Gönderen Konu: Rarindra Prakarsa  (Okunma sayısı 5287 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı NilsuBaran

  • NilsuBaran
  • Çalışkan
  • ****
  • İleti: 823
  • Karizma Puanı: 349
  • Sanatsever üye
Rarindra Prakarsa
« : 30 Kasım 2010, 15:19:35 »

“Eğer fotoğraflarım daha fazla kişi tarafından beğenilirse ne mutlu bana ki, böylelikle güzel ülkem ile etrafımdaki güzel insanları tüm dünyayla paylaşabileyim” diyen Rarindra Prakarsa, ülkesinin güzelliğine olan tutkusunu, aynı güzellikteki fotoğraf kareleriyle anlatmaya çalışan, bunu gerçekleştirirken de kendi üslubunu ortaya koyan Endonezyalı bir fotoğraf sanatçısıdır. Prakarsa, Güneydoğu Asya’da yer alan dünya’nın en kalabalık Müslüman ülkesi ve en büyük takımada devleti olan Endonezya’nın başkenti Jakarta’da doğar. Fotoğrafa olan merakı ilkokul dönemlerinde başlasa da, fotoğrafı gerçek anlamda 1990’ların başında Endonezya Politeknik Üniversitesi’nde Grafik Sanatı ve Yayıncılık Fakültesi’nde öğrenci olduğu dönemlerde öğrenir. Çünkü aldığı derslerinden birisi de fotoğrafçılıktır. Fakat onun grafik tasarımına olan ilgisi çok daha fazladır. Jakarta’da bir gazetede grafik tasarımcısı olarak işe girer. Çalıştığı dönem içerisinde tanıştığı gazetenin haber fotoğrafçılarından oldukça etkilenir ve fotojurnalizm hakkında daha fazla şey öğrenmeye karar verir. Böylelikle ilk SLR (Nikon FM2) fotoğraf makinesine 1995 yılında sahip olur. Bunu takiben sadece fotojurnalizm üzerine değil fotoğrafla ilgili her şey hakkında birçok kurs ve seminer alır. Bunlara rağmen Prakarsa fotoğrafı her zaman bir hobi olarak görür ve hayatının büyük bir bölümünde grafik tasarımcısı olarak çalışır. Hatta kendisini çoğunlukla “ciddi bir amatör fotoğrafçı” olarak tanıtmıştır. Fakat diğer yandan Prakarsa, bugün stok fotoğrafçılıktan profesyonel olarak ciddi bir gelir elde etmektedir.

Prakarsa fotoğraf aktivitelerine 1998’de Endonezya’daki ekonomik kriz döneminde ara vermek zorunda kalır. Çünkü her şey çok pahalı hale gelmiştir. Bu bir etken midir bilinmez ama, 2004 yılında tüm anolog ekipmanlarını satarak dijital fotoğrafa geçiş yapar. Fotoğrafta dijital düzeltmeler yapabilmek ona şaşırtıcı derecede kolaylık sağlamıştır. Çünkü kendisi grafik tasarımcısı olarak Photoshop’u kullanamaya zaten ilk sürümünden itibaren alışkındır. Endonezya’daki birçok insan tarafından kendine has fotoğraf sitilinin beğeniyle karşılanması onu etkiler ve daha fazla üretmesi doğrultusunda şevklendirir. Ayrıca aynı yıl Asya’daki büyük bir şirketin takvimi için bir reklam ajansı tarafında dört fotoğrafının istenmesi onu bir hayli mutlu etmiştir. Bundan sonra birçok görüntüsü sadece kendi ülkesinde değil, diğer ülkelerde de satılmış, fotoğrafları birçok şirket tarafından da kullanılmıştır.

Röportajında sinema, resim, müzik gibi pek çok sanatın ona ilham verdiğinden, fakat özellikle 30’lu ve 40’lı yıllarda Bali’de yaşamış Alman ressam Walter Spies’in resimlerinin onu çok etkilemiş olduğundan bahseder. Spies’in resimlerindeki atmosfer, ışığın kullanılma biçimi ve kırsal bölgelerin konu olarak seçilmiş olması onu fazlasıyla büyülemiştir. O da fotoğraflarındaki sahneleri dramatik hale getirerek her izleyiciyi derinden etkilemeyi istemektedir. Hatta insanların onun fotoğrafları önünde durup, çalışmalarına ayrıntılı bir şekilde uzun süre bakmalarını ve analiz etmelerini umut eder. Çünkü ona göre her fotoğrafının arkasında bir hikâye bulunmaktadır ve bu öykülerin dışında fotoğraflarında iletmek istediği şey, en yalın anlamda derin bir mutluluk ve içtenliktir. Rarindra, öykülerine değil üslubuna takılan bazı kişiler tarafından photoshop gibi dijital görüntü işleme programlarıyla gerçekleştirdiği fotoğraflarındaki abartılı müdahaleler dolayısıyla eleştirilse de, sanal dünyada “Rarindra Etkisi” olarak adlandırılan tanınmış tekniğiyle şimdiden pek çok fotoğrafçının gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Diğer yandan sanatçı, fotoğrafa dijitalle birlikte yeni başlayan birçok fotoğrafçının, geçmişe nazaran çok daha çabuk yetiştiğini ama fotoğraf çekip onu işlemenin ne kadar kolay olduğunu bildikleri içinde, bazen fotoğrafın felsefesini anlamaktan çok uzak kaldıklarını dile getirmiştir. Aynı röportajında fotoğrafçıların ve fotoğrafların kalitesinin on ya da yirmi yıl öncesine göre yükseldiğini düşündüğünü de sözlerine ekler.

Prakarsa’nın fotoğraflarında kullandığı ışık ve renkler bir ressamın tablosundaki kadar özgürdür. Her daim mutlu, doğayla iç içe ve barışık Endonezyalı çocuklar ise, onun fotoğraflarındaki enerjidir. O sanki, fotoğraflarıyla seyircilerine ülkesinin ve insanlarının güzellikleri hakkında masallar anlatan bir fotoğrafçıdır.

TFSF.ORG’dan alıntı …



















































Sanatçının daha fazla fotoğrafı için tıklayınız:
http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=2231437&include=all&unlimit=1




“İlim ve sanat bir ülkede iltifat görmezse o ülkeyi terk eder.”
İbn-i Sina

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
Ynt: Rarindra Prakarsa
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2010, 16:57:50 »
güzel bir paylaşım. teşekkürler, +1

Çevrimdışı emin

  • Uzman
  • *****
  • İleti: 3.183
  • Karizma Puanı: 1096
Ynt: Rarindra Prakarsa
« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2010, 17:39:29 »
Paylaşım için teşekkürler... +1

 Gerçektende sanatçı ülkesi ve insnlarını yansıtmış..
"Prakarsa, bugün stok fotoğrafçılıktan profesyonel olarak ciddi bir gelir elde etmektedir." derken birikimleri mi eldeki fotolarımı? stok fotoğraçılık nedir??

Çevrimdışı NilsuBaran

  • NilsuBaran
  • Çalışkan
  • ****
  • İleti: 823
  • Karizma Puanı: 349
  • Sanatsever üye
Ynt: Rarindra Prakarsa
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2010, 20:47:47 »
Paylaşım için teşekkürler... +1

 Gerçektende sanatçı ülkesi ve insnlarını yansıtmış..
"Prakarsa, bugün stok fotoğrafçılıktan profesyonel olarak ciddi bir gelir elde etmektedir." derken birikimleri mi eldeki fotolarımı? stok fotoğraçılık nedir??

Dijital bir fotoğraf makinesine sahipsiniz, fotoğraf paylaşım sitelerini bir süredir takip ettiğinizi ve fotoğrafçılığınızı epey ilerlettiğinizi düşünüyorsunuz. O halde İnternet size yeni bir gelir kapısı sunuyor: Stok fotoğrafçılık. Bu işe gerçek anlamda "saran" becerikli fotoğrafçıların ayda 10-15,000$'a varan rakamlar kazandığını biliyor muydunuz? Profesyonel bir fotoğrafçı değilseniz ama fotoğraflarınıza güveniyorsanız, en azından yeni alacağınız DSLR fotoğraf makinasının taksitlerini çıkartmaya ne dersiniz? O halde microstock dünyasıyla tanışın!

Nedir Stok Fotoğraf?

Stok fotoğraf, özellikle yayıncılıkta (basılı veya Web) büyük ihtiyaç duyulan bir malzeme. Diyelim ki derginizde sağlıklı beslenme üzerine bir yazı yayınlayacaksınız ve bir sepet dolusu meyvenin fotoğrafı o yazıya tam gidecek. Veya müşteri ilişkileri yönetimi üzerine bir yazı kaleme alacaksınız, kulaklığıyla gülümser bir şekilde poz veren genç bir bayan fotoğrafı yazıyı tamamlayacak. Ya da konunuz küresel ısınma ve alevler içinde bir dünya fotoğrafı lazım...

İşte böyle bir fotoğraf için yayıncılar eskiden stok fotoğraf kataloglarından fotoğraf seçip her biri için yüzlerce dolar ödemek durumundaydı. Şimdi ise stok fotoğraf ajanslarına rakip çıkan mikrostok sitelerinde, aynı türden bir fotoğrafı boyutuna (çözünürlüğüne) göre 25 cent ile 5-6$ arasında bir fiyatla satın alabiliyorsunuz. Bu sitelere profesyoneller ve yarı profesyoneller fotoğraf gönderiyor. Bir fotoğrafçıya her indirilen fotoğrafı için belli bir komisyon (%10 ila %50 arasında) veriliyor. Fotoğraflarınız "royalty free" olduğu, yani aynı fotoğrafı farklı yayıncılar kullanabildiği için, tüm dünyadan binlerce yayıncıyla buluşarak çok sayıda indirilen bir fotoğrafınızdan yüzlerce dolar kazanma şansınız var. Yani diğer fotoğrafçıların aksine sürümden kazanıyorsunuz.

Kaynak:http://www.chip.com.tr/konu/Fotografcilar-Web-den-Para-Kazanin_3991.html

Ayrıca yorumlar için teşekkürler:)


« Son Düzenleme: 30 Kasım 2010, 20:48:33 Gönderen: NilsuBaran »


“İlim ve sanat bir ülkede iltifat görmezse o ülkeyi terk eder.”
İbn-i Sina

Çevrimdışı emin

  • Uzman
  • *****
  • İleti: 3.183
  • Karizma Puanı: 1096
Ynt: Rarindra Prakarsa
« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2010, 21:46:02 »
Sayın NilsuBaran ... ilginize ve verdiğiniz bilgiye teşekkürler...

Çevrimdışı dbhi

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.078
  • Karizma Puanı: 2256
  • Dünyaya karşı nazik olun...
    • http://alanay-alanaysblog.blogspot.com/
Ynt: Rarindra Prakarsa
« Yanıtla #5 : 30 Kasım 2010, 23:47:06 »
harikalar tek kelimeyle...teşekkürler paylaşım ve bilgilendirme için...+1
İyi ki gökyüzünde yıldızlar,Çiçekler şükür ki yeryüzünde...Yoksa kimbilir ne zahmetle toplayabilirdik onları renk renk...Kimbilir nasıl getirilirdi gökyüzünden , sevdiklerimize götürülecek çiçekler!