PERSPEKTİFÇevremizdeki varlıklar bizden uzaklaştıkça gözümüze küçük görünürler,renkleri donuklaşır,grileşir ve gerçekte oldukları gibi algılanamazlar.Bu görünümleri çizgi ve renkle ifade etmek istersek bazı kurallar ve kavramlar karşımıza çıkar.Bu kuralları açıklayan bilim dalına
‘’PERSPEKTİF’’denir.
Bir başka tanımla; ‘’herhangi bir cismin,belirli koşullar altında göze görünen şekli ile resimlendirilmesine perspektif denir.
PERSPEKTİF TÜRLERİ:1-ÇİZGİ PERSPEKTİFİ: Çizgi perspektifi, nesnelerin biçimleriyle,çizgilerin bağlı olduğu kurallarla ilgilidir.Bizden uzaklaşan nesnelerin olduğundan küçük görünmesi,nesneyi sınırlandıran çizgilerin kaçar gibi bir etki yapması,çizgi perspektifi ile açıklanır.
2-RENK PERSPEKTİFİ (Hava Perspektifi):Renk perspektifi ise renklerle ilgilidir.Nesneler bizden uzaklaştıkça atmosferin etkisiyle daha silik ve donuk görünmektedir.Havanın yoğunluğu,içindeki toz zerreleri,buharı,günün değişik saatleri,renklerin görünümünü etkiler.Nesne ile aramıza giren hava tabakasının bu özelliği,renklerin ve biçimlerin net ve parlak görünmelerini engeller.Aynı şiddette iki renkten bize yakın olanı daha parlak ve net,uzak olanı ise daha donuk ve mat görünür.
UFUK ÇİZGİSİ:Perspektifi çizilecek olan nesneye bakan kişinin gözlerinden geçen yatay düzeyi ve bakış yüksekliğini belirten çizgidir.Ufuk çizgisi (göz çizgisi) kişinin gözlerinin bulunduğu yükseklikte bulunur.
Ufuk çizgisinin altında kalan nesnelerin üstü,üstünde kalan nesnelerin altı görülür.Tam ufuk çizgisi hizasında bulunan nesnelerin ise ne altı,ne de üstü görünmez.
KAÇMA NOKTASI: Gerçekte birbirlerine paralel oldukları halde perspektifte paralellikleri bozulan doğrulara ‘’KAÇAN ÇİZGİLER’’,kaçan çizgilerin de ortak kesişme noktalarına ‘’KAÇMA NOKTASI’’ adı verilir ve ‘’KN’’harfleriyle gösterilir.
Kaçma noktası sayısına göre üç farklı çizgi perspektifi türü vardır:
1-Tek kaçma noktalı çizgi perspektifi(Paralel perspektif)2-Çift kaçma noktalı çizgi perspektifi(Açısal perspektif)3-Üç kaçma noktalı çizgi perspektifi(Eğik perspektif)[/size]
ÖRNEKLER:SORULAR: