Gönderen Konu: Tokat Müzesi  (Okunma sayısı 3308 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tolga 8c

  • Ziyaretçi
Tokat Müzesi
« : 14 Haziran 2007, 16:32:17 »

Müzenin Tarihçesi
1926 yılında emekli öğretmen Halis Cinlioğlu'nun çevreden topladığı tarihi eserlerin Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde bulunan Gökmedrese'de (Selçuklu Anıtı) depo edilmesiyle ilk müze kurulmuştur.
Müzenin halen faaliyet göstermekte olduğu bu tarihi anıt ± 1277 yılında Selçuklular devrinde Muinüd-din Pervane Bey tarafından yaptırılmış uzun yıllar medrese ve daha sonra Darüşşifa olarak hizmet vermiştir.
 
Kırkkızlar Medresesi olarak da bilinen anıt iki katlı, iki eyvanlı, revaklı, ortası açık avlulu plân tipine girmektedir. Kemerleri Türk mavisi, patlıcan moru ve lacivert çinilerle bezeli Anadolu Selçuklu medreselerinin en güzel örneklerinden birisidir.
Selçuklular zamanında taşın çeşitli bitkisel ve geometrik motiflerle işlenmesinden meydana gelen bir de portali vardır.
 
1976 yılında Bakanlığımız Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce başlatılan büyük onarım çalışmaları nedeni ile bir süre kapatılan müzemizin inkişaf sahasında bulunan sivil yapıların da kamulaştırılmasıyla yeniden çevre tanzim ve teşhir düzenlenmesi yapılarak 1982 yılı Ocak ayı içinde yeniden ziyarete açılmıştır. Halen müze (Gökmedrese) bahçesinin kuzeyindeki kamulaştırılan alanda müdürlüğümüzce yürütülen kazılarla Selçuklu
 
zaviyesinin açığa çıkarılması çalışmaları sürdürülmektedir. Müzemizdeki arkeolojik ve etnografik eserler bir arada teşhir ve muhafaza edilmektedir.
Arkeolojik Eserler: Maşat Höyük (Zile) kazısı ile, Ulutepe (Turhal) Niksar ve çevresinde yapılan kurtarma kazılarında açığa çıkarılanlarla, satın alma ve bağış yoluyla kazanılan eserlerden oluşmaktadır.
 
 Etnografik Eserler: Çevrede çok zengin ve çeşitli olan bu eserler, satın alma ve bağış yolu ile elde edilmektedir. Binanın kurulduğu yıllarda müze binası olarak kullanılacağı düşünülmediğinden tüm eserlerin kronolojik bir düzen içerisinde sergilenmesi ancak sınırlı bir şekilde gerçekleştirilebilmiştir. Açık avlulu medrese tipinde plânlanan yapının zemin kat 1-15 No.lu odaları ile 1. kat 1-6 No.lu odaları ve revaklar teşhirde kullanılmaktadır.
Müzeyi ziyaret zemin kat teşhir odalarından başlayarak iç bahçe, 1. kat ve dış bahçede sona erer.
 
Maşat Höyük Kazısı Eserleri
Bu eserler Zile'nin kuş uçumu 20 km. güneyinde Maşat (Yalınyazı) Köyü'nün 1500 m. batısındaki höyükten çıkmaktadır.
Kazılar 1973 yılından beri Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığındaki heyet tarafından sürdürülmektedir.
Bu eski yerleşim yerinde Eski Tunç, Hitit, Demir Çağı kültürlerine ait mimarî kalıntılar ile pişmiş toprak, kemik, maden ve taş eserler açığa çıkarılmıştır.
Müze Tel : (+90-356) 214 15 09
Ziyarete açık saatler : Mesai saatleri içerisinde
Ziyarete açık günler: Pazartesi hariç her gün 


[eklenti yönetici tarafından silindi]
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2008, 10:15:19 Gönderen: Kybele »

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: tokat müzesi
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2007, 12:15:39 »
tolgacım seneye samsuna tayin isteyecez biraz daha yaklaşalım yerindede görürüm inşallah teşekkürler canım
çok çalışmak zamanı