FAUVE TARZINDA PEYZAJ - YAĞLIBOYA
Fauvizm terimi, 1905’te Paris’te yapılan bir sergide Henri Matisse’in (1869-1954) resimleriyle şoke olan eleştirmenlerin sanatçıyı bir fauve ya da vahşi hayvan olarak adlandırmasıyla, literatüre çarpıcı bir şekilde girdi. Matisse ve bir grup arkadaşı bu sergide, parlak bir şekilde renklendirilmiş resimler sergilemişlerdi. Bu resimler, fark edilen çirkinlikleri ve çılgın renkleri nedeniyle sanat dünyasını dehşete düşürdü.
Matisse’in çığır açıcı hedefi, konuyu olduğu gibi nakletmektense, bir obje ya da insanın, kendi üzerinde yaptığı etkiyi resmetmekti, renkleri gerçeği yansıtacak şekilde değil, çağrışımsal bir biçimde kullandı. Fauvizm pek uzun soluklu bir hareket olmadıysa da, Dışavurumculuk ve daha soyut tarzlar gibi radikal ayrılışların müjdecisi oldu.
Düzleştirilmiş PerspektifFauve tarzındaki bu peyzaj, tele objektifle (dürbün gibi fotoğrafı büyüten mercek) çekilmiş bir fotoğrafa dayandırılmıştır. Bu çekim tarzı, sahnede hiçbir derinlik olmaması için perspektifi sıkıştırmaktadır. Bu nedenle fotoğraf içerisinde yel değirmenleri gerçekte olduğu gibi görüş alanından geriye doğru çekilmek yerine, aynı hizadalarmış gibi gözükmektedirler. Ressam bu efektten yararlanarak parlak bir renk oyunu yaratmıştır, ancak yine de, ufuk çizgisi üzerindeki mavi yeşil renk ve gökyüzünün kademeli ışıklandırılması gibi birkaç hile derinlerde kendini hissettirmektedir.
DOĞAL YORUM1.Fauve esinli bir kompozisyon çalışması yapacağınız için, alizarin crimson ve phthalo turkuaz gibi göz alıcı, doğal olmayan renkler düşünün. Başlangıç için alizarin crimson renginizi sulandırın ve 2 nolu yumuşak yuvarlak fırçanızla sahneyi taslaklandırın.
2.Alizarin crimson ile kadmiyum sarısını karıştırarak parlak bir turuncu oluşturun. Muazzam gökyüzü alanının tümünde çalışarak, bu turuncu rengi 3 nolu sert düz fırçanızla hızla uygulayın.
3.Gökyüzünü boyamaya devam edin, renklerin daha da canlı görünmesi için tuvalin beyazını bazı yerlerde boş bırakarak serbestçe çalışın. Şimdi daha açık tonlu bir turuncu elde etmek için karışıma biraz daha kadmiyum sarısı ekleyin ve bunu gökyüzü yamalarının üzerine sürün. 2 nolu yumuşak yuvarlak fırçanızı kullanarak, yel değirmeni kanatlarının oluşturduğu negatif boşlukları doldurun.
4.2 nolu yumuşak yuvarlak fırçanızı kullanmaya devam ederek, büyük yel değirmeninin çatısına kalın bir cerulean blue tabakası uygulayın. Bir kez daha, rengin etkisini artırmak için çatının kenarı çevresinde beyaz kağıdı ince bir şerit halinde boş bırakın.
5.Küçük yel değirmenlerinin çatılarını da aynı renkle boyayın. Boya hala ıslakken, phthalo turkuazı kullanarak büyük yel değirmeninin çatısının sol yanı boyunca koyu vurgular yapın.
6.3 nolu sert düz fırçanızı elinize alın ve sap yeşili ile şerit oluşturarak ufuk çizgisini belirtin. Daha sonra, gerçekçi toprak rengi tonları kullanmak yerine, resmin tabanı boyunca kadmiyum kırmızısıyla bir parlaklık oluşturup, yel değirmenlerinin etrafında çalışarak ön planı sıcak, ateşli bir kırmızıya bezeyin.
7.Büyük yel değirmeniyle başlayarak, gövdesini parlak limon sarısıyla boyayın. Saf renkleri yan yana- sarıya kırmızı ve turuncuya mavi- koymanın, göz öüzerinde kamaştırıcı bir etkisi vardır.
8.3 nolu sert yuvarlak fırçanızı kullanarak, kadmiyum kırmızısı çizgilerle kanatların yapısını gösterin. Çizgileriniz kusursuz değil diye endişelenmeyin; çünkü bu, görsel doğruluktan ziyade duygularla ilgili olan bir resim.
9.Kadmiyum kırmızısı ve titanyum beyazı kullanarak hazırlayacağınız pembe yardımıyla, sağdaki yel değirmenlerinin kanatlarına hafifçe dokunun. 3 nolu düz fırçanızı kullanarak büyük yel değirmeninin üzerindeki mili alizarin crimson ile resmedin. Bu renk sayesinde hem fiziksel hem de görsel açıdan dikkat çekici olacaktır. Gölgesi için sap yeşili ile limon sarısını karıştırın; bu rengi kullanarak gölgeyi, değirmenin üzerinde çapraz bir şekilde gösterin.
10.Aynı renkleri kullanarak sağdaki yel değirmenlerinin üzerindeki milleri ve gölgeleri belirtin; daha sonra büyük yel değirmenine detay eklemeye başlayın. Pencereleri bir kalıcı leylak/sap yeşili/beyaz karışımıyla resmedin ve çevrelerinden de alizarin crimson ile geçin. Şimdiyse 4 nolu sert fırçanızı kullanarak, bir kadmiyum kırmızısı/kadmiyum sarısı karışımıyla bina üzerindeki gölgeyi gösterin.
11.Büyük yel değirmenine, parmağınızı kullanarak sulandırılmamış kadmiyum sarısı uygulayın. 4 nolu fırçanızla boydan boya yatay şeritler çekerek peyzaja çok az perspektif hissi katın. Böylece peyzajınız, toprakta sanki geriye doğru azalmalar ve alçalmalar varmış gibi gözükecektir.
12.1 nolu fırçanızı ve alizarin crimson yağlı boyanızı kullanarak, sağdan itibaren diğer yel değirmenlerinin pencerelerini noktalar halinde belirtin. En küçük yel değirmeninin gerçekte en uzakta olduğu hissini güçlendirmek için, pencerelerin büyüklüğünü binalara oranla gösterin.
13.Umulmadık renkler ve belirgin, kaba fırça darbeleri, Fauve tarzı resmin en önemli özellikleri arasındaydı. Bu geleneği izlemek için, yukarıdan başlayıp aşağı doğru çalışarak, 3 nolu fırçanızla gökyüzüne kalın alizarin crimson darbeleri uygulayın.
14.Büyük yel değirmeninin üzerindeki kırmızı kanatların arka planla çok fazla harmanlanmasını önlemek için, 1 nolu fırçanızı kullanarak kanatların kenarlarını sap yeşili çizgileriyle belirginleştirin.
15.1 nolu fırçanızı kullanmaya devam ederek, büyük çatının yapısını, ince kadmiyum kırmızısı çizgileriyle belirginleştirin. Bu çizgiler çatının tepesinden dışa ışık saçacaktır. 3 nolu düz fırçanızı kullanarak, duvar üzerindeki gölgenin içine sap yeşili ve cerulean blue yağlı boyanızla hafif darbeler uygulayın. Şimdiyse ön plandaki rengi geliştirin. Kırmızı toprağa tamamlayıcı sap yeşili ile keskin ve küçük darbeler uygulayın; bunun ardından da kadmiyum sarısı kullanarak ufak vuruşlar yapın.
16.1 nolu fırçanızı kullanarak, sap yeşili vuruşlarıyla büyük yel değirmeninin sol kenarını belirginleştirin. Bu koyu tonu, kıvrımlı duvarın izleyiciden uzaklaştığı yerlerine yerleştirmek, binanın yuvarlaklık hissini güçlendirmektedir.
17.Resim, sıcak sarılar ve güçlü mavi-yeşiller karşısında kullanılan canlı kırmızıları ile dışarıya renk saçmaktadır. Son bir dokunuş için, 4 nolu fırçanızı kullanarak resmin üst kısmına rose mader ile boylu boyunca küçük darbeler uygulayın.
Art Academy – 12.cilt – 115. fasikül