Öznel de olsa başyapıt seçiminde kullanılabilecek kıstaslar:
1- Başyapıt, çoğunlukla "ÇARPICI"dır; ba¬kışlarınızı yakalar, neyin sizi etkilediğini kıs¬men çözseniz de "GİZEMİ"nin bir bölümünü her zaman korur. Boyutların alışılmadık büyük¬lüklerde, oranlarda ve biçimlerde olması, artı bir unsur olabilir.
2- Başyapıt, çoğunlukla "AYKIRI"dır; ko¬nusuyla, kompozisyonuyla, rengiyle, boyutuy¬la, içeriğiyle tekniği ile vb ... Bu "AYKIRI"lık "ÇARPICI" da olabilir, olmayabilir de ...
3- Bir resim başyapıtı üretildiği ülkenin rengini, kumaşını, duygusunu, gizemini, tari¬hini yansıtmalıdır. Bu en yalın biçimiyle de en kapsamlı biçimiyle de geçerlidir. Soyut resim¬lerde tek bir renk veya renk tonuyla bu yaka¬lanabileceği gibi, figüratif ve· gerçekçi resim¬lerde ise her tür imgenin göndermeleri ile bu gerçekleştirilebilir.
4- Bir görsel yapıtın ülkesinin tarihinin önemli bir olayı ile çakışıp onu taşıyabilecek yetkinliğe ve niteliğe ulaşabilmesi onun öne¬mini arttırır; ancak yalnızca bu nitelik onun başyapıt olarak nitelendirilmesini sağlamaz.
5- Sanatçının tutarlı bir kimliğe ve fel¬sefeye sahip olup yaşam süresi boyunca bu tav¬rını koruması ve sanatını da organik bir geliş¬me ile sürdürüp hem kendisinin hem de ülke¬sinin güncesini yapıtları ile belgelendirmesi saygın bir tavır olarak kabul edilbilir
6- Türk insanının ve ülkesinin geçmişi¬nin zengin tarihini ve kültürel kaynaklarını özgün olarak değerlendiren ve yarına uzanan yaratıcılıklar ve saptamalar önemsenmelidir.
7 - Ülkemizin ve insanlarının geçmişteki ve gelecekteki koordinatlarını veren, "GÖRSEL MACERASI"nın kaynaklarını ve erişimlerini anıştıran yapıtlara dikkat çekilmelidir.
8- Son yıllara değin oldukça sınırlı olan görsel sanatlar yayınlarında, bizden önceki sa¬nat tarihçilerinin, araştırmacıların, eleştirmen¬lerin önemsedikleri yapıtlar -özellikle birden çok kimlik tarafından seçilmişleriveya öneril¬mişlerse- bu belli ölçüde kaale alınmalıdır.
9- Halkımızın belleğine malolmuş; po¬pülarize olmuş imgeye sahip yapıtlar, bu özel¬likleri nedeniyle değerlendirilebilir.
10- Bir başyapıt "GİZEMİ"ni çoğunlukla, insanın veya o ülke insanının önemli sorunlarını -dramasını- irdeleyen, araştıran, dokunduran tav¬rına borçludur. Yaşamı, ölümü, aşkı, soyun deva¬mını, yarını, dünü, bugünü -İNSANIN TEDİRGİN¬LİCİ'Nİ- yakalayan yapıtlar, "ÖLÜMSÜZLÜCÜ" vakalamava da adaydırlar ...