Sanat eleştirisi bir sanat yapıtı hakkında yapıtın bütünlüğüne ilişkin içsel ipuçlarını bulmaya yönelik,bilgi ve araştırmayı kapsar. Sanat eleştirisi ,betimleme çözümleme, yorumlama olarak dört evre içerir.
Betimleme:
İlk koşul yapıta uzun süre ve dikkatli bakmaktır.Yapıt daha önce görülmüş olsa bile bakış ilk kez görüyormuşçasına dikkatli olmalıdır.Daha sonra öğrenci “ne görüyorsun anlatır mısın?” Yapt hakkında genel izlenimin nedir? Sorularına yanıt verme yönünde uyarılır.Daha sonra yapıtın tasarım elemanlarının betimlenmesine sıra gelir.
Çözümleme:
Betimlemenin bir devamı gibi eleştiride yer alır.Burada renk, çizgi,form,doku…gibi biçimsel elemanların birbirleriyle ilişkisi gözlemlenir.
Yorumlama:
Betimleme ve çözümleme yapıtı inceleyeni yoruma götürür.Yorum sanat yapıtı incelemenin en önemli bölümüdür.burada önemli olan elde edilen bilgilerin temelde ana duygunun ve iletinin açıklanmasını kolaylaştırıcı bir işlev taşımasıdır.
Yargılama da ise yapıtın genel bir değerlendirilmesi yapılır.Değerlendirmede önemli olan hoşlanmanın yada hoşlanmamanın ötesindeki öğrencinin yargılarının yer almasıdır.Öğretmen öğrencisine yapıtın hangi tür ölçütle değerlendirmesi gerektiğini öğretir. Öğrenci yapıt incelemenin başından beri eğer doğru yönlendirilirse, sonuçta uygun eleştiri kuramını bulup değerlendirmeye ulaşabilir.