Gönderen Konu: YARATICI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ  (Okunma sayısı 14470 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ภєร

  • *ภ є ร l เ ђ ค ภ*
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.380
  • Karizma Puanı: 296
  • İlkim "İLKİM" im :)
YARATICI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
« : 23 Ağustos 2007, 15:35:25 »

                     YARATICI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Genellikle fiziksel yapıları yaşlarına göre üst düzeyde gelişmiştir, yaşıtlarına göre uzun boylu olurlar, kafa yapıları büyük olabilir. Çabuk hastalanmazlar, çabuk iyileşirler. Daha çok sol ellerini kullanırlar.
Her zaman iyi notlar alan çocuklar değillerdir. Rutin çalışmalardan sıkılırlar. Hırslıdırlar, kendileri veya çevresindekiler başarılarının sürekli olmasını beklerler. Bu durum bazen kaygı düzeylerini artırabilir ve başarılarını düşürebilir. Bazen de öğretmenlerinin ilgisini çekmek, sınıftaki ortama uyum sağlayabilmek için düşük notlar alabilirler.
Kendi dünyalarına ait bir zaman birimi vardır. Çalışmalarının süresini kendileri belirlemek isterler.
Karşılaşacakları problemler karşısında özgün buluşlarla çözüm üretirler.
Hayal güçleri kuvvetlidir. Her şeyi bilmek konusunda ilgi duyarlar. Bir sandalyeyi bir bot ya da bir araba gibi kullanabilirler.
Dünyanın sorunları hakkında kafa yorarlar. (Açlık, savaş, ölüm, uzay vb.) Ayrıca çok çeşitli ilgi alanları olup güzel sanatlara da eğilimlidirler.
Genellikle kıyafet seçimlerinde ve hayata bakış konularında yaptıkları seçimde kararlıdırlar.
Kendilerine göre öğrenme şekilleri vardır. ""Ne, nasıl, nerede, ne zaman, kim?"" sorularına yanıt arayacak şekilde öğrenirler.
ZEKÂ DÜZEYİ VE YARATICILIK Yaratıcılığı ortaya çıkarmak için sadece zekâ testleri yeterli değildir. Yaratıcılık testleri de kullanmak gerekebilir. Araştırmalar yaratıcı olmak için zekâ düzeyinin yüksek olmasının gerekli olmadığını göstermektedir. Düşük zekâda yüksek yaratıcılık görülebileceği gibi yüksek zekâda düşük yaratıcılık da görülebilir. ANNE-BABALAR NELER YAPMALIDIR?
Kahvaltı, doğum günü kutlaması; odanın rengini, giysilerini seçme konusunda bağımsızlık tanıyın. Ev işleri ile ilgili küçük sorumluluklar verin. Her fırsatta çocuğunuza güvendiğinizi belli edin.
Yaratıcı çocukların hayal dünyaları gelişmiştir. Çok meraklıdırlar ve her konuda farklı, kimsenin aklına gelmeyen sorular sorarlar. Onları farklı projeler ve fikirler üretmelerini sağlayacak konular hakkında sorular sormaya özendirin. Alışılmamış soruların, hayali oyun arkadaşlarının, olağan dışı zihinsel süreçlerin kabul edilemez olduğunu belirtmekten şiddetle kaçının.
Bir problemle karşılaştığında bunun birden fazla çözümü olabileceğini öğreterek yaratıcı yöntemler geliştirmesini sağlayın.
Yerine göre çocuğun, sizinkinden daha iyi olabilen bilgisine saygı gösterin
Evinizde çocuğunuza mümkün olduğunca çok malzeme verin ve bunlarla ilgilenmesini sağlayarak, yaşayarak öğrenmesini destekleyin. Evde yerküre ve dünya haritası, farklı yayınlar ve ansiklopediler bulundurmaya çalışın. Ayrıca projeler üretmek, röportaj yayınlanması, makineler yapmak, film çekmek, gazete çıkarmak, beste yapmak, elbise modeli çizmek, hava tahmininde bulunmak, sosyal konularda bir kulüpte çalışmak, okul gezisi plânlamak, sessiz sinema oynamak, harita okumak, kukla yapmak gibi çeşitli aktivitelerle uğraşmasına olanak tanıyın.
Çocuğunuzun sorun çözme ve düşünme becerilerini geliştirmek ve iletişiminizi artırmak için bir konu üzerinde yoğunlaştırmayı geliştiren oyunlar oynayın.
Kitap ve ciddi dergiler okuyarak, örnek bir yurttaş olarak çocuğunuza model olun. Çocuğunuzun aile çevresi dışında model olabilecek başarılı kişilerle tanışmasını sağlayın
Televizyon seyretmenin olumlu ve olumsuz yanlarını eleştirerek program seçiminde seçici olmasını öğretin. Öğretici programlara özendirin. Ve programlar hakkında birlikte fikir üretmeye, tartışmaya fırsat tanıyın.
Çocuğu gelişiminin ötesinde zorlamak yerine yemek pişirme, dikiş dikme, oyuncakları ile oynama gibi becerilerini geliştirin.
Çocuğun hayatını boş zaman kalmayacak şekilde aşırı yapılandırmayın.
Hobilere özendirin ve hobilerini geliştirmesi için yüreklendirin. Çiftlik, tiyatro, resim atölyesi gibi yerlere birlikte gidin.
Mizah yeteneğini geliştirmek için çocuğun yaptıklarına gülmeyin, fakat olaylara çocukla birlikte gülün.
Bu öğrenciler genellikle yalnız kalmak isterler fakat sosyal yönlerinin de geliştirilmesi gerekir. Bu nedenle Ortak ilgilerini paylaştığı akran grubu ile bir araya gelebilme olanakları hazırlayın.
Başkalarına karşı kibarlık, saygı, hoşgörü gibi toplumsal değerleri vurgulayabilir, ülkemizle ilgili temel bilgileri geliştirebilirsiniz. Yurt ve dünya meseleleri hakkında tartışabilirsiniz.
Müzik, sanat, edebiyat ve şiirlerini tanıtmak, evinize yabancı kültürlerden çocuklar davet etmek veya iletişimini sağlamak, onların restoranlarına gitmek, gidilen ülkelerde gözlem yapmak, müzelerini gezmek gibi etkinlikler yapın.. Çocuğunuza farklı alt kültürleri de öğretin.
Özellikle kız çocuklarını zihinsel yeteneklerini ve yaratıcılıklarını göz önüne alarak geleneksel meslekler dışındaki mesleklere yönlendirin.
Yaşamın tek başına belirleyicisi durumuna getirmeden cinselliğin, paranın, hastalık, ölüm ve savaşların yaşamın bir parçası olduğunu kabul etmeyi öğretin. Bu konularda onu eleştirmeden, yargılamadan dinleme becerisinin gelişmesini sağlayın.

Yaratıcı çocuk risk alır, yaptıkları faaliyetler diğerlerinden çok farklıdır.
Yeni şeyler denemeyi sever.
Başarılması zor olan etkinliklerden zevk alır.
Günlük olaylarda olağanüstü mizah kullanır.
Fikirlerinde ısrarcıdırlar.
Yüksek sesle konuşurlar.
Çok sayıda iş ve projelerle ilgilenirler.
Meraklıdırlar, sorgulamaları bitmez
Hayalperesttirler, fantezilerden hoşlanırlar.
Bir soruna çok sayıda çözüm üretebilirler.
Sürekli değişen davranış tarzları vardır.
ARAMAYI ARAŞTIRMAYI, DENEMEYİ SORMAYI, ELLE ŞEKİL VERMEYİ, OYNAMAYI SEVER YARATICI EV ORTAMI
Yaratıcı öğrenme evde başlar. Çocuklar, başkalarını gözlemeyi, değer vermeyi ve olasılık ilişkilerinin sınırlarını kendi ana-babalarından öğrenirler. Ev ortamı ilk ve en güçlü eğitimcidir. Çocukları ile dağlara tırmanan, aynı klasiği defalarca okuyup çocukları ile tartışan ana-babalar çocuğun ilk öğretmenleridir.
Yaratıcılık iletişim ile başlar. Aileler yaratıcılıklarını aile içi sorunları çözmede kullanarak yıkıcı enerjilerini yaratıcı enerjiye dönüştürebilir. Yaratıcı aileler, çocuklarının aileye anlamlı katkıda bulunmasını isterler. Çocuğun bakış açısını ortak aile kararı alarak kullanırlar. Çocuğa başkalarını suçlamamayı öğretirler. Bunun yerine çocuğun başkalarının bakış açısını görmesine yardımcı olurlar. Çocuğun sesinin olmadığı ailelere yaratıcı ifade gelişmez. Kesinlikle karara katılmayan hiç sorumluluk almayan çocuk, başkalarının duygu ve görüşlerini de tahmin edemez.
Fazla kuralcı, esneklikten uzak bir ortam, değişik çalışmaları, denemeleri, boşuna ve yararsız olarak değerlendirip, yapılacak faaliyeti büyüklerin belirlemesi gibi bakış açıları, çocukların kendilerine olan güvenlerini yitirmelerine, başkalarının çizgi ve düşüncelerini benimsemeye, taklitçiliğe yöneltir ve yaratıcılığını engeller.
Ev ortamında çocukların konuşup soru sormaları engellenirse, yalnızca söyleneni yapan, düşünüp üretmeyen bireyler yetişir.
Arkadaşları ve diğer çocuklar ile kıyaslanmak, çocukların özgün olmak için gösterdikleri çabayı engeller.
Çocuktan mutlaka doğrusunu yapmasını beklemek, başarılı olması için yanlış yapmasına engel olmak, O’nun deneyim kazanmasını önler.
Yaratıcı etkinlikler için zaman ve motivasyon gören çocuk, denemeler yaparak kendini ifade etme, karar verme, yeni fikirler geliştirme ve uygulama fırsatı bularak, duygusal olarak rahatlar. Çevresindeki güzellikleri, değişik görüntüleri ayırdetme becerisi kazanır. Hobiler edinir.
Yaratıcılığın özellikle yoğunlaştığı faaliyetler; yaratıcı sanat etkinlikleri, dramatizasyon ve müziktir. Dramatizasyon ya da temsili oyunlar, kişiliği geliştiren günlük yaşamın değişkenliğine uyum sağlamaya çalışan çocuğun en çok zevk aldığı faaliyetlerden biridir. Dramatizasyonda çocuk gerçek yaşamdaki rolleri benimsemesi kadar, tamamen hayali oyunları da canlandırabilir. Dramatizasyon, öncelikle yaratıcılık olmak üzere, algılama, problem çözme ve dil gelişimidir. Çocuk, dünyası genişledikçe algıladıklarını canlandırmaya, karşılaştığı problemlere çözüm aramaya, değişik sorular sormaya başlar. Canlandırdığı rolü dile getirmesi, onu yeni sözcükler edinmeye, yeni ifadeler kullanmaya yöneltir. Böylece çocuk yaratıcılığını arttırıp, çevresini algılar, yeni yaşantılarını öncekiler ile karşılaştırır. Kendini ifade etme yetileri arttıkça bilişsel olarak daha gelişir, kendine güveni artar ve sosyalleşir. Müzik ise, çocuğun doğuştan itibaren hatta anne karnında karşılaştığı bir yaşantıdır. Değişik sesleri algılayıp, yorumlaması, onun yaşama daha iyi uyum sağlamasına yardım eder. Müziğin temel amacı, çocuğun kendi duygularını ifade etmesine olanak sağlayarak zevk almasını, rahatlamasını sağlamaktır. Öncelikle duygusal rahatlama ve enerjilerini kullanma olanağı veren müzik, gurup içi müzik faaliyetleri ile sosyalleşmeyi sağlarken, şarkılı oyunlarla, dil gelişimini pekiştirir.Çocuğun esnekliği, yeni fikirlere yönelişi, yaratıcılığı geliştikçe, güzele duyarlı olması, yeniye ve değişik olan ilgisi ve uyumu da artacaktır.YARATICI ÇOCUKTA GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Çok sayıda fikir üretirler
Araştırır, soru sorar ve farklı olan şeylere ilgi duyarlar
Kendilerine yeni hedefler belirleyebilirler
Kendilerine verilen bilgileri sorgulayabilirler
Çok fazla kitap okurlar
Projeler tasarlayıp, yeni ürünler yaratabilirler
Bugünün verileri ile geleceğin sorunlarına çözüm üretebilirler
Yaratıcı çocukların iyi bir hafızaları vardır. Olayları ve kişileri kolaylıkla hatırlayabilirler. Eşyaları düzenlemeyi ve birleştirmeyi severler. Önce parçalara ayırıp sonra tekrar birleştirebilirler.
Bilgiye çabuk ulaşırlar. Eğer yardım veya bir konu hakkında bilgi isterlerse bunları çabuk anlar, anlatılanları uygularlar. Dilleri geliştikçe her şeyi bilmek konusunda bitmez tükenmez ilgi gösterir ve sık sık ""Neden? sorusunu sorarlar.
Olaylar onların seviyelerinin üstünde olsa bile anlamış görünürler.
Esprili olurlar.
Gözlem yapmaktan hoşlanırlar.


ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ RESİM  A . S . D 2000

Çevrimdışı shermin

  • $ermin
  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 201
  • Karizma Puanı: 26
Ynt: YARATICI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2009, 14:51:32 »
yaratıcı ve üstün zekalı çocukların fiziksel olarak uzun boylu ve gelişmiş olarak ayrıldığını ilk defa duyuyorum ama bence yanlış aksine ünlü bilim adamlarına,liderlere,sanatçılara vb.bakarsanız hepsinin normal boy veya daha kısa olduğunu görürürsünüz...
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Çevrimdışı PUYGUN

  • SİYAH
  • Yeni Üye
  • İleti: 15
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: YARATICI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2009, 02:05:23 »
bizi aydınlattığınız için teşekkürler ...

Çevrimdışı serpilocaklı

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 192
  • Karizma Puanı: 5
Ynt: YARATICI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2010, 11:22:59 »
 520a bilsemde her okuduğum imgelemimde farklı oluyor .  sanırım ritim sorunum var.