Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org

GÖRSEL SANATLAR DİSİPLİNLERİ => Sanat Tarihi => Konuyu başlatan: ...:::£sra:::... - 14 Ağustos 2008, 11:14:01

Başlık: Fütürizm
Gönderen: ...:::£sra:::... - 14 Ağustos 2008, 11:14:01
Futurizm
Kökten ıslahatçı eserleri ve belki de daha çok nazariyeleriyle XX. yüzyıl başında ortaya çıkmış olan aşırı inkılâpçı bir İtalyan edebiyat ve sanat akımı. Bu akımın öncüsü ve şefi şair Filippo Tommaso Marinetti "Figaro" gazetesinde yayımladığı manifesto futurisita (Fütürizm bildirisi) (1909) ile İtalya ve Fransada dikkati üzerine çekmiştir. Fütürist akımın program ve prensiplerini kap sayan bu bildiride sürat ve saldırgan hareketler övülmüştür, müzelerin, kitaplıkların ve her çeşit akademilerin yıkılmasının gerekliliği bir adak olarak yüklenilmiştir

(https://www.gorselsanatlar.org/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cukurovasanat.com%2Fimages%2Fstories%2Fboccioni.jpg&hash=5dbee054704e24d5b12e36b34064c1b3)

Boccioni

 




Süratin üstünlüğünü iddia ve ilan eden Marinetti, bir yarış arabasının Samothrake zaferi (Yunan heykeli)nden daha güzel olduğunu ve buna ek olarak da: "Mutlak içinde yaşıyoruz, çünkü "her yerde hazır ve nazır olan" edebi sürati biz yarattık" demiştir. 1910 yılından itibaren İtalyan ressamları, Carlo Carrà, Boccioni, Luigi Russolo ve sonra da Giacomo Balla, Gino Severini, Milanoda Marinetti ile buluşarak, XVIII. yüzyıldan o güne kadara durgunluk içinde bulunan İtalyan sanatının durumunu inceledikten sonra onu daha dinamik bir akım yoluyla canlandırmak ve bu suretle batı dünyası içinde kaybetmiş olduğu sanat ve fikir itibarını çağdaş espriye ulaştırmak suretiyle yeniden kazandırmak yolundaki düşüncelerini "Fütürist ressamlar" bildirisiyle genç sanatçılara duyurmayı kararlaştırmışlardır (1910) Fütürist Akım, İtalyada gürültülü gösterişlere yol açarken fütürist bir sergi de Bernheim - Juenes galerisinde (Paris) açılmıştır(1912). Fütüristler çok statik buldukları kübizme karşı kendi adı altında ebedileşen dinamik duyguyu yeniden araştırmışlardır. Fransız şair ve tenkitçisi Apollinaire, kısa bir zaman fütüristlerle birleşmiş ve bütün ileri akımların bu ad altında birleştirilmesini teklif etmişse de, Marinetti tarafından reddedilmiştir. Fütürizmin doğuşu, kübizmin yayılmaya başladığı yıllara rastlar. Fütüristler, kübistlerin araştırmalarından faydalanmakla birlikte, resim alanında yeni buluşlara gitmişler ve dikkate değer eserler arasında o zaman başlıca fütürist ressamlar tarafından yapılmış eşzamanlık anlayışı içinde kübist tarza giden kompozisyonlar yer almıştır. Boccioninin "Elastiklik", Severininin "Uzayda Küre Şeklinde Genişleme" tabloları bunlar arasındadır. Dünden esaslı surette ayrılmış, bugünü geçerek geleceği, onun dinamik varlığına ulaşmayı amaç edinmiş olan Fütürizm, plastik durgunluktan (statik teknik) bir başka duruma geçişi (dinamik teknik) sembolleştirmiştir. Çoğunlukla hareketli konular seçilmiş, dansözler, karnaval sahneleri, fabrika, motor, son hızla giden otomobil, uçak, mekanik araçlar gibi boşluk içinde yer değiştiren, değişen temalar üstün tutulmuştur. 1914 - 1918 Dünya Harbi ile Fütürizm hızını kaybetmiş, fakat Marinetti prensiplerinden geri dönmemiştir.

alıntıdır burdan (http://www.cukurovasanat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=59)
Başlık: Ynt: Fütürizm
Gönderen: sali - 15 Kasım 2008, 19:28:29
teşkkrler öğretmenm elinize sağlk
Başlık: Ynt: Fütürizm
Gönderen: ...:::£sra:::... - 04 Aralık 2008, 14:53:06
teşekkürler sali konuya ilgine
Başlık: Ynt: Fütürizm
Gönderen: mahmuty - 09 Nisan 2010, 10:19:51
   Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
   Soyut ve soyutlama ile ilgili kitap isimleri verebilir misiniz?
Başlık: Ynt: Fütürizm
Gönderen: yoldaş - 09 Haziran 2010, 21:04:54
paylaşım için teşekkürler
Başlık: Ynt: Fütürizm
Gönderen: şerwan - 21 Mart 2011, 14:16:41
teşekkürler elinize sağlık
Başlık: Ynt: Fütürizm
Gönderen: dbhi - 21 Mart 2011, 19:07:29
paylaşım için teşekkürler esra hocam...