Gönderen Konu: WENREN RESSAMLARI  (Okunma sayısı 2715 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
WENREN RESSAMLARI
« : 29 Aralık 2008, 18:51:01 »



WENREN RESSAMLARI

Çin’de wenren (aydın-ressam), çok yönlü, iyi eğitim görmüş ve resmi, bir yan uğraş olarak amatörce sürdüren kişi anlamına gelir. Tipik bir Çinli ressam genellikle wenren’dir. Yani, resmin yanı sıra şiir, müzik ve kaligrafi dallarında da öğrenim görmüştür ve çoğu kez de resmi bir göreve sahiptir. Wenren Ressamları (Wade-Giles yazımında Wen-jen hua) için resim; şiir, felsefi tartışma ya da müzik gibi kişinin kendini ifade etmesine yardımcı olan bir ortamdır. İlk kez Kuzey Song Hanedanı döneminde (960-1127) shidafuhua (beyefendi resmi) adıyla ortaya çıkan ve daha sonra wenren adını alan bu gelenek Ming Hanedanı döneminin (1368-1644) en önemli sanatçılarından biri olan Dong Qichang tarafından tanımlanmıştır. Dong Qichang aydın-ressamlar geleneğinin simgesel kurucusu olarak, Tang Hanedanı döneminde (618-907) yaşayan ve tekniğiyle Güney Okulu’na esin kaynağı olan Wang Wei’yi gösterir. Beş hanedan döneminden (907-960) Dong Yuan’la Kuzey Song  döneminden Li Gonglin aydın-ressamların ilk önemli temsilcileridir. Wang Meng, Ni Zan, Huang Gongwang ve Wu Zhen gibi Yuan Hanedanı’nın(1260-1368)  Wenren Ressamları’nı Ming döneminde Wang’lar, Wen Zhengming ve Wu Okulu sanatçıları izlemiştir.

Wenren Ressamları Japon sanatını da etkilemiştir. Tokugava döneminde (1603-1868) Nagasaki’ye giden Çinli ressamlar özellikle 17. Yyın sonlarında Nanga Okulu’nun oluşmasında etkili olmuş ve buncin-ga adıyla anılan amatör aydın-ressamlar grubu ortaya çıkmıştır. Ancak buncin-ga sanatçıları Wenren Ressamları’nın amatör aydın-ressam tanımından farklı olarak samurai (savaşçı), şair, çömlekçi gibi çok farklı sınıflardan ve mesleklerden gelebiliyordu.




Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, cilt: 3, sayfa: 1900
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana