Aşağıda birkaç karakalem çalışmam var. Ve ayrıca Kurşun kalemler nerde ve nasıl kullanılır biraz açıklamak istiyorum, hatam olursa değerli hocalarımızın affına sığınarak.
B sınıfı kalemler: B sınıfı kalemlerde rakam arttıkça (2B-3B-4B gibi) kalem ucu yumuşar ve daha koyu desenler elde edilir.
H sınıfı kalemler: Rakamlar arttıkça uç sertleşir ve daha açık tonlar elde edilir.
Bir tek kalemle bir resim tamamlanabileceği gibi, her ton için ayrı kalem kullanarak daha gerçekçi bir görüntü yakalamak mümkündür. Ben bir resime başlarken dış kontörde H serisi (Tercihen 4H) kullanıyorum Daha sonra B serisi ile son rötuşları yaparken silmek daha kolay ve altta kalan kısımlar pek göze batmıyor. karakalem bir çizim yaparken en açık tondan koyu tonlara doğru ilerliyorum. Örneğin bir göz çizerken en açık bölümlerini H serisi ile, daha sonra 3B den başlayarak koyuya doğru gidiyorum. Koyu renk elde etmek için genelde kalemi bastırarak yoğun bir tabaka yaratmak hepimizde bir alışkanlık olmuştur. Bunun yerine B serisinin rakamlarını yükselterek yine yumuşak vuruşlarla koyulaştırmak, hem düzeltme imkanımızı arttırır, hemde zemini yıpratmaz. Gölgelemelerde tarama ana esastır. Gerçekcilik katmak için tarama yaptığımız yeri hafif parmak dokunuşları ile hatta benim yaptığım gibi kulak pamuğu yardımı ile yayarak gölge tonunu elde edebiliriz. Tabi fazla bastırmadan. Dark Wash denilen kömür bazlı kalemler, tam bir siyahlık elde etmek için (kirpik, saç teli,kaş vs.) kullanılabilir. Kirpik ve kaş çizimlerinde 0.5 kalemler çok yardımcı olurlar. Ana zemini bu ince kalemle tel tel çizdikten sonra kalem ucu yumuşağa doğru giderek derinlik verilebilir.
Bunlar benim kullandığım ve en temel teknikler. Eminim ki resim çizerken herkesin daha iyi teknikleri ve uygulamaları vardır. Kendi çizimlerimde kullandığım teknikleri ve tecrübeleri sizinle paylaşmak istedim.
Herkese iyi çalışmalar.
[eklenti yönetici tarafından silindi]