Gönderen Konu: Türkiyede bir ilk (kitap)  (Okunma sayısı 1777 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı A54

  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.632
  • Karizma Puanı: 448
Türkiyede bir ilk (kitap)
« : 08 Nisan 2009, 11:05:58 »

Şinasi GÜNEŞ..Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Heykel Anasanat Dalı'ndan 1988 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde 1992 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yurt içi ve yurt dışında onlarca sergiye katıldı..
'Duvarlardaki Tag ve graffitileri görür ilginç bulurdum..Sonra bunların fotoğraflarını çekmeye başladım.. Ardından mevcut fotoğraflar bunları bir kayıt altına almam gerektiği fikrini uyandırdı ve bir kitap yazmaya karar verdim' diyor Türkiyede Sokak Sanatı Kitabı yazarı Güneş.. Amerika v avrupada sokak sanatıyla ilgili bir çok kitap ve dergi yayınlandığını belirten Güneş Türkiyede sokak sanatı ve sanatçılarıyla  ilgili herhangi bir yayının bulunmamasının kitap yazma fikrini pekiştirdiğini belirtiyor..


Sosyolog Özgen Yıldırımın Kitap hakkındaki yazısı......

Sokak sanatı aktivistleri bu gençler sokakları tuval misali kullanırken kamusal olanı manipüle etmeleriyle vandalist öğeleride sokak sanatının içine dâhil ediyor. Duvarlar, direkler, reklam panoları, toplu taşıma araçları ve durakları, metro istasyonları gibi underground olarak nitelendirebileceğimiz uygulama alanlarına graffiti'lerle, stencil'lerle, sticker'larla yaratıcı müdahaleler de bulunuyor. Sokaklara attıkları tag'lerle de zamansal varoloşları kısa bir süreliğine kayıt altına alınıyor. Kısa bir süreliğine çünkü çoğu zaman kamunun doğrudan etkisiyle silinmeye mahkûm oluyor. Kamusal olana vurgu, bu sanatın icrasını illegal bir zemine taşıyor ve sokak sanatı aktivistlerini ortak bir söylemde buluşturuyor "Yakalanmak yok, iz bırakmak var". Hiçbir sanat eylemi yasalar tarafından suç kabul edilmiyor. Tabii Sokak Sanatı eylemleri hariç... Zaten Sokak Sanatı'nın cilvesini de bu oluşturuyor.

Hemen her gün sokaklarda karşılaştığımız bu izler, görsel ve düşünsel yönden takipçilerinin üzerinde etki bombardımanında bulunuyor. Estetik vurguyu ön plana çıkaran ya da mesaj ağırlıklı politik söylemleri bünyesinde barındıran Sokak Sanatı, bireysel ya da grup faaliyeti olarak tarihe eklemleniyor. Bu eklenimler artık bir sokak sanatı tarihinin oluşturulmasını zorunlu kılıyor.

Bu süreçte en nitelikli katkıyı sanatçı Şinasi Güneş, hazırladığı "Sokak Sanatı" isimli kitapla gerçekleştiriyor. Sanatçı; görsel şölen öğelerini, onların yaratıcılarını ve yorumlarını tarihsel seyrinde objektif bir tutumla okuyucuya sunuyor. Farklı meslek gruplarından yazarların da katkılarıyla geniş bir yorum perspektifine sahip olan bu yayın, imaj üzerine yazılarla sokak sanatının deşifresine davetiye çıkarıyor. Makalelerle, nesnel boyutta ki açılım, sokak sanatı aktivistlerinin röportajlarıyla öznel bir boyut kazanıyor. Tanıtım yazılarının da yer aldığı yayın, odak noktasına sanat icracılarını yerleştiriyor. Bir kaç aktiviste değinirsek eğer; "Turbo", "Cins", "Tab", "Keos", "Mccroy", "Gas", "Osman" ve "FlyPropaganda"...

Şinasi Güneş'in editörlüğünde "Sokak Sanatı" kitabı alternatif bir sanatın tarihini, kendi ağızlarından kendi söylemleriyle okuyucuyla buluşturuyor. Yayın, Sokak Sanatı alanında yapılmış olan ilk kitap olma özelliğini taşıyor. İçeriğinin zenginliği ile ivme kazanan sokak sanatı niteliksel açıdan temel bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.

Özgen Yıldırım, Sosyolog-Yazar
« Son Düzenleme: 08 Nisan 2009, 11:08:01 Gönderen: A54 »
NE OLUR GİTME..

ÇÜNKÜ SEN,

GİTTİKÇE BANA BENZİYORSUN !!