Gönderen Konu: İnsan hayatında sanat eğitiminin önemi  (Okunma sayısı 15997 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı öмєя

  • Ömer Faruk TÜMER
  • Administrator
  • Uzman
  • *
  • İleti: 2.005
  • Karizma Puanı: 1725
    • GörselSanatlar
İnsan hayatında sanat eğitiminin önemi
« : 12 Haziran 2007, 21:10:42 »

İnsan hayatında sanat eğitiminin önemi


Sanat eğitimi, kuşkusuzdur ki yaratıcılığı geliştirir. Bu nedenle sanat eğitimi önemlidir. Sanat eğitiminin amacı, öğrencilerin algısal yetilerini geliştirmek, zihinsel birikimlerini görsel biçimler ile ifade edebilmelerine yardımcı olmak ve kendini özgürce ortaya koyabilmesini sağlamaktır. Bu bağlamda amaç sadece sanat yapan kişiler yetiştirmek değil, sanatı seven ve kültürü algılayan bireyler yetiştirmektir. Yani herkesin sanatçı olması mümkün olmasa da, sanatı anlayan ruhu kazandırmaktır.

Bu nedenle eğitim sistemleri içerisinde sanat eğitimine önem verilir. Çünkü sanatın kazandırdığı yaratıcılık, düşünce aktarımı, ifade özgürlüğü, el becerileri, kültür birikimi insan için yaşamın her alanında kendini gösterecektir.


Bir sanat alanı içinde resim
Resim, kişinin iç dünyasını ve düşünce yapısını ortaya koyma geliştirme aracıdır. Resim ile benliğin yansıması oluşur. Resim aynı zamanda bir iletişim aracıdır. Bireyin zekası, sosyo-kültürel edinimleri ve psikolojik özelliklerini çevresiyle paylaşmasına olanak sağlar. Bireyin ortaya koyduğu resim sadece teknik bir beceri değil, bilgisel aktarımındaki beceriyi de açığa çıkarır. İnsan yaptığı resimde kendisine ait bir parçayı yansıtır, duygularını ortaya koyar. Öyle ki resim çağlar boyu toplumsal bir eleştiri olarak bile işlev görmüştür. Birçok sanatçı toplumsal ve politik olaylara olan tepkilerini resim ile ifade etmişlerdir. Geçmişten günümüze resim, tarihi belgeleme görevi de görmüştür. Fotoğraf makinasının olmadığı dönemlerde insanlar zamanı görüntülemek için resimden yararlanmışlardır. (Osmanlı imparatorlarının portreleri, Avrupa tarihindeki soylular ve halkın yaşantısı gibi...) İnsanların yaşayış tarzı, maddi ve manevi özelliklerini resim ile ortaya koymuşlardır. Tüm bunların yanı sıra resim, psikolojide de kullanılan önemli bir tanı aracıdır. İnsanların psikolojik sorunlarını belirlemede resim yardımcı olur. Resim birçok sanat alanı gibi düşünceyi dışa vurmaktır. Ama resmin belki de en önemli özelliği eline kağıt, kalem alan her bireyin iyi veya kötü kendini ifade edebilme kolaylığı sağlamasıdır.


Çocuk resmi ve özellikleri
Çocukların dünyasında birçok sanat etkinlikleri içinde resmin daha farklı bir yeri vardır. Çocuk tüm zihnini resim ile ortaya koyar. Çocukluk döneminde otokontrol gelişmediği için çocuk tüm düşüncelerini, hissettiklerini bütün açıklığıyla ortaya döker. Bu nedenle çocuğun resmi, olduğundan çok daha fazla şey ifade eder. Resim çocuğun psikolojisinin, gelişiminin, becerilerinin bir göstergesidir. Bir çocuğun resmine bakarak çevresi ve ebeveynleri ile olan sorunları ile ilgili ipuçları edinilebilir çocuk resmi klinik açıdan çocuğun psikolojisini anlamayı sağlar. Çünkü çocuk resim yaparken doğaldır. Hiçbir şeyi yansıtmaktan çekinmez. Bu tutumda çocuğu gözlemleyen kişiye avantaj kazandırır.

Çocuk resminde kullanılan figür ve çizgilerin yorumlarına göz atacak olursak;


BAŞ: Çok küçük çizilen kafa, çocuğun kendini bilgi bakımından yetersiz görmesi, çok büyük çizilen kafa çocuğun daha başarılı olmaya arzu duyması anlamına gelebilir.

AĞIZ: Birçoğunun ağzı eksik göstermesi iletişim sorunu olduğuna işaret edebilir. Konuşma ve dil sorunu olan çocuklar büyük ağzı çizerler.

KULAK: İşitme zorluğu olan çocuklar büyük kulaklar çizebilirler.

AYAK: Kendine güven duyma isteğini gösterir. Ayağın çizilmemesi çocuğun kendini güvensiz hissettiği anlamına gelir.

KOL: Resimde kolların çizilmemesi güvensizliği dile getirir.

EL: Ellerin çizilmemesi çevresel iletişimde uyum güçlüğünü yansıtabilir.

DİŞ: İri çizilmiş dişler saldırganlığı ifade edebilir.

Tabii ki, tüm bu yorumlar çocuğun yalnız bir resmi ile değil, klinik olarak incelenmesi sonucunda belirlenebilir. Çocuğun resimsel özellikleri her yaş döneminde değişiklik gösterir. İlk çizilen karalamalar giderek sanatsal oluşuma dönüşür. Ergenlik döneminde çizgiler kendini bulur.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim A.B.D.  Grafik A.S.A. 2005



Çevrimdışı lüƃǝşʎɐ

  • Ayşe+:)
  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.608
  • Karizma Puanı: 1293
Ynt: İnsan hayatında sanat eğitiminin önemi
« Yanıtla #1 : 31 Mayıs 2008, 11:12:37 »
 Sanat eğitiminin mesleği ne olursa olsun her bireye kazandırdığı çok önemli şeyler var.Özellikle de kişilik eğitimine büyük katkıları olduğu önemli bir gerçek.Paylaşım için çok teşekkürler +1 560a 560a

sevilarslan

  • Ziyaretçi
Ynt: İnsan hayatında sanat eğitiminin önemi
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2008, 12:53:33 »
paylasım için saol

Çevrimdışı auguste

  • Çalışkan
  • ****
  • İleti: 869
  • Karizma Puanı: 54
Ynt: İnsan hayatında sanat eğitiminin önemi
« Yanıtla #3 : 26 Temmuz 2010, 14:20:19 »
teşekkürler paylaşım için öğretmenim. +1