Alexander Brener, özellikle çağdaş sanatlara ilgi duyanların mutlaka tanıdığını sandığım, 1961 Kazakistan doğumlu bir sanatçı. Onun sanatsal aktiviteleri edebiyatı, resmi, performansı ve enstalasyon çalışmalarını içerecek kadar geniş bir çerçevede yer alıyor.Eski Sovyetler Birliği’nde, Leningrad Pedagoji Enstitüsü’nde filoloji öğrenimi görmüş olan Brener Alma-Ata’da başlayan yaşamını Moskova, Tel Aviv, Viyana ve Londra’da sürdürmüştür. İlk zamanlar bir şairken, sözün bittiği yerde sanatın daha radikal türlerine doğru yönelmiştir. Dünya Alexander Brener’i 4 Ocak 1997 tarihinde, Stedelijk Museum’da (Amsterdam, Hollanda) Rus ressam Kazimir . Malevich’in eseri Suprematism 1920-1927’nin üzerine yeşil renkte sprey boyayla dolar işareti çizdiğinde tanıdı.
resmin bu şekilde tahrip edilmesi sanat çevrelerinde büyük bir şok etkisi yarattı ve birçok seçkin entelektüel bunun vandalizm ve barbarlık olduğunu iddia ettiler.
Brener ve arkadaşları gibi, belki de “sanat gerillası” olarak tanımlayabileceğimiz insanların bakış açısına göre ise gerçekleştirilen protestonun kendisi, tahrip edilen yapıtı da içerecek şekilde bir sanatsal etkinlik değerine sahiptir. Onlara göre, bu eylemlerin milyonlarca dolara alınıp satılamaması onların sanatsal olmadıkları anlamına gelmezAlexander Brener ömrünü adeta bu tür eylemlere/performanslara adamıştır.
Halil Altındere’nin Brener’i takip ederek Esat Tekand’ın Urart Galerisi’ndeki yapıtlarından biri üzerine yine sprey boyayla dolar işareti çizmesi Brener’in geliştirdiği ve yinelenmeyerek gerçek değerini kazanması gereken eylemi mitleştirerek onun anti-teknolojiden teknolojiye dönüşmesine katkıda bulunmuş ve bir direniş taktiğinin nasıl iktidarın stratejisi haline gelebileceğine örnek teşkil etmiştir.Kubilay Akman
izinsiz gösteri.netten alıntıdır...