Sanat ve gerekliliği
GÜZEL sanat ve sanat güzelliği deyimleri arasındaki ilişki düşüncemizde farklı çağrışımlar uyandıran deyimlerdir. Güzel sanat, sanatı güzelleştiren niteliklere gönderme yaparken, sanat güzelliği deyiminde estetik yapı, estetik işler ön plandadır. Ancak, her iki deyimde de güzel ve kelimeleri yer değiştirmiş olmakla beraber, insanın estetik evrene açılımında vurgu yaptıkları görülmektedir. Estetik evrenine açılım insanın insan olma özelliğini yüceltici bir içerikle karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan sanatın insan olma yönünde bir içeriği ve işlevi olduğu anlaşılmaktadır.
Estetik beğeninin gelişimi
Güzel sanatların toplum hayatında çok önemli bir yeri vardır. Gelişmiş uygarlık düzeyinde güzelliğin, zevkin nasıl incelik ve zarafete dönüştüğünü sanat eserlerinde görebilmek mümkündür. Sanat eğitimi bilgi ve tecrübeler bütünü olduğuna göre, çocukluktan itibaren güzel formlara, güzel renklere, sanat eserlerine karşı zevk ve beğenilerin geliştirilmesiyle birlikte, estetik değerlerin bireylere verilmesi, kazandırılması gerekir. Küçük yaşlardan itibaren gözlem yapan, algılama, düşünme, anlama, dışa vurma süreçlerini her daim canlı tutarak yaşayan bireyler, yaşantı zenginliğine ulaşırlar. Zihin geliştikçe algı düzeyleri farklılaştıkça, dış dünya daha da detaylı değerlendirilerek zengin bir imgeler ve anlamlar ağı oluşturulur. Bu imgeler ve anlamlar ne kadar güçlü olursa, eserlerdeki yansımalar daha net ve sağlam olur. Bu çabalar desteklenirse, daha fazla artarak gelişen ve etkin olan fikirler üretilerek güçlü sanat eserleri ortaya çıkar.
Sanat eğitimi ve birey
Evrende aynı harfi aynı biçimde yazan iki birey bulunamadığına göre sanat eğitimi alan bireylerin, farklı tasarımlar ve bilinçli ifadelerle zenginleşen eserler ortaya çıkaracağı muhakkaktır. Sanat kültürün gelişmesini sağlarken, kültür mirasının korunmasına da yardım eder. Sanatkârlar bir ülkenin sanat beğenisini yaşatır, yansıtır ve korurlar.
Sanat eğitimi alan bireylerin çevreye, topluma vb karşı bakış açıları değişir, estetik olarak bakarlar. Sanat yaratıcı, yapıcı, üretken, açık fikirli, bağımsız düşünebilen, geniş bakabilen, çok yönlü vb bireyleri topluma kazandırır. Yani, bireyin tamamen hayat gelişimine katkı sağlar. Sanat anlayışı çocukluktan itibaren derinleştirilmeli, yönlendirilmelidir ki, zamanla yaratıcılık, özgürlük ve özgünlük ortaya çıkabilsin. Sanat eğitimi anlayış ve yaklaşımları duyarlı hale getirilerek çağdaş uygarlık düzeyi noktasındaki hedeflere yaratıcı ve üretken bireylerle gelinebileceği unutulmamalıdır