Gönderen Konu: tarihi evler  (Okunma sayısı 5079 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tolga 8c

  • Ziyaretçi
tarihi evler
« : 14 Haziran 2007, 13:59:32 »

 
Tarihi Evler         
YEREL MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Karaman’daki mevcut yerel mimaride Karamanoğlu Beyliği devrinin mimari özellikleri hakimdir. Karaman'da konut mimarisi genellikle taş temel üzerine, kerpiç duvarla, tek katlı veya iki katlı olarak inşa edilmiştir. Bunun sonucunda ve şehir imarının eski yıllarda, eski kent dokusunun üzerinde devam etmesi sonucunda, bu konutlardan bir çoğu günümüze ulaşamamıştır.
Karaman konutlarında geleneksel plan; ortada bir seki altı (aralık, antre), sağında ve solunda birer odadan oluşmaktadır. Bu odalar içerisinde, genellikle ocaklık, aynalık, dolap gibi alçı ve ahşap malzemeden elemanlar: geometrik ve bitki motifleri tezyinli barok etkisi eğri kesim tekniğinde işlenmiştir.
Kale’ler kesme taştan ve çok kalın duvarlarla yapılmıştır. Kaleler genellikle üç bölümden meydana gelmektedir. Dış kale, Orta kale ve İç kale olmak üzere. Karaman İl sınırları içerisindeki camilerde de Karamanoğlu öncelikle olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait Mimari Özellikleri görülür. Camiler kesme taştan ve genellikle büyük tek kubbeli olarak yapılmıştır. bazılarında cemaat mahfilinin son bölümlerinin üç küçük kubbeden oluştukları görülmektedir.
Çeşmelerde ortak özellik sivri kemerler üzerinde çok az rölief taşıyan sade, kesme taştan yapılmış olmalarıdır. İbrahim bey çeşmesinin zengin dekorlarla süslendiğini de görüyoruz. Karaman’daki mevcut türbeler tamamen kesme taştan ve genellikle sekizgen planlı ve üzerleri sivri kubbelidir. Bazılarında zarif işlemeler yer alır.
Köprüler, Karamanoğlu Beyliğinin mimari özelliklerinin inceliklerini taşır. Kesme taştan 2 sütun üzerine yapılmışlardır. Uzun, geniş ve oldukça yüksektir. Karaman evleri (eski tarihi evler) alt katı taştan üst katları kerpiçten ve kalın duvarlı olarak yapılmışlardır. Genellikle ortada bir seki altı, sağında ve solunda birer odadan oluşur ve ince ağaç işçiliğinin eşsiz örnekleriyle süslüdür.

Karaman merkezinde 38, Ermenek ilçe merkezinde 21 adet sivil mimarlık örneği ve konul tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Bunlardan farklılık gösteren ve iyi korunmuş durumda olan birkaçı şöyledir:


KARAMAN’DA Kİ TARİHİ EVLER

Karaman’da evler daima yıkılarak yerlerine yeni plan evler yapıldığı için günümüze ulaşabilen tarihi evlerin sayısı çok azdır. Karaman’da geleneksel ev planı dıştan veya içten merdivenle çıkılan, seki altılı, seki altı kısmı dışa çıkmış ve seki altına açılan 2 odadan müteşekkildir. Pencereler, dolaplar (ağzı açıklar) raflar ve tavan ağaç oyma işçilikle kaplıdır.

EMİN AĞA EVİ :
1788 yılında yapılmıştır. Karaman’ın Ahiosman mahallesindedir. Geçen zaman içinde yıpranmış ve sadece vitray pencereler, ahşap dolaplar Karaman Müzesinde teşhir edilmektedir.

GÜLCANLAR EVİ :
Koçakdede mahallesinde, günümüzde sadece selamlık ve baş kadın odası bulunan bir konuttur. Selamlık odasında yumuşak taştan, bitkisel süslemeli bir ocak yer alır. Ahşap dolapların alt ve üstleri birer oymalıdır. Odanın diğer yerlerindeki niş oymalar üçer katlıdır. Yüklüğü Bursa kemerlidir. Tabaklık, seki altından başlarayarak tüm odayı çepeçevre dolanır. Dolap oyma kapı, yüklük ve pencere kepenklerinin üzeri, tablalı yapılmış, aralarında bitkisel ağ ve rozetler eğri kesim teniğinde (s) ve (c) biçiminde, barok etkili olarak yapılmıştır. Tüm elemanların çevresini, bitkisel süslü ahşap birer kuşak çevirir. Tavanda köşe süsleri ince, çıtalarla üçgen biçimde dekore edilmiştir.

Seki altından geçilen baş kadın odasında, oymalar üçer katlı, dolapların üzeri ikişer n işli, yüklük çift kanatlıdır. Kıtık sıva ile, tekne biçiminde yapılmış tavan kenarları kırmızı, sarı, yeşil renkte boyanmış, kıvrık dal motifleriyle bezelidir. Oda tavanının ortasında, altı köşeli yıldız biçimnde tavan göbeği bulunmaktadır. Tavan, bütün yüzey boyunca, eğri kesim tekniğinde, çıtalarla küçük dikdörgen formlar teşkil ederek tezyin edilmiştir. Odanın tüm ahşap elamanlarında (s) biçiminde, barok eğri kesim tekniği hakimdir. Dolap ve oymaların ön yüzündeki kenarları saç örgüsü biçiminde, ajurlu olarak dekore edilmiştir.
HACI SAMİ TARTAN EVİ :

Topucak Mahallesi, Tartan sokakta yer alan ev iki katlı inşa edilmiştir. Yapı dar bir sokak içindedir. İki katlıdır. Alt katta daha çok günlük yaşantıya karşılık verebilecek bölümleri yer almaktadır. Bunlar mutfak, kiler ve buzhane gibi mekânlardır. Esas oturma yeri üst katta bulunmaktadır. Alt ve üst katların planlan çok az farklarla birbirine benzer. Alt kata, taşları Karaman’a 37 Km. uzaklıkta bulunan Binbirkilise’den getirilmiş taşlardan yapılmış büyük bir kapıdan girilir. Kapının bağlantı taşlan üzerinde bir ejder başı yer almaktadır. Bu kapıdan birinci katın salonuna geçilir. Sağda ve solda oturma odaları yer alır.
Üst kata önce 6 basamaklı tek merdivenden sonra sağlı sollu iki merdivenden çıkılır. Tartan evinde plan haç biçimi arz etmektedir. Sofanın köşelerinde alt ve üst katta birer oda yer alır. Dış yüzey san samanlı çamurla sıvanmış. iç yüzeyler saç kılı, yumurta gibi maddelerin çamura karıştırılmasıyla sıvanmıştır. Dam malzemesi kamış üzerine toprakla sıkıştırılmıştır.
Yapı içindeki tüm kapı yüzleri kiriş ve tablalı denilen kare formlu ahşap malzeme ile yapılmıştır. Sofanın tavanları güneş ışıklıkları biçiminde düzenlenmiştir. Sofanın tavan eteklerinde Sultan Ahmet, İstanbul Kız Kulesi, Köşk, yandan çarklı vapur, Dolmabahçe Sarayı, yelkenli ve devrin silahlarının resmi yapılmıştır. Üst katta solda 1. ve 2. odalarda bir alçı aynalık yer alır. Bu aynalıkların üzeri bitkisel motiflerle işlenmiştir. Yapının tamamında boş kalan her yer mutlaka ahşap bir dekorasyonla ya da renkli boyalarla motiflendirilmiştir.
Yapı plan ve süsleme olarak İstanbul evlerine benzemektir. Yapıdaki süslemeler, Karamanoğlu dönemine ait bir yapı olan Dikbasan Camisi iç süslemeleriyle benzerlik gösterir.
       

smarst-x

  • Ziyaretçi
Ynt: tarihi evler
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2007, 15:42:12 »
tşkler...