Okulların açılmasıyla birlikte Rölyeften sonraki diğer çalışmamıza başladık..
bu ay(ekim 2008) düzenlenecek olan Yunus Emre orotoryosu için ,Kültür merkezimize Yunus Emre,yi sembolik olarak anımsatan bir maket yapmamız istendi..eşim ve ben önce maketin duruşu ile ilgili eskizler hazırladık,daha sonra yine o zamana uygun kıyafetler seçtik,son olarak ta yaptığımız maket için,içerisine konulmak üzere camdan oluşan bir dolap tasarladık ..o hazırlanıyor..
önce gövdeyi hazırladığımız eskizdeki duruşa uygun polyesterden bir gövde oluşturduk..yüzü, daha sonrada elleri oluşturup, gövdeye monte ederek sabitledik(yüz ve eller alçı,gövde polyester)..artık bir tek iş kaldı yüzün ve ellerin boyanarak kıyafetin aslına uygun olarak giydirilmesi..
tabi bu kadar uğraştıktan sonra boyamayı beklemeden bugün kıyafetlerini giydirdik
..yarın kıyafetlerini yeniden çıkartıp
boyama (aslında en zor aşama bu çünkü gerçekçi olmak zorundayız) aşamasına geçeceğiz..bu aşama her zamanki gibi tamamen bana ait olacak
aşağıdaki fotoğraf şu ana kadar geldiğimiz aşaması..tam olarak hazır hale gelmesine 2 gün kaldı..bitmiş halinide yine ilgilenen arkadaşlarımla paylaşmayı düşünüyorum..
peki, kimdir
YUNUS EMRE?HAYATI (1238-1321)Türk milletinin yetiştirdiği en büyük tasavvuf erlerinden ve Türk dili ve edebiyatı tarihinin en büyük şairlerinden biri olan Yunus Emre'nin hayatı ve kimliğine dair hemen hemen hiçbir şey bilinmemektedir. Yunus'un bazı mısralarından, 1273'de Konya'da ölen, tasavvuf edebiyatının büyük ustası Mevlana Celalettin Rumî ile karşılaştığı anlaşılmaktadır; buradan da Yunus'un 1240'larda ya da daha geç bir tarihte doğduğu sonucu çıkarılabilir. Bilinen hususlar onun Risalet-ün-Nushiyye adlı eserini H.707 (M.1308) yılında yazmış olması ve H.720 (1321) tarihinde vefat etmesidir.Böylece H.638 (M.1240-1241) yılında doğduğu anlaşılan Yunus Emre XIII. yüzyılın ikinci yarısıyla XIV. yüzyılın ilk yarısında yaşamıştır.Bu çağ,Selçukluların sonu ile Osman Gazi devrelerine rastlamaktadır.Yunus Emre'nin şiirlerinde bu tarihlerin doğru olduğunu gösteren ipuçları bulunmakta; şair, çağdaş olarak Mevlana Celaleddin,Ahmet Fakıh,Geyikli Baba ve Seydi Balum'dan bahsetmektedir.
Yunus Emre, dünya kültür ve medeniyet tarihinde bir merhale olmustur. Kültürümüzün en değerli yapı taşlarındandır. Zira Yunus Emre, sadece yasadigi devrin değil, çagimiz ve gelecek yüzyillarin da ışık kaynağıdır. Allah ve cümle yaradılmışı içine alan sonsuz sevgisinden kaynaklanan fikirleri, dünya üzerinde insanlik var oldukça degerini koruyacaktir. Yunus Emre'nin amaci, sevgi yoluyla dünyada yasayan tüm insanlarin, hem kendileriyle hem evrenle kaynaşmasını sağlamak ve sonsuz yaşamda ebedi hayata doğmalarını sağlamaktır.
Yunus Emre adı, her Türk ve Türk kültürünü tanıyıp seven herkes için bir şeyler ifade eder. Şiirlerinde, her devrin okuyucusu ya da dinleyicisi kendini etkileyecek bir şey bulmuştur. İlk kez Yunus, şiirlerinde büyük ölçüde Türkçe kullanmıştır. Yunus'la birlikte dil, daha renkli, canlı ve halk zevkine uygun bir hale gelmiştir. Gerçi şiirlerinin bir çoğunda, aruz veznini kullanmıştı, fakat en güzel ve tanınmış şiirleri Türkçe hece vezniyle yazılmıştır. Böylece, şiirleri kısa zamanda yayılarak benimsenmiş ve ilahi olarak da söylenerek günümüze dek ulaşmıştır.