Gönderen Konu: oyun havuzu...  (Okunma sayısı 11235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı rilke

  • Yeni Üye
  • İleti: 4
  • Karizma Puanı: 3
oyun havuzu...
« : 23 Mayıs 2011, 11:55:01 »




merhaba arkadaşlar,
elimizdeki oyunları bu sayfada açıklamalı olarak paylaşırsak güzel bir oyun havuzuna sahip olabiliriz. fakat dikkat etmenizi isteyeceğim şeyler olarak:)
1-) elinizdeki oyunlar kesinlikle burada olmasın ( örneğin sizdeki ismi başkadır ama açıklamasını okuduğunuzda burada vardır )
2-) elinizdeki oyunları buraya yazarken önce isim sonra açıklama yazarsanız aramayı yaparken zorlanmayız...
3-) paylaşmak mutluluktur :))))

sevgiler...






•   DEFİNE OYUNU: Her sınıf kendisi için bir renk belirler. Bu renkte kartonlar ile ok ya da adım gibi şekiller hazırlanır. Sınıftan başlayıp okulun bölümleri bu ok veya adımlar ile gezilir ve bölümler, çalışanlar tanıtılmış olunur. En sonunda yine sınıfa dönülür ve “Define oyunu” sınıfta bulunan bir sürpriz ile sonlandırılır(elma şekeri, balon vb.).
•   TANIŞMA OYUNU: Sınıfta top ile tanışma oyunu oynanır. Öğretmen benim adım …… diyerek topu bir öğrenciye gönderir oda ismini söyleyip topu diğer arkadaşına atar, oyun böylece devam eder.
•   PARAŞÜT OYUNU: Öğretmen bahçenin yerine paraşüt serer ve bu paraşütün her rengine bir yönerge hazırlanır. Çocuklardan biri ebe seçilir, paraşütün ortasında durur. Öğretmen şimdi 1’den 10’a kadar sayacağız,10 dediğimde duracağını ve ebenin parmağı hangi rengi gösteriyor ise o yönergeyi gerçekleştireceğimizi söyler(paraşüt ebenin etrafında döndürülür). Yönergeler: Çift ayak zıpla, yere çömel, sağ elini kaldır, tek ayaküstünde dur, paraşütün altına gir

•   BALON PATLATMA OYUNU: Delgeçlerle hazırlanan değişik figürler şişirilmeden balonun içine atılır ve şişirilir. Çocuklar başlama düdüğü ile müzik eşliğinde balonları patlatmaya başlarlar. En çok balonun içinden çıkan figürleri toplayan oyunu birinci olur, alkışlanır.
•   ENGELLERİ AŞIP SUYU TAŞIMA OYUNU: Öğretmen bahçeye renkli şekilleri yerleştirir ve bu şekillerin arasına nehir taşlarını koyar. İki grup olacak şekil materyaller hazırlanır. Başlangıç noktasındaki içi su dolu kovadan bardak ile su alıp nehir taşlarını ve engelleri geçerek bitişteki kendi grubunun kovasına yarışmacılar su taşır. Bardak bir sonraki grup üyesine verilerek gruplardaki tüm öğrenciler oyunu oynarlar. İlk önce bitirip en fazla suyu dolduran grup oyunda birinci olur.
•   BUL VE ISLAT OYUNU: Öğretmen çeşitli PVC’li resimler hazırlar(çocuk, hayvan, eşya, çiçek vb.). Bu resimler bahçedeki ağaçlara veya uygun olan bir alana ip ile asılır. Çocuklar iki gruba ayrılır. Her grubun birer su fıskiyesi bulunur(çiçek sulama spreyi gb.). Öğretmen asılı resimlerden birini anlatmaya başlar. İlk önce bulup ıslatan grup üyesi grubuna puan kazandırır(resimdeki bir köpek ise iki kulağı vardır, burnu ile kokuları algılayıp iz sürebilir, havlar vb.). Tüm öğrencilere yetecek şekilde resimler olmalıdır.
•   ÇEMBERE ZIPLA – DIŞARDA KALMA OYUNU: Spor salonundaki çemberler yerlere aralıklar ile konur. Müzik eşiğinde dans edilir. Müzik durduğunda çemberin içinde kalanlar oyuna devam etmeye hak kazanır. Dışındakiler oyundan çıkar. Çember sayısı azaltılarak oyun devam eder. Bir çember kalınca en son içinde kalanlar alkışlanır, birinci olur.
•   TAŞITLAR YARIŞIYOR OYUNU: Bahçedeki bisiklet, araba, motor bisiklet gibi taşıt oyuncakları ile yarışma düzenlenir. Başlama noktasında sıralanan araçlar düdük sesi ile yarışırlar. İlk önce finale varan yarışmacı oyunda birinci olur. Tüm öğrenciler dönüşümlü olarak yarıştırılır.

•   BALIK AVI ETKİNLİĞİ: Çocuklara farklı şekilde balık figürleri dağıtılır ve boyamaları istenir. Boyanan balıklar kestirip ağız kısmına ataç takılır. Her sınıf için olta hazırlanır(gazete kâğıdı yuvarlanarak ya da çıta – çubuk gibi materyalin ucuna misine ile mıknatıs yapılarak). Daha sonra nehir taşları iki öğrenci geçecek şekilde bölünerek yere dizilir. İki gruba ayrılan sınıftaki yarışmacılar sıra ile nehir taşlarına basarak, denize düşmeden olta ile balık yakalamaya çalışırlar. Nehir taşları üzerinde uzun süre bekleme yapmadan ilerlemek gerekmektedir. Balıklar grubun sepetine veya kutusuna konulup sıradaki yarışmacıya olta verilir. Tüm öğrenciler oynadıktan sonra grupların balıkları sayılır. En çok puan alan grup oyunda birinci olur ve alkışlanır(balıkların arkasına 1–5–10–20 gibi puanlarda yazılabilir ya da her balık 1 puan sayılabilir).
•   İLİŞKİLİ OLANI BUL OYUNU: Öğretmen tarafından ilişki kartları büyük boy olarak hazırlanır(anahtar-kapı, kalem- defter, diş fırçası-diş macunu, kuş- kafes, köpek – kulübe vb.). Her öğrenciye 1 kart verilip ya da boyunlarına asılır. Müzik eşliğinde kartlar önde olacak şekilde dans edilir. Müzik durduğunda ilişkili olan kartın sahibi ile eşlenen ilk grup alkışlanır. Kartlar değiştirilerek oyuna devam edilir.
•   TANGRAM OYUNLARI: Öğretmen tarafından hazırlanan çeşitli renk ve büyüklüklerdeki geometrik şekiller gruplara dağıtılır. Her grubun elindeki şekiller ile birer model oluşturması istenir. Yapılan çalışmalar değerlendirilip farklı şekiller oluşturmalarına rehberlik edilir.
•   MANDAL TAKMACA OYUNU: Bahçeye ip gerilir. Yarışmacılar iki gruba ayrılırlar. Her grup için belirlenen renkte mandallar sepettedir. Grup üyeleri sıra ile söylenen renkte mandalı ipe takıp sıranın sonuna koşarak geçer. Mandallar renklere göre sayılıp, birinci olan grup alkışlanır.

•   İSTOP OYUNU: Bir ebe seçilir. Topu havaya atıp bir arkadaşının adını söyler. Adı söylenen kişi topu yakalamaya çalışır. Yakalayınca ‘istop’ der. Yakaladığı yerde durur ve istop denilince herkes olduğu yerde heykel olur. Ebe birini vurmaya çalışır ve o kişinin adını da söyler. Topu ile vurabilirse ebelikten kurtulur. Vuramaz ise yine ebe olur.
   YAKARTOP OYUNU: İki başa top atıcılar seçilir. Ortada diğer çocuklar vardır. Atıcılar ortadaki çocukları vurmaya çalışır. Vurulan oyundan çıkar. Kaçarken ise yanlara çıkmak yoktur. Ortada ileri geri koşması gereklidir.
•   KÖREBE OYUNU: Bir ebe seçilir. Gözü bir kumaş ile bağlanır. Belirlenen alan içinde veya uzunca bir ipin ucu düğümlenip çember oluşturarak çemberin içinde ebenin birisini yakalaması gerekmektedir. Yakalanan ebe olur. Oyun böylece devam eder.
•   KÖŞE KAPMACA OYUNU: Bir alan belirlenir ve ebe seçilir. Ebe ortadadır. Diğer öğrenciler çeşitli işaretlerlerle yer değiştirirken ebe birinin yerini kapmaya çalışır. Yeri kapılan açıkta kalan çocuk ebe olur.
•   MENDİL KAPMACA OYUNU: Öğretmen orta noktada durur. Elinde mendil vardır. İki grup karşılıklı olarak sırayla önde bulunanlar düdük sesi ile koşup mendili almaya çalışır. Önce gelen mendili alıp grubuna puan kazandırır.
•   ÇUVAL YARIŞI: Çuval veya kalın çöp poşetleri ile grup sayısı ve mekâna uygun şekilde öğrenciler sıralanır. Başlangıç noktasından-bitiş noktasına kadar ilerleyip ilk önce giden birinci olur. İkinci ve üçüncü seçilir.
•   HALAT ÇEKME OYUNU: Halatın ortası belirlenir. İki uca eşit sayıda öğrenciler bölünüp halatı tutarlar. Yere bir işaret konur. Gruplar başlama düdüğü ile ipi çekerler. Birinci olan grup alkışlanır.
•   ÇATLAK PATLAK OYUNU: Çocuklar daire şeklinde oturmaları istenir. Bir el avuç içi üstü, diğer elinde arkadaşının elinin altında olacak şekilde tüm öğrencilerin elinin duruşu açıklanır. Daha sonra tekerleme söylenir. En son elini çekemeyip vurulan oyundan çıkar.
   --- Çatlak patlak
•   Yusyuvarlak, kremalı börek
•   Sütlü çörek, çek dostum çek
•   Arabanı yoldan çek
•   Çek çek amca, burnu kanca
•   Al sana bir uçurtma ma-ma-ma   der. Kimin eline vurulursa veya vuramazsa o kişi oyundan çıkar.

•   DOMİNO OYUNU: Büyük boy kartonlara hazırlanan domino şekilleri PVC’lenir. Her öğrenciye 3–4 adet kart olacak şekilde hazırlanır. Yere bir kart konur. Elindeki kartlardan uygun olanı sıradan giderek herkes dominoya koyar. Kartlarını önce bitiren çocuk alkışlanır. Tüm kartlar bitene kadar oyun devam eder.
•   HEDEFİ BULMA OYUNU: Yere büyük bir daire veya kare çizilir.1–10 arası rakamlar bölünmüş şekiller içine yazılır(Kareyi 9’a bölüp her küçük kareye bir rakam gelecek şekilde ya da daire çizip her diliminin içine bir rakam gelecek şekilde). Öğrencilere top veya fasulye torbası verilir. Bir sayıya atmaları ve atılan rakamı söylemesi istenir. Öğretmenin söylediği rakama atma şeklinde de oynanabilir. Her öğrenci oynayarak oyun tamamlanır.
•   SAKLANMIŞ ŞEKİLLER OYUNU: Hazırlanan değişik renkteki şekiller bahçeye saklanır veya mandallar ile ağaçlara asılır. Başlama komutu ile şekiller toplanır ve her şekil daha önceden belirlenen renkteki kutulara göre ayırıp atmaları istenir(Örneğin; üçgenler mavi kutuya, daireler sarı kutuya, kareler kırmızı kutuya, dikdörtgenler turuncuya gibi). Her kutuda kaçar şekil olduğu da sayılabilir.
•   FİL AYAKLI TOP TAŞIMA OYUNU: Öğretmen bahçeye iki tane büyük leğen ve içine de renkli toplar yerleştirilir. Çocuklar iki gruba ayrılır. Her gruptan bir ebe seçilir. Ebelerin bellerine cepli mutfak önlüğü, kese veya bir torba bağlanır. Başlama komutu ile ebeler fil ayaklarına çıkar(ipli kovalar) Ve müzik eşliğinde leğenlere gidip renkli topları keselerine doldururlar. Geri dönüp fil ayaklarını ve kesesini diğer arkadaşına verir. Toplanan toplarda her grup için hazırlanan ayrı kovalara konur. Müzik bitiminde grupların topları sayılır. En çok top toplayan grup alkışlanır.
•   FİGURİX OYUNU: Ravensburger’in oyunu olan figurix oyununun kartları renkli fotokopi ile büyütülüp PVC lenir. Üç adet aynı büyüklükteki kutudan zar yapılır. Her zar oyundaki gibi hazırlanır(biri şekli, biri iç zemini, biride dış halkayı belli edecek şekilde) Delgeçler ile hazırlanan oyun kartları çocuklara dağıtılır. Oyun kartları 6 adet olacağından 3’er öğrenci – 4’er öğrenci şeklinde kartlar paylaşılıp gruplar belirlenir. Her grup üyesi aynı anda zarını atar ve atılan zarı söyler (kırmızı daire, sarı halka, yeşil yonca gibi) Bunların yer aldığı figürü bulan elindeki delgeçten oyun kartlarının üzerine koyar. 6 gruptan ilk önce hepsini bulan – tamamlayan grup oyunda birinci olur.
•   İSTASYON OYUNU: Bahçeye dört tane masa konulur. Masalardan birinde renkli büyük yap-bozlar konur. Diğerlerine A3 resim kâğıdı ve boyalar, oyun hamuru ve şekillendirici kalıplar, tahta blok ve Legolar konulur. Çocuklar diledikleri masayı seçerek oynarlar. Masadan masaya geçiş yapabilirler.
•   EŞLEŞTİRME OYUNU: Eşleştirme kartları büyük boy olacak şekilde hazırlanır(Her kattan iki tane). Kartlar yere düzenli olacak şekilde dizilir. Sıra ile her oyuncu iki kart çeker. Aynı iki kart ise oyuncu alır ve tekrar kart açma şansı vardır. Bilemez ise yanındaki oyuncu ile oyun devam eder. Kartlar bitene kadar oyun bu şekilde sürer.

•   Kuş Yuvası: Katılımcılardan üç kişilik gruplara ayrılmaları, iki kişinin el ele tutuşup yuvayı oluşturması, 3. kişinin yuvanın ortasında kalması istenir. Liderin komutuyla ortadaki kişilerin yuva değiştirmesi, ortadaki kişiden her gittiği yuvadaki iki kişiye adını, mesleğini, en sevdiği yemeği söylemesi istenir. Daha sonra yuvayı oluşturan katılımcıların sırayla kuş olacakları aynı şekilde kendilerini tanıtacakları söylenir. Herkesin kuş olmasıyla oyun sona erer.

•   Hey Hey Ben Geldim: Çember düzenine geçilir. Bir kişi ebe olur ve çemberin dışında kalır. Ebe çemberin dışında yürürken bir kişinin omzuna dokunup kaçar ebenin omzuna dokunduğu kişi ebenin ters yönünde koşmaya başlar. Çemberin etrafında karşı karşıya geldikleri noktada (örn; X ile Y karşılaşırlar. X merhaba Y, nasılsın Y, iyi günler Y der. Y’de X’e merhaba…,nasılsın…,iyi günler… der) tokalaşarak örnekteki gibi küçük konuşmadan sonra koşup boş olan yere geçmeye çalışırlar. Çemberin dışında kalan kişi ebe olur ve oyun aynı şekilde tekrarlanabilir.

•   Meyve Sepeti: İkili eş olunup, eşlerin bir meyve ismi seçmesi istenir. Herkes bir meyve ismi seçince, mekânda belirlenen köşelere yerleşirler. Bir çiftin de ortada ebe olması istenir. Ortadaki eşler örneğin; kiraz-çilek derler ve kirazla çileğin yer değiştirmesi, yer değiştirirlerken de ortadaki ebe olan çiftin kirazın ya da çileğin yerini kapmaya çalışmaları istenir. Meyve sepeti denildiğinde de tüm grupların yer değiştirmesi gerektiği belirtilir ve oyun bir süre oynandıktan sonra sona erer. Bu oyun sayılarla, mevsimlerle v.b. oynanabilir.

•   Top Oyunları: Katılımcılardan ikili eş olmaları;
•   Eşler birbirlerine top atarken, kendi isimlerini söylemeleri.
•   Eşler birbirlerine top atarken, eşlerinin isimlerini söylemeleri.
•   Eşlerden birinin arkasını dönmesi, diğerinin topu atarken eşinin ismini söylemesi. Arkası dönük     olan kişinin dönüp topu tutmaya çalışması istenir.
•   Eşler birbirlerine top atarken, göz teması kurarak atmaları.
•   Tüm katılımcılardan çember düzenine geçilmesi istenir. Sadece göz teması ile topu birbirlerine atarlar, daha sonra 2. ve 3. toplar devreye girer.   

•   Eşini Bul: Katılımcılardan farklı kişilerle ikili eş olmaları istenir. Tüm katılımcılardan serbest ve eşlerinden uzak olacak şekilde yürümeleri ve yürürken düdük sesi duyduklarında katılımcıların eşlerini bulup, yere oturmaları istenir. Düdük sesi duyulduğunda yere en son oturan eşler yanarak oyun dışı kalır.
•   Oyun bir çift eşin kalmasıyla son bulur.

•   Elektrik Akımı: Lider katılımcılara çember düzenine geçip el ele tutuşmalarını ve gönüllü birinin çemberin ortasına geçmesini ister. Gönüllü kişiden kısa bir süre için gözleri kapanması istenir, bu sırada çemberdeki katılımcılar birbirlerinin ellerini sıkarak akımı başlatırlar. Ortadaki ebe akım dolaşırken, akımın kimde olduğunu bulmaya çalışır ve akımı bulduğunda kimde ise o kişi ebe olur.

•   Zip -Zap: Lider çember formunda olan katılımcılara, ses ya da işaretle solundaki kişiye bir sinyal verilmesini ( gözlerine bakıp, bir alkış verilmesini ve ZİP denmesini) ister ve oyun +başlatılır. Sinyali alan kişinin sinyali aynı yönde devam ettirmesi durumda ZİP, sinyali gelen yönün tersine döndürmek için HA denmesi ya da karşısındaki bir kişiye yönelterek sürdürmesinde ise göz teması kurarak ZAP sinyali alkışla birlikte verilmesini ister.

•   Köpek Balığı –Katil Kim: Gruptan serbest olarak, mekânda yürümeleri istenir. Lider “durun” dediğinde herkes gözlerini kapatır. Lider gruptan birine dokunur, dokunduğu kişi köpekbalığı olur. Lider başlayın dediğinde herkes gözünü açar ve yürümeye başlar. Köpek balığının görevi, göz kırparak yürüyenleri oyun dışı bırakmak. Köpek balığının göz kırptığı kişi içinden üçe kadar sayar ve kenara çıkıp oturur. Eğer katılımcılardan üçü köpek balığının kim olduğunu tahmin ederse köpek balığı yanmış olur. Eğer tahmin edenler yanılırsa yanmış olurlar.




•   ‘ Nerdesin? Buradayım’: Çember düzeninde güvenlik şeridi oluşturulur ve gönüllü iki kişinin çemberin ortasına geçmesi istenir. Bu kişilerden biri ebe, diğeri de kaçan kişi olur. Ebe nerdesin sorusunu sorduğunda, kaçan kişinin de mutlaka buradayım cevabını vermek zorunda olduğu belirtilir. Tüm katılımcıların sırayla oyunu oynamasıyla, oyun sona erer.

•   Robot Gezdirme-Çarpışan Araba : İkili eş olunur. Eşlerden birinin gözleri kapalı önde araba olacağı, diğerinin gözleri açık eşinin arkasında durarak arabayı kullanacağı belirtilir. Arkadaki kişi öndeki arkadaşının başına dokununca yürümesi gerektiği, sağ omzuna dokununca sağa döneceği, sol omzuna dokununca sola döneceği, işaret parmağıyla sırtına dokununca ileri yürüyeceği, eliyle sırtına dokununca durması gerektiği açıklanır. Arabalar birbirlerine çarpınca oyun dışı kalırlar, bir araba kalınca oyun sona erer. Eşler görevlerini değiştirmesiyle oyun tekrarlanabilir.


•   Mayın Tarlası: Mekanda farklı yerlere gazete kağıtları konulur. Bu kağıtların birer mayın olduğu söylenir. Katılımcılar mekanın bir yerine otururlar ve gönüllü biri katılımcıların karşısında gözleri kapalı olarak durur. Katılımcıların amacı, gözü kapalı kişiyi yerde bulunan gazete kağıtlarına bastırmadan karşı tarafa geçmesini sağlamaktır. 2 katılımcının denemesiyle etkinlik sona erer.
•   Gazete yerine küçük ahşap küpler kullanılabilir.

•   Eski Minder: Lider tarafından, grubun daire şekli alması istenir. Dairenin ortasına bir katılımcı gelir. Daireyi oluşturan katılımcılar tarafından şu tekerleme söylenir:  Eski minder, Yüzünü göster, Göstermezsen, Bir poz ver.
-   Mutluluk mu üzüntü mü, kızgınlık mı, şaşkınlık mı?”
Ortadaki katılımcı tarafından bu ifadelerden bir tanesi seçilerek donuk imge olarak verilir. Daireyi oluşturan katılımcılar tarafından da, ortadaki katılımcının seçtiği yüz ifadesi, donuk imge ile verilir.
Bu oyun tüm katılımcıların ortaya gelmesiyle sona erer.             

•   Köşe Kapmaca: Lider tarafından, grup 4’er kişilik 5 gruba ayrılır. Gruplardan salonun ortasında toplanmaları ve her grubun kol kola girmesi istenir. Salonun her bir köşesine duygu isimleri (mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, kızgınlık) verilir. Lider tarafından, gruplardan köşeleri kapmaları istenir. Her grup, kaptığı köşede hangi duygu varsa o duyguyu donuk imge ile verir, ortadaki grup ebe olur. Liderin “Değiştir” yönergesiyle birlikte oyun tekrar edilir.

•   Şaban Der ki’: Lider katılımcılardan serbest bir şekilde yürümelerini ister. ‘Şaban Der ki koşun’ dendiğinde koşmaları gerektiğini, sadece koşun dendiğinde koşan arkadaşların şaban olacağını ve yönergeleri vereceğini söyler. 

•   Soğan-Sarımsak Oyunu: Katılımcılardan çember olması istenir ve bir kişi ortaya geçer. Ortadaki kişi katılımcılardan birisiyle göz göze gelir ve yanına giderek “soğan mı? sarımsak mı?” diye soru sorar. Cevap veren kişi soğan derse sağ tarafındaki kişi ismini söyler. Sarımsak derse sol tarafındaki kişi ismini söyler. Eğer soğan-sarımsak derse bütün grup aynı anda yer değiştirir.
•   Rüzgar nereden esiyor? :Katılımcıların sayısından bir eksik sayıdaki minderler geniş bir daire ya da “u” şeklinde dizilir. Herkes oturur ve bir kişi açıkta kalır. Açıkta kalan ebe olur. Dairenin ortasında durur. Ortadaki kişi rüzgarın nereden estiğini söyler. Örneğin; “Rüzgar bugün kot pantolon giyenlerden yana esiyor.” der ve grup içinde kot pantolon giyen herkes yer değiştirmek, başka bir sandalyeye oturabilmek için yerinden kalkar. Ebe de bulduğu boş yere oturur. Sonuç olarak bir kişi yine açıkta kalır ve o yeni ebedir. Yer değiştirirken uyulması gereken kural hemen yanında boşalan sandalyeye oturmamaktır. Çeşitli seçenekler kullanılabilir. Örneğin; “Rüzgar küpe takanlardan yana esiyor.”, “Rüzgar dün akşam iyi uyuyanlardan yana esiyor.”, “Rüzgar çocuğu olanlardan yana esiyor.”, ...vb
•   Tanışma için canlandırma: Lider,gruptan birini seçerek dışarıya çıkardı ve kendisiyle konuşulur. Sonra lider çemberin ortasına gelerek bir sunucuyu canlandırır.Lider yanındaki kişinin kendi belirgin özelliklerini anlatmasını ister.Seçilen kişi, grup içindeki birinin özelliklerini sanki kendi özellikleriymiş gibi anlatır ve sonunda “Ben kimim?” der.Gruptakiler özellikleri anlatılan kişinin ismini söylediler.İsmi söylenilen kişi ortaya geçerek canlandırmalara devam edilir.Herkes yapana kadar çalışmaya devam edilir.(yarışma formatında gelişebilir. Hostes, büyük ödül...)
•   Aşure oyunu:
-   Aşama: Oyunu başlatan “Ben bir aşure yaptım içinde her şey var, A(gruptan birinin adı) yok.” Der. Adı söylenen kişi de “A (kendi adı) var B (gruptan birinin adı) yok” der ve oyun böyle devam eder.
-   Aşama: Herkes yanındakiyle eş olur. Bu sefer eşinin ismi söylenen kişi cevap verir. “B (eşinin adı) var, C (gruptan birinin adı) yok. İsmi söylenen kişinin eşi cevap verir.
-   Aşama: Katılımcılar yer değiştirir. Farklı kişiler eş olur. Oyun tekrar edilir.
•   ÖRÜMCEK (İP) OYUNU:
Grup, dar bir çember olur. Grup üyelerinden birine bir yumak ip verilir. İpi tutan kişi, bir ucunu tutup diğer arkadaşına verirken, onun ismini söyler. Bu süreç, tüm grup üyelerinin dahil olmasıyla sonlanır ve ortaya bir “örümcek ağı” çıkar. Burada esas olan her bir grup üyesinin diğerine ipi verirken kimden aldığını ve kime verdiğini aklında tutmasıdır. Daha sonra; en son ipi alan kişiden geriye doğru ilk veren kişiye kadar ip aktarılır. Kimden aldıysan, kendi adını söyle, ipi aldığın kişinin adını söyle ve ver, şeklinde bitene kadar süreç devam eder. (Ben Ayşe sen Derya, ben Derya sen Ahmet..) Örümcek ağı çözülür. Bu süreçten sonra, çember olunur ve paylaşımda bulunulur. Şimdiye kadar neyi çalıştık? Kazanım olarak bize ne verdi? Soruları gruba yöneltilir. Paylaşım yapılır.
•   Örümcek Ağı :Lider elindeki yumakla mesleğiyle ilgili cümleler kurarak bir başkasına doğru yürümeye başlar. Bu şekilde oyunu da örnekle göstermiş olur. Ve sonrasında katılımcılardan da aynı şekilde mesleklerini ya da mezun oldukları okuldaki alanı anlatmalarını ister. Bu şekilde yumak elden ele geçerek bir örümcek ağı gibi şekil alır. “Bu oyunda iletişimin görselleştiğini görüyoruz” açıklamasının ardından katılımcılara konuya dair konuşmaları için söz verilir. Ve aynı sırayla herkes kendini tanıtmaya devam eder ve yumak geri sarılır.

•   TAVŞAN-TİLKİ OYUNU
Lider gruptakilerden ikişerli eş olmalarını ve eşlerin kol kola girmelerini dışarıda kalan kollarını bellerine koymalarını ister. Tavşan kollardan birine girdiğinde, koluna girilmeyen oyuncu kaçar.
Tavşan-Tilki: Lider çember formunda olan katılımcılara ikili eş olacak şekilde solundaki arkadaşının koluna girmesini ister. Boşta kalan taraftaki kollarının bellerine konulması istenir ve bunun yuvayı oluşturacağını açıklar. Bu şekilde oluşan yuvalar mekan içinde dağınık düzende yerleştirilir. Açıkta kalan iki kişiden biri tavşan diğeri tilki rollerini alır ve tilkinin tavşanı kovalaması ile oyun başlar. Oyun sırasında tavşan kaçar, yuvaların kollarına girmesi ile kurtulur. Ancak bu durumda tavşanın girdiği yuvanın eşi tavşan rolünü alır ve tilkiden kaçmaya devam eder. Tilki kaçan tavşanlardan birini yakaladığında kurtulur ve diğer kişi tilki olur. Oyun bu şekilde sürdürülür.

•   TAVŞAN HAVUÇ YAKALA OYUNU: İki tane tavşan maskesi ve çok sayıda havuç hazırlanır. Oyun iki grup şeklinde oynanır. Labut, kuka, nehir taşları ve şekiller ile bir parkur oluşturulur. Birinci oyuncular maskeyi takar ve engellerden geçerek grubu için yerden havuç toplamaya çalışırlar ve tekrar aynı şekilde geri dönerler. Sıradaki arkadaşına maskeyi verip, aynı şekilde oyun devam eder. Hangi grup ilk önce oyunu tamamlarsa oyunun süresi biter. Havuçlar sayılır. Fazla havucu olan grup oyunu birinci olur.

•   Bu günün enleri oyunu: Çember olunur, katılımcılar sırtlarını dönerler( çemberin dışına bakarlar) lider bu günün en mutlusu kim der ve grubun çemberin içine dön yönergesini verir ve lider günün en mutlusunu yüz mimiği yapan katılımcıyı seçer ve gruba alkışlatır. Grup tekrar arkasını döner ve lider en kızgın,en utangaç, en korkmuşu, en sevimlisi…… yönergeleriyle tüm grubu şeçene kadar oyunu devam ettirir.

•   Grup liderin arkasına sıralanır, lider gruba hayali bir ip olduğunu anlatır ve ipi burnumuza bağlıyoruz ve ip bizi yavaş yavaş çekiyor der ve tüm grup burunlarından çekiliyormuş gibi lideri takip erler. Lider ip artık omzumuzdan çekiyor der ve tüm grup omuzlarında çekiliyormuş gibi lideri takip ederler.Lider dizimizden çekiliyoruz, göbeğimizden çekiliyoruz, ayağımızdan çekiliyoruz…… yönergeleriyle oyunu devam ettirir.

•   Piramit Oyunu: Lider grupla piramit şeklinde sıralar oluşturur, gruba piramit’in üç köşesinde bulunan katılımcılardan kimin ismini söylerse grup o yöne dönerek dans eden katılımcı ne yaparsa aynısını yapacağız yönergesiyle oyunu başlatır. Lider hareketli bir müzik eşliğinde piramitin köşesinde bulunan bir katılımcılardan birinin ismini söyler ve belli aralıklarla köşelerde bulunan katılımcıların isimlerini söyleyerek grubu yönlendirir.

•    GAZETE KAPMACA
Lider mekânın zeminine açılmış gazeteler serer(Katılımcı sayısına göre 3 ya da 4 gazete sayfası bırakır) müzik başlamasıyla birlikte dans edeceğiz ve müzik durunca yerdeki gazetelerin üzerine çıkacağız yönergelerini verir. Müziğin başlamasıyla
grup dans etmeye devam eder lider arada her grup dans etmeye başladığında gazeteleri katlayarak küçültür. Gazetelerin küçülmesiyle üzerine basamayan katılımcı oyundan çıkar. Tek katılımcı kalana kadar oyun devam eder.Oyun bitikten sonra lider gruba biraz yağmur yağdıralım der ve gazeteleri hep birlikte yırtıp havaya atarlar, sonrada hep birlikte toplayıp liderin yardımıyla bantla yapıştırıp top haline getirirler eğer isterlerse bir süre topla oynarlar.

•   Nesne Doğaçlaması: Lider grubun çember halinde oturmasını ister. Çemberin ortasına orta büyüklükte bir çarşaf serer ve sırayla gruptan çarşaftan bir nesne oluşturmalarını ister.( Lider önce kendi bir nesne oluşturur, yada gruptan bir oyuncak yapmalarını ister.) Oluşturdukların nesneyi önce grupla paylaşmamalarını ve grubun tahmin etmesini ister.

•   Heykeltıraş: Çemberde oturularak bir gönüllü şeçilir.Lider önce bu gönüllünün toprak olduğunu söyler.Hayali bir sürahiyle gönüllüyü ıslatır ve çamur yapar ( gruba sorabilir toprağın ne olduğunu) yoğurur ve bir heykel yapar, gruba sorular yöneltir sizce bu nasıl bir heykel? Ne anlatmak istiyor? Vb  sonra sırayla tüm gruba heykel yaptırır gruptan yorumları dinler.

•   Oraya Yolculuk: Lider gruba bir yolculuğa çıkacaklarını söyler ve gruba yolculuğu anlatır, çok güzel bir ülkede yaşayan bir arkadaşının lidere bir mektup yolladığını ve onları ülkesine davet ettiğini söyler. Gruba uzun bir yolculuk olacağını söyler ve ona yardım etmelerini ister, yanımıza neler almalıyız diye sorar.Grup liderin arkasına takılır ve yolculuk başlar, lider gruba yönergeler vermeye devam eder “ yağmur başladı yağmurdan kaçarak gidiyoruz, yerde karıncalar var onlara basmadan yürüyoruz, buz üzerinde yürüyoruz……..”  bir süre yüründükten sonra lider bir ormana geldiklerini söyler ve gruptan gördüklerini anlatmalarını ister. Lider yiyecek toplamalarını çevreyi dolaşmalarını ister( grubun yolculukta yanlarına aldıkları hayali eşyaları yolculukta kullandırır ) Tekrar yola çıkarak mekana geri dönerler.


Çevrimdışı dbhi

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.078
  • Karizma Puanı: 2256
  • Dünyaya karşı nazik olun...
    • http://alanay-alanaysblog.blogspot.com/
Ynt: oyun havuzu...
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2011, 22:51:07 »
ne güzel fikir ve paylaşımlar..teşekkürler...+1  340a 340a 340a
İyi ki gökyüzünde yıldızlar,Çiçekler şükür ki yeryüzünde...Yoksa kimbilir ne zahmetle toplayabilirdik onları renk renk...Kimbilir nasıl getirilirdi gökyüzünden , sevdiklerimize götürülecek çiçekler!

Çevrimdışı rilke

  • Yeni Üye
  • İleti: 4
  • Karizma Puanı: 3
Ynt: oyun havuzu...
« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2011, 22:55:42 »
rica ederim ne demek her zaman...:)