Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org
GÖRSEL SANATLAR DİSİPLİNLERİ => Görsel Sanatlarda Biçimlendirme => Konuyu başlatan: yoldaş - 10 Temmuz 2010, 12:01:42
-
::ressam:: ::ressam:: ::ressam:: ::ressam:: ::ressam:: ::ressam::
Yağlıboya Resim İçin Satıh Hazırlanması:
Tuval:Yağlı boya resim yapmak için kullanılan yüzeye denir.Resim sathı; karton, tahta veya şasi üzerine bez gererek yapılacak tuvallerden yapılır. Resmin boyutlarına uyan boyut ve kesitlerde ahşap şasi üzerine bez gerilerek yapılacak işlemde ahşapların kesit ve boyutu resim boyutuna göre değişir.Ahşabın kesiti 2X4 cm den başlamak üzere resim boyutu büyüdükçe kesit kalınlıkları da bez gerildiğinde esneme yapmaması için kalınlaştırılmalıdır. Şasi üzerine bez gerildiğinde boyanırken bezin yapışmamasını ve iz yapmamasını sağlamak için ahşabın bir yüzü içe eğimli olarak rendelenmelidir.Şasinin çatılması köşelerinden yapıştırma, çakma ve kamalı olmak üzere çeşitli şekillerde yapılır. Yapıştırma ve çakma ile yapılan şasilerde köşeler sabit olur.Kamalı şasilerde bez gerildikten sonra tuvalde olabilecek bollaşmalar kamaların sıkıştırılması ile düzeltilebilir.Çatılmış bir şasiye bez gerilerek çakılmalıdır. Gerilecek bezin az bükümlü iplikten dokunmuş olması halinde, gerildikten sonra tuval bollaşmaz. Bezin kaba veya ince dokulu olması isteğe göre seçilir. Ayrıca bezin sentetik elyaflı olmamasına dikkat edilmelidir.Sentetik elyaflı bezlerin elektrik yükleri nedeniyle fazla toz tutacaklarından ileride resimlerin daha çabuk kirlenmesi gibi sakıncaları olacaktır.Şasi kenarlarından yaklaşık 5 er cm. büyük kesilen bez, kenar ortalarından başlamak üzere başlı küçük çivilerle şasiye çakılır. Bezdeki iplik dokusunu şasi kenarlarına paralel olması sağlanmalıdır. Çakma işlemi sırasında ağzı geniş germe pensesi ile bezin gerilmesi iyi olur.Gerilmiş tuvallerde ve bitmiş resimlerde herhangi bir nedenle bollaşma olursa, tuvalin arkasını ıslak bir fırça veya süngerle nemlendirerek, kurumaya bırakmak ve bu işlemi bir kaç kez tekrarlamak bollaşmayı giderebilir.
Gerilmiş bezin resim yapılır hale getirilmesi :
Bezin emiciliğini giderecek şekilde boyanması gerekir.En basit şekliyle; inceltilmiş plastik boya ile 2 veya üç kat, katlar arası ince zımpara ile zımparalanarak boyanır. Bu durumda tuval sathı düzgün bir hal alır. Ancak emiciliği fazladır. Son kat üzerine zımpara sürerek, terebentin ile inceltilmiş bir kat bezir yağım sürmek sathın emiciliğini azaltır. Bezirin çok ince sürülmesine özen gösterilmelidir.Aksi halde satıhta akma yapar.
Diğer tuval hazırlama şekilleri:
(Bezir yağı - çinko üstübeci) + (Kazein — kaba üstübeç) karışımı, inceltilmiş bezirli doyurulmuş satha 2 kat sürülür.Yukarıda verilmiş olan karışım bez, karton veya tahta üzerine uygulandığında çok iyi sonuç alınır. Az miktarda sentetik vernik katılırsa resim sathı daha az emici olur.Karton ve mukavva en ucuz resim yapılacak malzemedir. Her tür karton kullanılabilir. Yeter ki, yukarıda bahsedilen karışımlarla doyurulup hazırlansın.Karton veya mukavvanın arkası da bezir yağı ile doyurulur. Kartonun kıvrılmamasını sağlamak için sert bir satha yapıştırılmalıdır.Tahta eski ustaların kullandığı, özellikle ikonaların yapıldığı iyi bir resim sathıdır. Ancak çalışan bir malzeme olduğundan sonradan çatlama ve eğilme yapmaması için çok iyi hazırlanmalıdır.Bugün, prese edilmiş tahta levhalar ve özellikle “kontraplak” lar sanatçılar tarafından tercih edilmektedir.
alıntı: http://www.uslanmam.com/guzel-sanatlar-bolumu/401171-resimde-tuvalin-hazirlanmasi.html
-
paylaşım için teşekkürler... +1 eklendi.. :)
-
teşekkürler öğretmenim. +1 engelde
-
teşekkürler. +1 engel sonrasında
-
paylaşım için teşekkürler... +1 eklendi.. :)
teşekkürlerler arkadaşım. sağolasın
-
teşekkürler öğretmenim. +1 engelde
teşekkürler. sağolasınız
-
teşekkürler. +1 engel sonrasında
sağolasınız
-
+1 borcum öğrtmenim
-
teşekkürler yoldaş +1
-
+1 borcum öğrtmenim
sağolasınız
-
teşekkürler yoldaş +1
teşekkür ederim arkadaşım. sağolasın
-
üniversitede kendimiz hazırlıyorduk. şimdilerde ise tabi araç gerçleri biraraya getirmek güç tabi atelye ortamı gerekiyor, çoğunlukla hazır kullanıyoruz
-
teşkkürler. +1
-
teşkkürler. +1
ben teşekkür ederim konuya ilginize. sağolasınız
-
teşkkürler. +1
sağolasınız
-
teşekkğürler yoldaşım karizma hala engelde...
-
teşekkğürler yoldaşım karizma hala engelde...
sağolasın arkadaşım.
-
Teşekkürler.. (+1 malum)
-
Teşekkürler.. (+1 malum)
ben teşekkür ederim sayın hocam.
-
+1 verildi..
-
+1 verildi..
sağolasınız hocam