Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
Osman Hamdi Bey, 1856 yılında İstanbul'da doğar. Babası Osmanlı sadrazamı İbrahim Ethem Paşa'dır. İlkokul öğrenimini Beşiktaş ta yapar. Lise öğrenimini Maarif-i Adliye'de tamamlar (1856). Paris' te Hukuk eğitimini tamamlar (1864). Paris dönüşü Bağdat İli Yabancı İşler Müdürlüğü'nde işe başlar (1869). İstanbul'a dönüşü sonrası Saray Protokol Müdür Yardımcılığı görevine getirilir (1871).
Osmanlı Devleti'nin çeşitli üst düzey görevlerinde çalışır ve Saray Müze Müdürlüğü (Müze-i Hümayun) ile görevlendirilir (1881). Türk Müzeciliği'nde oldukça büyük ve değerli katkıları olmuştur. Hem müzeciliğin batı tarzı müzecilik kural ve uygulamalarına göre şekillenip gelişmesini sağlar hem de Osmanlı Devleti zamanlarında değerleri pek bilinmeyen ve sürekli olarak yabancıların yurt dışına çıkardığı tarihi mirasımızın korunması ve ülkemizde kalmasını sağlayan belli yönetmeliklerin (Asar-ı Atîka Nizamnamesi: Antike Eserler Yönetmeliği) çıkarılmasında öncü olur (1884).
Türk Müzeciliği'nin temellerinin oluşmasını sağlarken diğer taraftan ise Güzel Sanatlar Okulu'nun (Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi) kurulmasında öncülük eder, hatta bir dönem okulun müdürlüğünü de yürütür. Arkeolojiye olan bu yakın ilgisinin yanında resme de oldukça ilgi duyar ve belli çalışmalar yapar. Çalışmaları ile Türk resminin gelişmesine katkıda bulunur. Eserleri bir çok müze ve koleksiyonda yer alır. Yapıtlarının çoğu şark (doğu) anlayışı ile yapılmıştır. Bir çok figürleri Türk resmi için öcülük etmiştir.
Osmanlı yönetimi zamanında ilk arkeolojik kazı çalışmalarını başlatır ve bizzat bir çok kazı çalışmasına önderlik eder. Özellikler Lagina Tapınağı, Nemrut Dağı ve Sayda Kazıları gibi kazılarda baş rol oynar. Sayda Kazıları'nda bulunan eserlerin sergilenmesi işi ile çok uğraşır ve bu amaçla bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin hizmete açılmasını sağlar ve bulguların bu müzede sergilenmesini sağlar (1891). (Osman Hamdi Bey & Osmanlı Tarihi?, Derleme Erkan Kiraz.)
Osman Hamdi Bey'e Rekor Fyat Ressamı Osman Hamdi Bey'in ''İstanbul Hanımefendisi'' adıyla yaptığı, sol üst köşesinde imzasını ve ''1881'' tarihini taşıyan tablo, İngiltere'nin en ünlü müzayede organizasyonu Sothbey's tarafından düzenlenen açık arttırmada 8.1 milyon YTL (3.38 milyon sterlin) satıldı.
Bu sabah yapılan oryantalist eserler müzayedesinin en nadide parçasını oluşturan tablo, müzayede salonu tarafından 2 milyon 200 bin sterlin başlangıç fiyatıyla satışa sunuldu.
Arttırma sonucunda, tabloyu adı ve milliyeti gizli tutulan bir alıcı 3 milyon sterlin bedelle satın aldı. Tablonun komisyon ce benzeri masraflarla birlikte alıcıya maliyetinin 3 milyon 380 bin 500 sterlin olduğu bildirildi.
Bu sabah yapılan müzayedeye, kadar Sotheby's'de özel bir köşede sergilenen 1.85'e 1.09 santimetre boyutlarında, kanvas üzerine yağlı boya tekniğiyle yapılmış tablo Sotheby's'in oryantalist eserler müzayedesi için hazırladığı kataloğun da kapağını oluşturuyordu.
Avrupa'nın akademik tarzını benimseyen ilk Türk ressamı olarak bilinen Osman Hamdi Bey'in bu sabahki satışa kadar Avrupalı bir koleksiyoncunun elinde bulunduğu bildirilen tablosunda, Türk değerleri ve en son Paris modasını yansıtan giysileriyle alımlı kumral genç bir kadın resmediliyor.
Halen devam eden müzayedede, diğer iki Türk ressam Naci Kalmukoğlu'nun ''Reclaning Nude'' ve Serkis Diraniyan'ın ''His Master's Servant'' adlı eserlerinin de satışa sunulması bekleniyor. (29 Temmuz 2008 tarihinde eklenmiş.)
buradan...