'Dünyanın yedi harikası' yenilendi
Dünyanın 'yeni' yedi harikası önceki gün düzenlenen törenle açıklandı. Altı yılda belirlenen listeye itiraz eden bol
LİZBON - Çin Seddi, Roma'daki Colosseum, Hindistan'daki Tac Mahal, Ürdün'deki Petra antik kenti, Rio de Janeiro'daki 'Kurtarıcı İsa' heykeli, Meksika'daki Chichen Itza piramidi ve Peru'daki Machu Picchu antik kenti... Dünyanın yedi yeni harikası Portekiz'in başkenti Lizbon'daki törenle açıklandı.
Yeni 'harikalar' başkanlığını Bernard Weber'in yaptığı, merkezi İsviçre'de bulunan New7Wonders Vakfı tarafından, 100 milyona yakın kişinin internet ve cep telefonu mesajlarıyla altı yıldır www. new7wonders.com internet sitesine gönderdiği oylarla belirlendi. Dün, şaşaalı törende yedi harikadan biri seçilen Çin Seddi'nin yakınlarında turistleri karşılayan bir yetkili, "Her zamanki gibi bugün de çok turist var ama hiçbirinin yedi harikadan biri seçildiği için buraya geldiğini sanmıyorum" diyordu.
Rio de Janeiro'daki 'Kurtarıcı İsa' heykeli, Peru'daki Machu Picchu ve Hindistan'daki Tac Mahal (saat yönünde), yeni listeye girebilen 'harikalar'dan üçü. Seçim listesinde yer alan İstanbul'daki Ayasofya Camii ise ipi göğüsleyemedi.
Mısır ve UNESCO değer vermiyor
Mısır'ın önemli arkeologlarından Zahi Hawass, hükümet adına bir açıklama yaparak, Gize'deki piramitlerin her zaman dünyanın tek gerçek harikası olduğunu, internet ve telefon oylarıyla seçilen 'yeni harikalar'ın 'hiçbir değeri olmadığını' söyledi. Yarışma organizatörleri piramitleri nisanda listeden çıkarıp esere 'Onurlu Yedi Harika' unvanı vermişti.
BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) de bu yeni listeyi, yalnızca oylamaya katılanların düşüncesini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini açıkladı. New7Wonders Vakfı Başkanı Bernard Weber ise, altı yıllık oylama sonucu elde ettikleri gelirin yüzde 50'sinin tüm dünyadaki eserlerin restorasyonu amacıyla harcanacağını belirtti. Restorasyonu yapılacak eserler arasında, Afganistan'da 2000 yılında Taliban tarafından havaya uçurulan dev Bamiyan Buda heykeli de bulunuyor.
Eski listede neler var?
İlkçağlardan beri birçok farklı 'yedi harika' listesi üretildi, hiçbiri evrensel olarak tek kabul gören liste olamadı. Bugüne kadar en yaygın kabul gören liste, antik Yunanlı tarihçilerin hazırladığı. Bu listenin harikaları şöyle: Mısır'daki Gize Piramitleri, Mezopotamya'daki Babil'in Asma Bahçeleri, Olimpia'da yapılıp İstanbul'a taşınan Zeus Heykeli,
Efes'teki Artemis Tapınağı, Rodos Adası'ndaki Rodos Heykeli, Yunanistan'daki İskenderiye Feneri ve Bodrum çevresindeki Halikarnas Mozolesi.