Bir Hatırlatma daha, Gorsel Sanatlar Öğretim Proğramı 11-09-2006 -
Yorumsuz olarak veriyorum.
Sayfa 1
ÖN SÖZ
-Sanat, insani özelliklerin geliştirilmesinde ve erdemli bireylerin yetiştirilmesinde en temel etkinlik alanlarından biridir.
-Sanat ve sanatsal eylem insanın hem kendi iç dünyasını hem de çevresini tanımasının, onunla iletişim kurmasının ve ilişkilerini geliştirmesinin, -bilimin yanı sıra- bir diğer biçimi, yöntemi ve sürecidir.
-Bu nedenle sanat eğitimi ya da sanat yoluyla eğitim, sanayi devriminden beri çağdaş eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.
-Daha yaşanılabilir, barış içinde, mutlu, huzurlu, sağlıklı ve insanca bir dünya kurabilmek amacıyla bireyin yaratıcı gücünün ortaya çıkarılması ve bu güçle estetik bir çevre oluşturabilmesinin temel uygulama alanlarından biri, eski adıyla “Resim-İş Eğitimi” olan “Görsel Sanatlar”
dersidir.
-Görsel sanatlar, çağdaş toplumların temel taşları olan insanların niteliklerini ve insani değerlerini geliştirmek, bireysel ve toplumsal duyarlıklarını artırmak için sanat alanında ortaya koydukları eğitim-öğretim etkinliklerinin genel tanımıdır.
-Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programı, görsel sanatlar eğitiminin toplumsal ve bireysel duyarlık eğitimi olduğunun bilinci içinde hazırlanırken; programda sanat eğitiminin sosyal, kültürel, eğitsel önemini kavratmak; sosyalleşmede paylaşımcı ve katılımcı kişilik oluşturmak; nitelikli bakış açısı ve eleştirel düşünceyi geliştirmede sanatın işlevinden yararlanarak çağdaş bir eğitim programı meydana getirmek amaç edinilmiştir.
........................
Bu Görsel sanatlar öğretim proğramından alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı proğramdan. Doğrusuda budur.
Ama ne yazıkki öğrencilerimiz, velilerimiz, bazı idarecilerimiz, bazı öğretmen arkadaşlarımız, ve hatta bazı müfettiş arkadaşlarımız sanat eğitimine DERSHANECİ MANTIĞI ile bakmaktadırlar. Varsa yoksa sınavlar ve sınavlarda çıkacak sorular. Sınavla ilgisi olmayan her şey gereksizdir. Onlarda kendilerince haklıdırlar çünkü onlar tüccar. Tüccar mantığı ile yaklaşırlar. Kar getirmeyen her şey gereksizdir.
Ama bizler tüccar değiliz.