Gönderen Konu: tarihi atölyelerde öğreniyorlar  (Okunma sayısı 2597 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı öмєя

  • Ömer Faruk TÜMER
  • Administrator
  • Uzman
  • *
  • İleti: 2.005
  • Karizma Puanı: 1725
    • GörselSanatlar
tarihi atölyelerde öğreniyorlar
« : 13 Haziran 2007, 17:57:56 »

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, çocuklara atölyede çalışarak tarihi öğrenme fırsatı sunuyor.

Müzenin eğitim atölyesinde çocuklar, sikke basarak, çamurdan resim kalıpları çıkararak, mozaik döşeyerek, kazı yaparak tarihi ve kültürel varlıkları hem tanıyor hem de eğleniyorlar.

Müze Müdürü Hikmet Denizli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, on yılı aşkın bir süredir çocuklara eğitim verdiklerini, 2003 yılından itibaren de atölye çalışmaları yaptıklarını söyledi.


Atölye çalışmalarına ilköğretim okulu öğrencilerine müze ile kültür varlıklarını tanıtmak ve sevdirmek amacıyla başladıklarını belirten Denizli, ”Önceden müzelerde şöyle bir anlayış vardı: 'Bağırma, konuşma, dokunma.' Biz de küçüklüğümüzde böyle gördük. Bu yüzden de daha müzeyi gezmeyi bitirmeden eserler hakkındaki bilgiler bir kulağımızdan girip ötekinden çıkardı. İşte bu anlayışı değiştirmek istedik” dedi.

Denizli, çocukların bir şeyler ürettiğinde daha iyi öğrendiğini ve sorgulamaya başladığını ifade ederek, “Böylelikle 5 duyu organlarını kullanıyorlar. Eserleri ve tarihleri unutmuyorlar” diye konuştu.

SİKKE VE TABLET BASIP, MOZAİK DÖŞÜYORLAR

Öğrencilerin 30 kişilik gruplar halinde katıldığı atölye çalışmaları, müzedeki uzman arkeologlar tarafından yürütülüyor. Öğrenciler önce müzeyi geziyor, ardından müzede gördüğü eserlerin kopyaları üzerinde uygulama yapıyorlar.

Atölyede, “restorasyon ve konservasyon”, “seramik tanıtımı” ve ”tablet” atölyeleri bulunuyor. Öğrenciler burada sikke kalıbında, sikke basıyor. “Restorasyon ve konservasyon atölyesi”nde kırık bir eserin parçalarını birleştiriyor, mozaik döşüyorlar.

Tablet yapımında ise ilk çağ insanlarının duvarlara işlediği motifler ile uygarlıklara ait sembollerin çamurdan kalıpları çıkarılıyor. Çocuklar, bu kalıplar üzerine çivi yazısını kullanarak isimlerini yazıyor.

Sanat tarihçisi ve müze atölyesindeki eğitimcilerden Uğur Gündüz, öğrencilerin bu şekilde daha iyi öğrendiğini ve tarihi bilgilerin aklında daha fazla kaldığını söyledi. Gündüz, “Burada yaptığımız çalışma ile öğrenciler kitap dışına çıkıyor ve eserlerin kopyalarını bire bir görüyor. Zevkli ve öğretici bir eğitim yapıyoruz” dedi.

“SERAHÖYÜK”TE ARKEOLOJİK KAZI

Gündüz, çocuklara kazı çalışmalarını göstermek için de müzenin eskiden sera olan bölümünün, minyatür bir kazı alanına çevrildiğini ve adının “Serahöyük” konulduğunu söyledi.

Çocuklar burada, müzeden sağladıkları ekipmanla kazıya başlıyor. Ölçüm ve yön tayini yapıyor. Önceden yerleştirilmiş eserleri buluyor.

Daha sonra eseri atölyeye getirip restorasyonunu yapıyor. En sonunda onu müzenin kendilerine ayrılan bölümünde sergilenmesi için müzeye yetkililerine teslim ediyor.

Müzedeki atölye çalışmaları Salı ve Perşembe günleri yapılıyor. Çalışmalara katılabilmek için okulların randevu alması gerekiyor.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim A.B.D.  Grafik A.S.A. 2005



Çevrimdışı saplıkedi

  • Üye
  • *
  • İleti: 25
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: tarihi atölyelerde öğreniyorlar
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2008, 02:05:26 »
 360a  760a