SELANİK ATATÜRK EVİ
Atatürk'ün doğduğu evdir. Babası Ali Rıza Efendi'nin 1888 yılında vefatına kadar Annesi ve kız kardeşleriyle beraber bu evde yaşamıştır. Selanik'in Koca Kasım Paşa mahallesinde ve Selanik Başkonsolosluğumuzun arazisi içindedir. Eski Türk evleri tipinde, kla**** çıkartmalı ve zeminle beraber üç katlı bir binadır.
MANASTIR ASKERÎ İDADÎSİ
Atatürk'ün askerî idadîyi okuduğu (lise tahsilini yapmış olduğu) Askerî İdadî binasıdır. Makedonya'nın Manastır şehrindedir. Yatılı eğitim verilen okulda matematik, edebiyat ve hitabet dersleri ağırlıklı olarak veriliyordu. Atatürk 1898 yılında Manastır Askeri İdadîsinden mezun olduktan sonra İstanbul'da Harbiye Mektebi'ne yazıldı.
İSTANBUL - PANGALTI HARBİYE MEKTEBİ
(ASKERî MÜZE)
Atatürk'ün 1899-1905 yılları arasında tahsil gördüğü Harbiye Mektebi binasıdır. Atatürk, 14 Mart 1899'da Mekteb-i Harbiyye'ye girmiş, 1902'de Erkân-ı Harbiyye (Harp Akademisi) sınıfına seçilmiştir. Üç yıllık Kurmay eğitiminin ardından 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olmuştur.
ECEABAT - BİGALİ (ÇAMYAYLA) ATATÜRK KARARGÂH MÜZESİ
Çanakkale Savaşlarının başlangıç yıllarında 19. Tümen Komutanlığı'nın kurulması için görevlendirilen Atatürk, kısa sürede bu tümeni kurmuş, 25 Şubat 1915'te savaşlara katılmak üzere Eceabat'a gelmişti. Atatürk burada ikmal yaptıktan sonra 18 Nisan 1915'te Bigalı Köyü'ne gelerek bu köy evini karargâh olarak kullandı.
8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grubu Komutanlığı'na getirildikten sonra Conkbayırı'nda düşmanı denize dökmüş olan Atatürk, bu ünlü Çanakkale Zaferi'nden sonra 10 Aralık 1915'te bir kahraman olarak İstanbul'a döndü.
Bugün Çamyayla adındaki eski Bigalı Köyü'nde bulunan Karargâh binası, müze olarak düzenlenmiştir.