Resim Derslerinde Olumlu Öğrenme Ortamı Nasıl Sağlanır?
1-Öncelikle öğrencinin dersin önemine ve kendisine sağlayacağı katkılara inanmasını sağlama. Bunu sağlamanın yolu; öncelikle öğretmenin dersini verirken duyduğu heyecanı ve bilgi birikimini öğrenciye hissettirmesiyle mümkündür. Bu yüzden biz eğitimcilerin sanat eğitimindeki yeni yaklaşımları takip etmemiz ve kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekiyor.
2-Kuralsız ve özgür bir ortamda öğrenciler eğlenebilir, ancak öğrenme sağlanamaz. Bu yüzden atölye dersleri hem özgürlük hem de kuralların olması gereken derslerdir. Öğrenci Görsel Sanatlar derslerinde, atölyeye geldiğinde aşağıdaki kuralları net olarak benimsemeli ve uygulamasının gerektiğini bilmeli.
*Ders zili çaldığında atölyede bulunma
*Atölyede aynı dersliklerdeki gibi oturacağı yerin belli olduğunu, olumlu davranış gösterdiğinde istediği öğrenci ile oturabileceğini bilme
*Malzeme dağıtımı ve atölye düzeninden sorumlu olan 2 nöbetçi öğrencinin numara sırasına göre değiştiğini (Nöbetçi öğrenci tahtada belirtilir)
*Her öğrencinin kendi oturduğu masadan sorumlu olduğu
*Beyaz gürültü ile çalışmanın dersin kalitesini arttırdığını
*Çalışmasına odaklanması ve malzemeleri paylaşabileceğinin bilincinde olması
3-Gerektiğinde kararlı ve net bir sesle yönergeler verme ve öğrencilerin bu yönergeleri uygulayıp, uygulamadığını takip etme
4-Konuya uygun müzik kullanma
5-Öğrencinin ilgisini çekecek yöntem ve teknikler kullanma.
6-Bilgisayar, tepegöz, slayt makinesi, bilgisayarlı projeksiyon gibi eğitim teknolojilerinden yararlanma ve sanatsal dokümanları kullanma
7-Puzzle, ressamlarla ilgili hafıza oyunları, internetten sanat sitelerini inceleme, sanatsal bulmaca ve yarışmalı oyunlar v.b. ortamlar yaratarak eğlenerek öğrenmelerini sağlama
8-Destekleyici tutum, olumlu pekiştireçlerin kullanılması, öğrenci çalışmalarını sergileme, çalışmaların sınıfça paylaşımı, sevdikleri ve istedikleri bir teknik ve konuyu bazen ödül olarak yaptırma,kendi müziklerini dinleme v.b.
9-Atölyede sanatsal ve ilgi çekici atmosfer yaratma ve atölye düzeninin hazırlığında öğrenciden de yararlanma (Türk ve yabancı ressamlar köşesi, kronolojik sıraya göre sanat akımları şerit'i, örnek resimler ve 3 boyutlu çalışmalar, mobiller, atölye kuralları posterleri, tors, büst, anatomik kukla, natürmort köşeleri,eğitici sanatsal özdeyişler v.b.)
ŞükranŞahin 2005-Kasım
*Yukarıdakiler kendi okul şartlarımıza göre belirlenmiştir, bazıları okul şartlarına göre değişebilir ya da çoğaltılabilir.