OSMANLI BANKASI MÜZESİ "SALT GALATA" ya gelip de içerisinde bulunan bu müzeyi gezmeden olmaz.Bankanın kurulmasından kapanmasına kadar olan süreci anlatıyor.
Pek ilgimi çeken bir konu olmasa da gezmek istedim.Fırsatınız olursa gezin derim.O havayı solumak farklı bir duygu.Hele kasanın içine girdiğimde o ürpertiyi unutamam.Sanki kasanın kapısını üzerime kapatacaklar.Zaten diğer odaları gezerken kapı ağzından bakmayı ve fotoğraf çekmeyi tercih ettim.
O zamana ait müşteri fotoğraflarını,hesap defteri arşivleri,hisse senetleri bankonotları ve bunların saklandıkları kasaları görebilirsiniz.Gördüklerimiz sizi doyurmadıysa kütüphaneden faydalanabilirsiniz.
NOT 1:
(Aşağıdaki yazı SALT 'ın online internet sitesinden alıntılanmıştır.)SALT Galata’da yer alan Osmanlı Bankası Müzesi,Türkiye’de bir özel banka tarafından kurulmuş ilk müzedir.Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi bünyesinde 2002 yılında hayata geçirilmiştir.1892 yılında Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü olarak faaliyete başlayan binadaki kasa dairelerinin içinde ve etrafında düzenlenen müze,Osmanlı İmparatorluğu’nun merkez bankası ve hazinedarı olarak görev yapan Osmanlı Bankası’nın tarihine ışık tutar.
Osmanlı Bankası Müzesi,içerdiği nesne ve belgelerin yanı sıra tasarımıyla,bankanın merkezî rol oynadığı geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin az bilinen dünyasını yansıtır.Müzede,kuruluşundan özel ticari banka statüsüne geçtiği 1933’e,Osmanlı Bankası’nın bu 80 yıllık süreçte yaşadığı önemli değişiklikler,gelişmeler ve krizler kronolojik şekilde ele alınır;aynı dönemin şube binaları,müşterileri ve faaliyet alanları vurgulanır.
Her öğesinin, ait olduğu dönemin siyaseti,ekonomisi,toplumu hatta gündelik yaşamı ve kültürü bağlamında incelenebileceği bir anlatım mekânı olan Osmanlı Bankası Müzesi,yalnızca bir kurumun öyküsünü aktarmakla kalmaz,bir dönemin yaşam temsilini de sunmaktadır.Müzenin arşiv ve konsept çalışması Edhem Eldem,tasarımı ise Bülent Erkmen tarafından yürütülmüştür.Sergileme birimlerinin tasarımı ve sergilemenin gerçekleştirilmesi Yeşim Bakırküre ve Ypsilon tarafından yapılmıştır.
Galata'nın siluetinde önemli bir yer tutan binanın en ilginç yanı,ön ve arka cephelerinde görülen tarz farklılığıdır.Voyvoda Caddesi'ne yani Galata'ya bakan ön cephede kullanılan neoklasik ve neorönesans tarzlar,dönemin Avrupa'sında bir banka merkezinden beklenen görkemi ve ağırbaşlılığı yansıtır.Perşembe Pazarı'na yani Haliç'in ötesindeki eski İstanbul'a bakan arka cephe ise çok daha hareketli,hatta belirli ölçüde oryantalist çizgiler taşımaktadır.İki cephe arasındaki bu farklılık,bankanın batı ve doğu arasındaki konumunu simgeler gibidir.Şehrin görüntüsüne yansıyan bu mimari dil,giriş avlusunda karşılıklı yer alan kitabelerde de kullanılmaktadır.Kitabelerden birinde yer alan Latince alıntı,dostluğun önemini vurgulamakta;Arapça olanı ise para kazanmayı övmektedir.
NOT 2:
Osmanlı Bankası Müzesi'nin içerisinde bulunduğu
SALT GALATA'YI GEZDİNİZ Mİ? Eee onun hakkında da biraz bilgi vereyim.Buyurun;
Asmalımescit'ten başlayıp,Tünel'e ve Şişhane'nin o hareketliliğinden aşağıya,Karaköy'e doğru bir yürüyüş yapıyorsanız bankalar caddesinde bulunan "SALT GALATA" ya uğramamazlık etmeyin.Muhteşem görünen binadan içeri girdiğinizde,muhteşemliğin sadece dış görüntüde olmadığını görüyorsunuz.
Yukarıdan başlayarak aşağıya doğru tüm binayı gezerek içinde istediğiniz gibi kaybolabilirsiniz.Fotoğrafçılık sanatıyla uğraşanlar bir uğrayıverin derim.Hem fotoğraf karelerini incelersiniz hem de kendi fotoğraf makinenizle güzel kareler yakalayabilirsiniz.
Bir sürü kitap içinde kaybolmak ve uzun saatler geçirmek istiyorsanız tam yerine geldiniz demektir.Kitap ve dergilerin çoğu tasarım ağırlıklı.Para verip alamadığınız kitap ve dergilerin içine gömülüp kaybolabilirsiniz.Kitapların dışında DVD’ler de mevcut.
NOT 3:
(Aşağıdaki yazı SALT'ın online internet sitesinden alıntılanmıştır.)
SALT Galata,Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından Bank-ı Osmanî-i Şahane için tasarlandı ve 1892 yılında hizmete açıldı.Bina,anıtsal ölçeğinin yanı sıra ön ve arka cephelerde kullanılan neoklasik ve oryantalist mimari üsluplardaki şaşırtıcı farklılık dolayısıyla İstanbul’da benzersizdir.
Tamamlandığı günden itibaren çok çeşitli nedenlerle yapısal müdahalelere maruz kalan binanın yeniden işlevlendirme çalışmaları,Ağa Han ödüllü mimar Han Tümertekin yönetiminde Mimarlar Tasarım tarafından yürütüldü.SALT Galata, mimari çalışmalar kapsamında, binanın özgün karakterini ortaya koyacak biçimde eklerinden arındırıldı ve mekânsal kurgusu çok katmanlı programın gereksinimlerine göre düzenlendi.
SALT Galata,basılı ve dijital kaynakları erişime açan SALT Araştırma,219 kişi kapasiteli Oditoryum,yeniden tasarlanan Osmanlı Bankası Müzesi,çok sayıda katılımcıyla çalışmaya elverişli Atölyeler,arşiv malzemelerini gün ışığına çıkaran Açık Arşiv,Kafe ve Restoran,Dükkân ve sergi alanlarını içeriyor.
NOT 4:
ADRES
Arap cami mah. Bankalar Cad.No:11
Karaköy/Beyoğlu/İstanbul
Tlf.:
0 212 3342200 Fax:
0 212 2921667 WEB:
http://www.saltonline.org E-Posta:
[email protected]NOT 5:
Girişlerin ücretsiz olduğu SALT Galata,salıdan cumartesiye 12:00-20:00,pazar günleri ise 10:30-18:00 saatleri arasında hizmet veriyor.
NOT 6:
Bu arada tuvaletleri de çok güzel yapmışlar,söylemeden edemedim.Lavaboya bakar mısınız?
NOT 7:Fotoğraflar bana aittir.