ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ
1-Gezdiğimiz müzenin türü nedir?
Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeoloji müzesidir.
2-Müzeye eserler nerelerden gelmiştir?
Eserler müzeye Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yapılan kazılar sonucunda bulunarak, başka araştırmacıların buldukları ya da tarihi eser kaçakçılarının yurt dışına çıkardıkları müzayedelerde satın alınarak getirilmiştir.
3-Müzede daha çok hangi eserler vardır?
Müze üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Paleolltik dönemde kullanılan kesi araçları, Neolitik dönemde Çatalhöyük'te kullanılan obsidyen ve çakmak taşı kesi araçları, boğa avı freski, leopar kabartması, kemik objeler, yerleşim planı, pişmiş topraktan hayvan figürleri, tekstil parçaları, hasır parçaları, duvar resimlen, tanrı ve tanrıça figürleri (steatopijik tasvirler), günlük kullanım kapları, tarım araçları, Kalkolitik döneme ait Hacılar'da bulunan çanak çömlekler, pişmiş toprak ve taştan tanrıça figürleri bakır araç gereçler, Eski Tunç devrine ait, Alacahöyük'te kullanılmış bronz geyik heykelleri, altın süsler, kulak tıkaçları, güneş kursları, çalpara (müzik aleti), oyuncaklar, tunç mızrak uçları, sistrum, perdahlı seramikler, Asurlulara ait riton objeler, damga ve mühürler, yazılı belgeler, mermer idoller, kurşun figürler, taş kalıplar, Hititlere ait boğa heykelleri, libasyon kaplan, buhurdanlar, pişmiş toprak sunaklar, sınır anlaşmaları, Sultan Hani Anıtı, Friglere ait ahşap masalar, sehpalar, fibulalar, bronz, altın, gümüş kaplar, seramik ritonlar, frig kitabesi, kibele heykeli, koç aslan başlı situla, altın takılar, Urartulara ait bronz silahlar, at başlıkları, mühürler, insan yüzlü vazo, iğneler, çalpara, mobilya süsleri, bronz, altın, kemik, gümüş takılar. Ortada bulunan ikinci kısımda geç Hitit dönemi duvar kabartmaları, alt katta bulunan üçüncü kısımda Ankara'nın doğa tarihinden görünüm, kaplumbağa, goril, yaprak fosili, Balgat Roma Mezarı, Roma Tiyatrosu, Eski Tunç devri madeni eşya ve seramikleri, cerrahi aletler, kandiller, şehir sikkeleri, Helenistik dönem buluntuları, heykeller, takılar, Roma, Bizans ve Türk islam sikkeleri, adak taşları, çini sanatı örnekleri bulunmaktadır.
4-Gezdiğimiz müze neden önemlidir?
Bir çok medeniyete yurt olmuş Anadolu'nun çeşitli yerlerinden getirilmiş eserlerin sergilendiği bu müzede yüzyıllar öncesinde yaşamış insanların hayat şartlarını ekonomik, toplumsal ve dini yaşayışlarını görmek ve öğrenmek mümkün. Teknoloji ne kadar geri olsa da insanların üretmek adına sanat ve zanaatı nasıl kullandıklarını ve estetiğin insanın içinde var olan bir olgu olduğunu anlamamızı sağlıyor. Çok eski tarihlere ait eserlerin korunmasını ve günümüze ulaşmasını sağladığı için önemli bir müzedir.
5-Bu müzede en çok etkilendiğiniz eser hangisidir? Neden?
II. Ramses'in karısı kraliçe Naphera tarafından Hitit Kralı III. Hattuşili'nin karısı kraliçe Puduhepa'ya yazılmış dostluk mektubu beni etkilemiş eserlerden biridir. İki parçadan oluşan eserin üst parçası yurt dışına kaçırılmış. Londra'daki bir müzayede de satın alınarak geri getirilmiş ve alt parçayla birleştirilmiştir. Taş tablet çivi yazısıyla yazılmıştır. Beni etkileyen yanı, o zamanlarda bile Anadolu'da kadınların sanılandan fazla hak sahibi olmasıdır. Bir kraliçe başka bir ülkenin kraliçesine mektup yazabilir, kendi adına karar verebilir, hatta mektubun üzerinde kraliçeye ait mühürden de anlaşıldığı gibi kendi mührünü bile hazırlatabilirdi. Bu mektubun dostluk mektubu olması aslında kadınların politik diplomasiyle de ilgili olduklarını göstermektedir.
6-Müzede eserlerin sergilenmesine yönelik düşünceleriniz nelerdir? Önerilerinizi yazar mısınız?
Oldukça sistematik ve amaca uygun bir yerleşim planı hazırlanmış. Rahat geziliyor, aydınlatma da oldukça başarılı, ancak dönemler ayrıldığı halde bir döneme ait eserlerin tamamında eser hakkında bilgi yazılmamış. Bir çok eserin adı bile yazmıyor. Her eserin adının ve kullanım amacının yazılması durumunda daha anlaşılır ve tatmin edici bir gezi gerçekleştirileceğine inanıyorum.
Ebru Kaya, 2004