Tüm yazılanları inceledikten sonra şöyle bir değerlendirme yaptım.
YAPILMASI GEREKENLER
I.Bölüm:
1-Atılacak e-posta için gerekli adresler (bakanlık birimleri, sanatçılar, kuruluşlar, dernekler...)
2-Çalışmaların takibi için kurul oluşturulacak.
Bu kurul A) Yönetici en üst grup
B) Yürütme
a) ilköğretim
b) lise
c) özel eğitim
gibi başlıklar oluşturularak çalışabilir.
3- E-posta dışında; bakanlık birimleri, sanatçılar, kuruluşlar, dernekler vb. kuruluşlarla doğrudan irtibat korulacak. (tanıdıklarımız vasıtası ile, gönüllü ziyaretler vb.)
4-Görsel Sanatlar Proğramını hazırlayan grup ile bağlantı kurulup destek istenecek. (Program Danışımanları: Prof. Hasan PEKMEZCİ , Doç. Namık Kemal SARIKAVAK, Yrd. Doç. Dr. Meliha YILMAZ ile bağlantıyı aramızda tanıyanlar konuşabilirler
5-Yukarıdaki madde ile beraber Bakanlık Müfettişleri ya da İlimizdeki Müfettişler ile de görüşülecek
6-Sendikalara özel olarak bu durum anlatılacak (basın duyurusu, çeşitli toplantılarda bu durumun dile getirilmesi yoluyla problemin çözemü istenecek)
7-Çeşitli irtibatlarımızda kullanabileceğimiz, içerisinde dersimizin amacı, gerekliliği, önemi vb. konularında donanımlı olmak için dosya hazırlanacak.
8-Tv kanalları ile iletişim kurularak haber yapmaları iztenecek. (Mümkün olursa konusu sanat eğitiminin gerekliliği, sorunları, sanat sevgisi vb. olan bir film hazırlacak-yapabiliyorsanız sizin ya da çevrenizde bu işi yapabilecek yetkin insanlar tanıyorsanız onların yardımlarını bekliyoruz)
9-Sanat eğitiminin sorunlarını çözmek için bir dilekçe hazırlanacak, okul müdüründen başlayarak silsile yolu bakanlığa istekte bulunulacak
II.Bölüm
1-Yetenekli ve istekli öğrencilerle işbirliği yapılarak sanat eğitimi konusunun ailelerine, öğretmenlerine, çevrelerine duyurulması sağlanacak. (Bu öğrencilerle toplantı yapılabilir, konu ile ilgili çeşitli metinler verilip bilgilendirme sağlanabilir)
2-Okullardaki panolar az ama öz biçimde bu amaç için hazırlanabilir. Posterler, afişler yaptırılabilir.
3-Eğitim bölgelerinde, resim öğretmenleri bir araya gelerek ekip oluşturabilir, ortak faaliyet planı hazırlayabilir.
III.Bölüm
1-Dersinizi başka öğretmenlere vermeyin
2-Dersinizin amacını çok iyi bilin, (Bu konuda iyi derlenmiş çok kısa notlarınız olsun)
3-Resim Öğretmeni’nin görevlerini bilin
4-Bıkmadan, bıktırmadan, sorunlarınızı dile getirin.
İSTEKLER
1-Sanat eğitimi, anasınıfından başlayarak öğrencinin tüm öğretim hayatı boyunca zorunlu,blok ve en az 2 saat olmalıdır.
2-Uygulamalı dersler için okullarda mutlaka atölye hazırlanmalıdır.
3-Sadece ilköğretimde değil, Meslek Liseleri, Anadolu Liseleri gibi okullarda da sanat eğitimi tüm öğrencilere okutturulmalı, bu noktada Lise 1. sınıflarda kaldırılan resim dersi, beden eğitimi dersi gibi müredata konulmalıdır.
4-Çeşitli resim yarışmalarında başarılı olan öğrencilerin, bu başarılarını belgeledikleri takdirde Güzel Sanatlar Liseleri sınavlarına girdiklerinde ek puan almaları gerekmektedir.
5-Sanat etkinliği dersi, resim dersinin tamamlayıcısı olarak değerlendirilmelidir
6-İl ve ilçe zümrelerinin kağıt üzerinde kalmaktan çıkartılıp, önerilerin Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığı ile uygulamaya geçilmesi sağlanmalıdır.
7-Yıl sonunda sergi açan, sosyal kuluplerde etkili olan, öğrencilere başarı belgesi, bu çalışmalarda görev alan öğretmenlere teşşekkür belgesi verilmelidir
8-Sanatın, amacı, önemi, konusunda öğretmeni, öğrenciyi, veliyi bilgilindirmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulları da etkin kılarak resmi bir proje hazırlanmalıdır.
YANLIŞLAR
1-Eğitimini almalarına rağmen Tasarım ve Teknoloji dersine maaş karşılığı girememeleri.
2-Resim ve Müzik sanatın farklı alanlarıdır,birbirleri ile kıyaslanamaz.Ortak noktaları olsa bile birisinin eğitimi diğerinin yerini tutamaz
3-OKS’de soru çıkmayan bir ders sınav sonucunu etkilememeli. Bu durumda ya OKS sınavında da görsel sanatlardan soru sorulmalı ya da görsel sanatlar ders notu OKS puanı hesaplanırken kullanılmamalı.
4-Liselerde, 9. Sınıflarda resim dersinin olmaması, öğrencinin önceki yıllarda kazandığı bilgilerini kullanaması anlamına gelmektedir. Bu durum, öğrencinin gelişiminin yarım kalmasına sebep olmaktadır.
*Ekleme,çıkartma yapıp düzeltmemiz gereken yerleri görelim.
*Hangi konularda yardım edebileceğimizi düşünüp o konuda çalışmalara başlayalım. (özellikle herkesin yapamayacağı neler varsa oralara dikkat edelim)
*Seçtiğimiz maddelerin açıklamaları daha sonra yapılacaktır.Siz bilirsiniz ama bazı noktaların bilmeyeneler için açıklanması gerekir
*Ayrıca Resim Dersinin faydaları daha sonra eklenecektir