Çok haklısınız alpay öğretmenim. görsel sanatlar dersine paralel gitmemeliyiz. eğer paralel ders işlenirse öğrenci bir süre sonra sıkılmaya başlıyacaktır.dersimizi ne kadar cazip hale getirirsek minik sanatsever kitlemiz o kadar artar.farklı etkinlikler ve teknikler uygulatmalıyız. belirlenen üç alan ile ilgili karışık bir plan hazırlanabilir.ben de şuan da planın taslağıyla uğraşıyorum. dersi temelden almayı düşünüyorum. çizgi ve doku çalışmaları, leke çalışması, etüd, ve diğer boya teknikleri ile ilgili çeşitli örnekler inceletip, uygulamalı olarak anlatıp arakasından konuya uygun çalışmalar yaptırmayı düşünüyorum. kolaj tekniği, resim tamamlama v.b çalışmalar yaptırılabilir.. el sanatları ile çalışmalar yaptırılabilir. cam boyama, mozaik, ebru, v.b. çalışmalar. üç boyutlu bir grup çalışması düşünüyorum ama ne olacağına tam karar veremedim. yani kısacası her alana uygun çalışmalar düşünüyorum. seçmeli ders düzeni okulumuzda tam bir düzene kavuşamadı. onun için şimdilik atatürk temalı çalışmalar yaptırıyorum.10 kasım haftası için bir sergi planım var.grup çalışmaları yapıyoruz. öğrencilerim severek çalışıyorlar. dersden öğrencinin zevk almasını sağlıyorum.yani biraz geleceğe yatırım.
-Sevgi öğretmenim, toplum bir türlü şu cam boyama, mozaik, ebru vb. çalışmalarını yapmaktan kurtulamadı gitti.
-Teknikten daha çok resim önemli olmalı.
-Dersin temeli çizgi değildir, bana göre. Her öğrencinin gelişim evresi, aynı sınıfta olmasına karşın farklı olabilir. Temel bu olmalı.
-Öğretmekten çok, öğrenci ile öğrenmekte temel olarak alınabilir.
-Öğretmekten çok, sezdirmektir belki de önemli olan, düşündürmek, hayal gücünü harekete geçirmek.
-Öğretmekten çok, karşılık beklememektir önemli olan, yapılan tüm çalışmaları sevebilmektir.
-"Öğretmekten çok..." hep böyle uzayıp gider ama sevgili öğretmenim, dersin temeli çizgi değildir bana göre.
Kastetdiğiniz şeyi bu bağlamda anladığımı düşünüyorum.
Zaten, lise öğretim programında nokta-çizgiden başlıyor ders; belkide biraz erken, öğrencileri bu tür şeylere zorlamak için, ne dersiniz?
-Bir başka öneri: Fantastik konular gibisi yok, öğrencilerin ilgisini ve hayal gücünü harekete geçiren. Hem kendilerini zorlamaları da gerekmiyor; düz çizgilere, belirli ölçülere... Fantastik evler, fantastik kuşlar, fantastik ağaç, fantastik canlılar vb....
-Duyguları ifade edici çalışmalara yer vermek de çok önemli. Ağaç konulu tıpkıbasım incelemesi sonrasında Ağaç(lar) ve ...
Üç nokta olan yeri tamamlayarak öğrenciler üzgün ağaç, korkmuş ağaç, korkunç ağaç, sevimli ağaç, süslü ağaç, yalnız ağaç, üşümüş ağaç, mutlu ağaç, üretken ağaç, ağaçlar ve yollar, ağaçlar ve kuşlar, ağaçlar ve ilginç meyveleri vb. tamamlamalarla kendi konularını belirleyip, duygularını yansıtan kelime guruplarını seçtirerek öğrencilerin kendi konu alanlarını geniş tutmak duyguların ifade edilmesi açısından da önemli olsa gerek. Böyle konulara da yer vermeyi istemek neden olmasın.