Gönderen Konu: Sorular ve cevaplarla Türk resmi - 2  (Okunma sayısı 5908 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.589
  • Karizma Puanı: 1882
    • GorselSanatlar.NET
Sorular ve cevaplarla Türk resmi - 2
« : 05 Mart 2008, 21:24:06 »

286-Litografi nasıl uygulanır?

Cevap:

Mikroskobik deniz hayvanlarının kireç taşı kabuklarından meydana gelmiş doğal taşların, düzlenmiş suyla temizlenmiş ve kurutulmuş yüzlerine yağlı kalemle ve mürekkeple resim yapılır. Taşın yüzeyinde resim olan yerlerde bir yağ tabakası yerleşir. Taş süngerle ıslatıldıktan sonra yüzünden merdane ile yağlı baskı boyası geçirilirse yalnız resim olan yerler bu boyayı alır.Boya verilmiş yüzeye kağıt serilerek kalıp presten geçirilerek resim kağıda geçer. Teknik yağla suyun karışmaması özelliğinden yararlanır. Taş kalıplar kalın ve ağır olduklarından taş kalıbın yerine çinko ve aliminyum kalıplar geliştirilmiştir. Çok ince ve hafif olan bu levhaların yüzeyine grenlenerek baskı resim yapılır. Ayrı ayrı kalıplar üst üste basılarak çok renkli resimler elde edilebilir. 

287-Litografi tekniğiyle ilk özgün baskı eserler veren ressamlar kimlerdir?

Cevap:

Gericault, Delacroix, Goya, Daumeir.

288-Litografi Tekniğini ilk bulan kimdir? Kaç yılında bulmuştur?

Cevap:

Prag’lı Alois Senefer ‘dir.1799 yılında taşın bu özelliğini keşfeder ve buluşun belgesini alır.1826’da ilk çok renkli litografi’yi yapmıştır.

289-Metal Baskı tekniği özelliğine göre kaça ayrılır?

Cevap:

- Elle Kazıma

- Yedirme Yolu ile Oyma

- Akuatinta

- Mezzotinta

- Baskı, sıçratma, aktarma teknikleri

290-   İlk kazıma baskı kim tarafında nerede yapılmıştır?

Cevap:

ES işaretli ‘Usta ES’ diye anılan sanatçı tarafından Almanya’da yapılmıştır.

291-Elek baskı nasıl uygulanır?

Cevap: Serigrafi, Filmdruk, Şablon baskı adlarıyla da anılan bu teknikler Çin’de ve Japonya’da yüzyıllar önce kumaşlara baskı yapmak için kullanılmıştır. Bir çerçeveye ipek, sentetik iplik veya bronz telden ince bir dokuma gerilmiş eleğe benzeyen kalıbın, resim verecek yerleri açık kalacak şekilde diğer yerlerde dokuma gözenekleri kapatılır. Eleğin içine baskı boyası koyup sıyırmak yolu ile açık yerlerden boya kağıt yüzüne geçirilir.Kalıbın dokuma şeklindeki yüzüne resim, şablon yapıştırma, boyama teknikleriyle elle işlenebildiği gibi, fotomekanik yolla da geçirilebilir. Elle çalışmalar, çerçeve ve dokuma bulmak şartıyla heryerde uygulanabilecek kolaylıktadır. Fotomekanik çalışmalar kuvvetli ışık kaynakları, emici şaseler ve çeşitli kimyasal bileşimler gerektirir. Bu teknikten empirme kumaş baskılarında, afiş, etiket, yazı levhaları ve çıkartma baskılarında yararlanılır.


Türkiye'de Özgün Baskıresim Sanatı

292- İstanbul’da baskı tekniğinin ilk kullanımı nasıl olmuştur?

İstanbul’da yüksek baskı tekniği ile ilk kitap 1493 yılında Yahudi yazısı ile basılmıştır.1567 yılında ilk Ermenice, 1627 yılında ilk Rumca kitabın basıldığını biliyoruz. İlk Türkçe kitap o zamanın yazısı olan arap yazısı ile 1729 yılında İbrahim Müteferrika tarafından basılmıştır.

293- İstanbul’da baskı tekniğiyle yapılan ilk resim olarak kabul edebileceğimiz baskı ne zaman kim tarafından yapılmıştır?

İbrahim Müteferrika’nın 1730 yılında bastığı Tarihi Hindi Garbi isimli kitabı ile,  resim basma tekniğinin İstanbul’da uygulandığını belgeleri ile kanıtlayabiliyoruz. Bu kitapta şimşire oyulmuş kalıptan, yüksek baskı tekniği ile basılmış, 13 resim ve bakır levhaya oyulmuş kalıptan, çukur baskı tekniği ile basılmış bir dünya haritası bulunmaktadır.

294- İbrahim Müteferrika’nın kurduğu Türkçe basım yapan  ilk basım evinde başka hangi ustaların ismi yer almaktadır?

Ahmed-ül-Kırımi,  Mıgırdıç Galatavi, Tophaneli İbrahim

295- İlk taş baskı (Litografi) atölyesini ülkemizde kaç yılında kim açmıştır?

1831 yılında Mehmet Hüsrev Paşa’nın emri ile, Fransa’dan gelen Hanri KAYOL, Fransa’dan getirdiği donatım ve malzeme ile İstanbul’da ilk taş basmacılığı atölyesini kurmuştur. Ordunun emrinde olan bu basım evinde ilk kitap olarak Hüsrev Paşa’nın Nuhbetüttalim adlı bir askeri eğitim kitabı basılmıştır.1836 yılında kapatılmıştır.

296- Ülkemizde özgün baskı resim sanatının ilk öncü resimleri olarak kimin resimlerini sayabiliriz?

Ressam Hoca Ali Rıza 1864-1935 yılları arasında yaşamış bir resim sanatçımızdır. Karakalem çizgilerle yüzlerce resim çizmiştir. Onun bu resimlerinden bir bölümü Askeri Rüştiye öğrencilerine örnek olmak üzere taş basma tekniği ile basılmış ve albüm şeklinde yayılmıştır. Bu eserleri özgün baskı resim sanatımızın öncülerinden sayabiliriz.

297- İlk baskılı halk resimlerinin konuları nelerdir?

- Halk hikayeleri ve hikaye kahramanları

- İnanca dayalı konular

- Sultanlar ve kahramanlar

- Önemli olaylar

- Gemi resimleri

298- Sanayii Nefise Mektebi 1882 yılında öğretime açıldıktan sonra Hakkâklık (gravürcülük)dalı ne zaman ders olarak uygulanmaya konmuştur?

1892 yılında Fransa’dan öğretici olarak Stanislas Arthur Napier adlı bir ustanın getirilmesiyle başlanabilmiştir.1898 den sonra Nesim Efendi ile süren eğitim 1924 yönetmeliğine kadar devam etmiştir.

299- 1960 yıllarında Güzel Sanatlar Akademisinin başında olan Prof. Sabri BERKEL’in yaptığı özgün baskıların özellikleri nelerdir?

1960 dan sonra daha çok serigrafi ve monotipi ile yapmıştır.Berkel sanatın bölgesel bir duyuş olarak değil, evrensel bir dil olarak biçimlenmesini ister.Hiçbir duygusal ve hikayeci yoruma  olanak bırakmayacak bir yalınlıkta soyut biçimlerle baskılarını oluşturur.

300- Turgut ZAİM’in baskı resim alanındaki eserlerinin özellikleri nelerdir?

 Turgut ZAİM pentürlerinde olduğu gibi  baskılarında da oyunsuz, yapmacıksız, yalın ve iddiasız bir tekniği ve anlatımı kullanmıştır. Onu hiçbir akım veya eğilimin doğrultusunda gösteremeyiz.

301- Özgün baskı resimde kendini tanıtan Gazi Eğitim Enstitüsü çıkışlı sanatçılar kimlerdir.

Ferit Apa, Mustafa Aslıer,  Nevzat Akoral, Adnan Turani, Muammer Bakır, Mürşide İçmeli’dir.

302- Gazi Eğitim Enstitüsü’nün etkisinin uzantısı olarak İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü ile İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Resim İş bölümlerinde ne zaman özgün baskı çalışmaları başlatılmıştır?

1970

303- 1936 yılından sonra Güzel Sanatlar Akademisinde Başlatılan özgün baskı çalışmaları , özgün baskı resimler yapan ilk çağdaş sanatçı grubunu oluşturmuştur.Bu grupta kimler vardır?

Sabri Berkel, Fethi Karabaş, Ferruh Başağa, Mazhar Olgun, Nejad Melih, Mümtaz Yener, Kemal İncesu, Selim Turan, Nuri İyem, Neşet Günal, Fethi Kayaalp, bunlardan sadece Sabri Berkel ve Fethi Kayaalp bu alanda sürekli eserler vermişlerdir.

304- 1960 yılından sonra Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek okulunda Mustafa Aslıer ‘in atölye çevresinde oluşan ikinci grubun üyeleri kimlerdir?

Erol Deneç, Uğur Üstünkaya, Mustafa Pilevneli ilk kuşak, Ergin İnan, Sabiha Erengönül, Mehmet Uyanık, İsmail Türemen, Fevzi Karakoç, Muammer Durmuş, Sinan Baykurt, Kadri Özayten, Filiz Özayten, Mahmut Celayir, Demet Hamzaoğlu, Avni Koyun ikinci kuşağın isimleridir.

305- Gazi Eğitim Enstitüsü Resim iş bölümü kaynağıyla ilişkisi olan öncü kuşağın isimleri kimlerdir?

Nevzat Akoral, Muammer Bakır, Adnan Turani, Mürşide İçmeli, Veysel Erüstün, Nevide Gökaydın, Orhan Çetinkaya.

      İkinci kuşak ise;Mehmet Güler,Haydar Durmuş,Hayati Misman,Hasan Pekmezci,Hüseyin Bilgin,Akgün Büyükişleyen,Zahit Büyükişleyen,Gören Bulut.

       İzmir’de çalışan İlhami Ercivan(1942-2004) sergilere özgün baskı eserler vermiştir.
alıntı:turkresmi.com
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı lüƃǝşʎɐ

  • Ayşe+:)
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.608
  • Karizma Puanı: 1293
Sorular ve cevaplarla Türk resmi - 2
« Yanıtla #1 : 28 Nisan 2008, 10:21:15 »
Bilgiler için teşekkürler İlker öğretmenim :)+1 560a

Çevrimdışı resssam

  • Üye
  • *
  • İleti: 63
  • Karizma Puanı: 11
    • resim alerim
Ynt: Sorular ve cevaplarla Türk resmi - 2
« Yanıtla #2 : 16 Haziran 2008, 22:35:49 »
Bilgiler için teşekkürler
&&&&       www.veyselingalerisi.tr.gg     &&&&

Çevrimdışı Fîģũ®âtĩƒ

  • :)
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 5.203
  • Karizma Puanı: 1637
Ynt: Sorular ve cevaplarla Türk resmi - 2
« Yanıtla #3 : 01 Eylül 2008, 21:51:49 »
ilker şuan tamda böyle bir konuya ihtiyacım vardı o kadar çok makbule geçti +10  560a 560a 560a çok teşekkürler  219s