UZAK DOĞU BAHÇE SANATI
Uzak doğu bahçe sanatı özellikle Çin ve Japonya'da gelişmiştir.
Çin bahçelerinde zemin döşemesi olarak taş, çakıl ve mozaik kullanılmıştır. Avlular yüksek taş ve duvarlarla çevrilmiştir. Avlunun içinde havuzlar ve kanallar , üzerlerinde köprüler bulunmaktadır. Bahçelerde meyve ağaçları ve iğne yapraklı bitkiler kullanılmıştır. Kıvrık çatılı saraylar çini bezemelerle süslenmiştir. Çok zengin bir bahçe kültürüne sahip Çin'den günümüze pek
fazla örnek kalmamıştır.
Bahçe ve peyzaj sanatına önemli katkısı olan ve örneklerini günümüze ulaştıran ülke Japonya'dır.
JAPON BAHÇE SANATI
Japon bahçeleri, Avrupa'da olduğu gibi zenginlik ve lüks olarak düşünülmemiş, Japon halkının doğa sevgisinin ve özleminin bir parçası kabul edilmiştir. Klasik bir Avrupa bahçesinde doğa budanmış ve temizlenmiştir. Avrupa'daki doğaya şekil verme anlayışının aksine, bir Japon Bahçesinde, sembolizm kullanılarak doğanın minyatür kopyaları yaratılmaktadır.
Japon bahçelerinde ana kullanım amacı sadece güzel görüntü de değildir. Öncelikli olan ruhun huzur bulacağı bir ortam yaratmaktır.
Japon Bahçe Sanatının Tarihçesi
Japon bahçesinin ilkel şekli, bir su yüzeyinin ortasındaki adacık üzerinde bulunan bir ağaç ve taştan ibaret bir doğa parçasıdır. Japon Bahçeleri, Çin bahçe sanatının etkisi ile gelişme göstermiştir. Çin'de tapınaklar ve buna bağlı olarak bahçelerinin gelişmesi ise 552 yılında Budizmin gelmesi ile başlamıştır.
Heian Dönemi (781-1185) bahçeleri Çin bahçe sanatından etkilenerek Pagodalar yapılmış, bahçelerde göletler geniş tutulmuş, adacıklar ile Çin mitolojisindeki turna ve kaplumbağa şeklindeki sembolik kaya düzenlemeleri ile tamamlanmışlardır.
Kamakura Dönemi (1192-1333); Sadeliği ve gösterişsizliği öğütleyen Zen düşüncesi çok zengin bir manzara resminin gelişmesine yol açmış, bu dönemde bahçeler tuval gibi kullanılmış, aynı zamanda ressam olan birçok din adamı , bu dönemin en önemli bahçe tasarımcısı olmuştur.
Muso Soseki (1275-1351) din adamları içinde bahçe çalışmalarının öncülerinden sayılmaktadır. M.Soseki, dini yapılarla bağlantılı olarak 50'ye yakın bahçe düzenlemiştir. Bunlar arasında; Zuisenji Bahçesi, Erinji Bahçesi, Rinsenji Bahçesi, Tenryuji Bahçesi, Saihoji Bahçesi gösterilebilir.
alıntı:
http://www.yesildunya.net/forum/en-guzel-bahce-ornekleri/681-japon-bahceleri-japon-bahce-sanati.htmlalıntı adresi :
http://www.yesildunya.net/forum/en-guzel-bahce-ornekleri/681-japon-bahceleri-japon-bahce-sanati.html