Sanat insanın kültürel yaşamının,kişisel deneyiminin en tikel ve en kapsamlı bir alanıdır.Sanatın bu anlamda kişiye kazandıracağı değerleri başka hiçbir ders alan yada deneyim kazandıramaz.
Sanat eğitiminin amaçları sanatın kendinden kaynaklanan değerlerin kişinin sanatsal ve kültürel gereksinimlerine katkısı yönünden değerlendirilmelidir.
Bu doğrultudaki bir sanat eğitiminin amaçları;
1. Sanata ilişkin en önemli özellik anlatımdır.Kişinin çok öznel iç görüşü imgeleri, düşünceleri ve duyguları sanat ile görselleşir.
2. Sanatsal anlatımı onun özel dilini kullanmayı öğrenen kişi aynı zamanda bu dil yardımıyla geçmiş ve çağdaş sanat yapıtlarına değer yargısıyla ulaşabilir.Gördüğü yapıtları niteliksel olarak ayrımsar.Sanatın insana kazandırdığı bu niteliksel zenginlik,değerlerle düşünme gücü her yapıt incelemede biraz daha gelişir.Buna görsel duyarlılık yada görsel okur yazarlık denilebilir.
3. Çevremizi saran yalnız doğa ve sanat yapıtları değildir.İnsana renk,çizgi, biçim, doku, uzam gibi değerlerle ulan daha pek çok nesne bu ortamda yer alır.
4. Değerlerle düşünmeyi nitelikleri ayrımsamayı öğrenen kişi estetik açıdan bakış ve görüş alanı genişler.
5. Sanat aynı zamanda insanın gizil gücüne sonsuz deneyim olanağı veren bir alandır.Picasso’nun bir resminde izlenen bu araştırıcı süreç, aynı zamanda sanatçının bir yaşam boyu bir yapıttan öteki yapıta geçerek sergilediği yaratma serüvenidir.
6. Sanatın kişiye öğrettiği bu özel dil, üretirken kazandığı yaratıcı davranış öğrendiği bütünlüğü yaratma yetisi ve izlerken elde ettiği eleştirel tavır sonuçta ona ayrıcalıklı bir göz kazandırır.
7. Sanatın kişiye kazandırdığı bir başka boyut yaratıcı eylemin yine değeri kendinden kaynaklanan mutluluk duygusudur.
8. Sanat bir kültür varlığıdır.Sanatı eleştirel bir gözle algılayıp değerlendirmeyi öğrenen çocuk bu yapıtları tarihsel süreç içerisinde yerine koymayı da öğrenir.
9. Sanat bir yaratıcı süreç olarak kişiyi özgür düşünmeye,özgür çalışmaya ve yaratmaya götürür.Bu özelliği de onda birey olma bilinci yaratır.Üreten,seçen, beğenen kişi aynı zamanda içinde yaşadığı toplumun bir üyesidir.Bu yolla toplumun içinde kendine, çevresine yabancılaşmaktan kurtulur.Bu işleviyle sanat kültürel ve toplumsal gelişmede katımcı kişiler yetişmesinde önemli rol üstlenir.
Sonuç olarak;
Her düzence önce alanın gerektirdiği davranışları çocukta geliştirmeyi amaçlar.Bu amaçlar;elbette önce birey olarak kişinin sanatsal ve estetik açıdan davranışlarındaki değişimi ön görür.Daha sonra içinde yaşadığı toplumun gerektirdiği kültürel gelişme çizgisi hedeflenir.Ulusal eğitimin amaçları doğrultusunda bu amaçların etki alanı yayılarak genişler.