"Sevgi Dilinden Çizgiler" Sergisi Hakkında
Köklü değerlerimiz ve zengin kültür birikimimizin bize kazandırdığı bir haslet olan, milletçe ilme, dolayısıyla yazıya verdiğimiz değer sonucunda yazı (hat) bir sanat dalı olmuştur. Türk sanatları içinde apayrı bir önemi haiz olan yazma kitap sanatlarında eşsiz güzellikte eserler ortaya konmuştur. Yazma kitap sanatlarının temelini teşkil eden hat sanatı, aslında çizgiler aleminin sihirli bir aynasıdır. Yazıyla birlikte onu daha da yüceleştiren, manasıyla özdeşleşen ve çok daha çekici biçime getiren pek çok sanat dalı meydana çıkmış, karizmatik eski üstadların inanılmaz hayal güçleriyle akıl almaz eserler meydana gelmiştir.
Usta sanatçıların ortaya koydukları ve bize ilham veren bu eserlerin mükemmelliği yanında belki de en önemli özellikleri, kendi çağlarının zirvesini yakalamış olmalarıdır. Günümüz kültür ve sanat ortamında ise artık yeni birşeyler söyleme zamanı...
Sanatçı; toplumun önde giden kişisidir. Bu bilinçle sorumluluğunun farkında olarak, öncelikle kendi toplumuna yapıcı, yönlendirici, kişilikli bir perspektif sunmalı ve medeniyet seviyesini çok yükseklere çekmek, evrenseli yakalamak adına önemli bir misyonu üstlenmeyi hedef lemelidir.
İlhan Özkeçeci tezhip ve yazma kitap sanatları konusunda geniş çaplı araştırmalarda bulunmuştur. Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı çizgisini takiben gelen Türk sanatında verilen eserleri, klasik tarzı, gelişen üslupları inceleyerek, eğitimde bu birikimlerden yararlanmıştır.
Türk sanatının günümüzde yeniden tanınması, anlaşılabilmesi için ona temel teşkil eden derin felsefesini kavrayıp, içinden çıkmış olduğu halkla bütünleşerek, farklı, yeni, ifadeci, çağdaş yorumlarla yeniden yapılandırılması gerekir. Bu bağlamda sanatçımızın amacı; sıcak, sevecen bir dünyada, evrensel ve insani mesajlar içeren, bir yönü hep yenilik » ve gelişmelere açık, yaşadığı çağı yansıtan ve toplumla iç içe bir sanat anlayışı geliştirmektir. Bu tarz da, yaşam gücünü ve etkisini sanatçının özbenliğinden almalıdır. Bu sanat anlayışından hareketle çalışmalarını yönlendiren İlhan Özkeçeci, Türk sanatının yeni ufuklara yelken açmasını ve insanların ruh dinginliğine ulaşmada sanatın vazgeçilmez rolünü tekrar keşfetmelerini sağlamak için özgün ve sıradışı eserler vermeye devam etmektedir.
Eser (Work): Sülüs-Nesih Hilye-i Şerif (Hz. Peygamber A.S.’ın mübarek tasvirleri) / Thuluth and Naskh script
The Hilyah: The verbal image of the Prophet
Hattatı ve Müzehhibi
(Calligrapher & Illuminator) : İlhan ÖZKEÇECİ
Tarih (Date): 1420 H.(Hegira) /2000
Boyut (Size): 41x56cm. (çerçevesiz)
[eklenti yönetici tarafından silindi]