimi dersi gibi müredata konulmalıdır.
4-Resim yarışmalarında başarılı olan öğrencilerin, bu başarılarını belgeledikleri takdirde Güzel Sanatlar Liseleri sınavlarına girdiklerinde ek puan almaları gerekmektedir.
5-Sanat etkinliği dersi, resim dersinin tamamlayıcısı olarak değerlendirilmelidir
6-İl ve ilçe zümrelerinin kağıt üzerinde kalmaktan çıkartılıp, önerilerin Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığı ile uygulamaya geçilmesi sağlanmalıdır.
7-Yıl sonunda sergi açan, sosyal kuluplerde etkili olan, öğrencilere başarı belgesi, bu çalışmalarda görev alan öğretmenlere teşşekkür belgesi verilmeli, çeşitli teşviklerle devamlılığı sağlanmalıdır.
8-Sanatın, amacı, önemi, konusunda öğretmeni, öğrenciyi, veliyi bilgilindirmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulları da etkin kılarak resmi bir proje hazırlanmalıdır. Bu proje kapsamında çeşitli seminerler, konferanslar, televizyon proğramları, reklam ve afiş benzeri tanıtım çalışmaları gibi ürünler yaygın olarak kullanılmalıdır.
YANLIŞLAR
1-Eğitimini almalarına rağmen Görsel Sanatlar Öğretmenleri, Tasarım ve Teknoloji dersine maaş karşılığı girememektedir. Bu derslere, çok zaman istimedikleri halde Turizm, Ticaret, Ev Ekonomisi gibi Tasarım ile hiç alakası olmayan bir alanda eğitim almış öğretmenler branş değişikliği yaparak girmektedirler !
2-Resim ve Müzik sanatın farklı alanlarıdır,birbirleri ile kıyaslanamaz. Ortak noktaları olsa bile birisinin eğitimi diğerinin yerini tutamaz.
3-OKS’de soru çıkmayan bir ders sınav sonucunu etkilememeli. Bu durumda ya OKS sınavında da görsel sanatlardan soru sorulmalı ya da görsel sanatlar ders notu OKS puanı hesaplanırken kullanılmamalı.
4-Liselerde, 9. Sınıflarda resim dersinin olmaması, öğrencinin önceki yıllarda kazandığı bilgilerini kullanaması anlamına gelmektedir. Bu durum, öğrencinin gelişiminin yarım kalmasına sebep olmaktadır.
5-Lise’de eğitimine sanat ile devam etmek isteyen öğrenci için 10. sınıf çok geçtir. Zira 10.sınıfda öğrenci sanat eğitimi konusunda bilgilendirilmeden farklı alanlara yönlendirilmiş bulunmaktadır. Bu durum sadece öğrencilerin tercih yapmalarına yönelik haksızlık değil, gelecekte sanattan zevk almayan nesillerinin yetişmesine sebep olacak büyük bir hatadır
Sizden isteğimiz ve beklentimiz, sanat eğitiminin anlaşılması, bu dersin okullarımızda tam olarak kavratılması için çabalarınızı eksik etmemenizdir.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YUKARIDA ÇİZGİLERLE SINIRLANDIRILMIŞ METNİ TANIDIĞINIZ HERKESE VE AŞAĞIDA BELİRTİLEN ADRESLERE E-POSTA OLARAK GÖNDERMENİZ GENÇLERİMİZİN EĞİTİMİ İÇİN ATTIĞINIZ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAKTIR.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) Abdullah GÜL
e-mail :
[email protected]2) Recep Tayip ERDOĞAN
e-mail:
[email protected]3) Hüseyin ÇELİK
e-mail :
[email protected]4) TBMM M. Eğt. Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu bşk.
e-mail:
[email protected]5) Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanı
İbrahim DEMİRER
e-mail :
[email protected]6) İlköğretim Genel Müdürü
İbrahim ER
e-mail :
[email protected]7) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı
Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN
e-mail :
[email protected]
Ortaöğretim Genel Müdürü
Fax: 0312 418 07 39
9) Strateji Geliştirme Başkanlığı
e-mail :
[email protected]10) Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı
Mahmut Tuncel
e-mail :
[email protected]11) AKP - e-mail :
[email protected]12) ANAP - e-mail:
[email protected]13) CHP- e-mail :
[email protected]14) DSP - e-mail:
[email protected]15) DYP - e-mail:
[email protected]16) MHP - e-mail:
[email protected]Gorsel Sanatlar dersi proğramını hazırlayan ekip
[email protected]Görev paylaşımı için mesaj yazan arkadaşlardan gönüllü olanları rahatsız edebilirim.