Gönderen Konu: Bursa Yeşil Camii Çini ve Seramikleri  (Okunma sayısı 11027 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı #snr

  • Soner Öztürk
  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 278
  • Karizma Puanı: 723
    • Görsel Sanatlar
Bursa Yeşil Camii Çini ve Seramikleri
« : 19 Mayıs 2008, 19:41:09 »

1419-1420’de Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin süslemeleri, 1424’de II. Murat döneminde yaptırıldı. Süslemede kullanılan yeşil firuze ve çinilerden dolayı Yeşil Cami olarak tanınan caminin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Mimarisinden çok süslemeleri ile ünlü cami, Bursa’nın en önemli Osmanlı dönemi yapıları arasında yer alıyor.


Bursa’nın en güzel anıtlarından olan Yeşil Cami, Sultan II. Murat zamanında, 1422'de tamamlandı. Ölçülerinin ahenk ve asaleti, kabartma ve süslemelerinin zarafeti ve bolluğu, çinilerinin pırıl pırıl ışıldamasıyla ünlü olan Yeşil Cami ve onunla birlikte Yeşil Türbe, ortaçağın doğudaki en güzel sanat eserlerindendir.

Planı ters T şeklinde olup, iç kısmı sekiz bölüme ayrılmıştır. Mihrabın bulunduğu kubbeli kıble eyvanıyla yan eyvanlar, ortadaki üzeri kubbeli esas mekâna açılır. Kıble ayvanı orta mekânda dört, yan eyvanlarda bir basamak yükseltilmiştir. Esas mekânın ortasında bir şadırvan yer alır; bunun üzerinde kubbede aydınlık feneri bulunmaktadır. Üst katta ortada hünkâr mahfili, bunun iki tarafında saray daireleri, alt katta erkân-ı osmaniyeye ait mahfiller vardır. Cami'nin asıl ünü çini kaplamalarından gelmektedir.

Osmanlılarda çini sanatı başlangıcından beri çeşitli tekniklerin uygulanması ile büyük bir aşama ve zenginlik göstermiştir. Bursa Yeşil Cami (1419-22) ve külliyesinin çini süslemeleri, ilk dönem Osmanlı sanatında çininin ulaştığı düzeyi sergiler. Bu yapıda kullanılmış olan "renkli sır" tekniğinde desenin konturları kırmızı hamur üzerine derin kazılarak ya da baskı ile basılmak suretiyle işlenir, sonra renkli sırlarla boyanarak fırınlanır. Bir başka şeklinde ise kırmızı hamurlu levha, beyaz bir astarla astarlandıktan sonra desenin konturları krom, mangan karışımı şekerli bir madde ile çizilir. Sonra renkli sırlarla boyanarak fırınlanır. Fırınlanma sonucunda eriyen renkli sırların, kabaran konturlar sayesinde birbiri içine akması önlenir.
Beyaz, sarı, fıstık yeşili ve eflatunun katılmasıyla renklerde de bir zenginlik olmuştur. Ayrıca, hatayili kompozisyonlar ve şakayık gibi Uzak Doğu kökenli desenler çini sanatına katılmıştır. Bu yeniliklerin çini sanatına katılmasında Ali bin İlyas Ali'nin büyük payı vardır. Aslında Bursalı olan usta 1402'de Timur tarafından Semerkant'a götürülmüş, orada yeni teknik ve üslubu öğrenerek, dönüşünde de beraberinde getirdiği Tebrizli ustalarla Bursa'daki ürünleri gerçekleştirmiştir. Ayrıca Yeşil Cami'nin tümüyle çini kaplı hünkar mahfilinde, yine çini ile yazılmış Muhammed el Mecnun ismi, bu bölümü yapan ustanın iftiharla atılmış bir imzası gibidir.. Yeşil Türbe'nin mihrabındaki iki şamdan arasından çiçeklerin fışkırdığı vazo ve tepede asılı olan kandil kompozisyonu, değişmekte olan süsleme üslubunu gözler önüne serer. Çelebi Sultan Mehmed'in tümüyle renkli sır tekniğindeki çinilerle kaplı lahdi ise, çinili lahitlerin en görkemlilerinden biridir.

Giriş kapısının üzerinde bulunan kitabede, Ahi Beyazıt oğlu Vezir Hacı İvaz Paşa’nın, Çelebi Sultan Mehmed'in emriyle bu. Caminin planını çizip ölçülerini tespit ettiğini ve süslerini ısmarladığını okuyoruz. Demek ki bu şaheserin yapılmasını emreden Sultan Çelebi Mehmet, emri uygulayarak eseri meydana getiren de Hacı İvaz Paşa’dır.
Caminin içinde, üzerleri 12,5 metre çapında birer kubbe ile örtülü iki sahan vardır. Sahanların biri ortada biri mihrap ve minberin bulunduğu kısımdadır. Orta sahanda bir şadırvan bulunuyor.

Caminin bütün duvarları üç metre yüksekliğine kadar koyu yeşil, açık ve koyu mavi çinilerle kaplıdır. Büyük mihrabı bastan basa çinilerle örtülüdür. Mihrabın ortası beş köseli beyaz, açık ve koyu mavi, siyah ve altın renkli çini kabartmalardan meydana gelmiştir.

Bu caminin essiz güzellikteki çinilerini Mehmet Mecnun, tahta oymacılığını ve doğramacılığını Mehmet Tebriki, süslemelerini ise İlyas Ali ustalar yapmışlardır.



« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2008, 19:48:42 Gönderen: Distance »

Çevrimdışı "ArZu"

  • arzu
  • Arkadaş
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.222
  • Karizma Puanı: 209
Bursa Yeşil Camii Çini ve Seramikleri
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2008, 21:29:22 »
teşekkürler sevgili Soner  +1

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Bursa Yeşil Camii Çini ve Seramikleri
« Yanıtla #2 : 19 Mayıs 2008, 23:48:07 »
görmek istediğim yerlerden birisi umarım kısmet olur teşekkürler soner bilgiler ve resimler için karizmanı ekliyorum
çok çalışmak zamanı