ANADOLU - ÇİNTEMANİ - HALI VE HAMDİ ÜNAL
Ülkemizin geniş bir bölümünü teşkil eden Anadolu toprakları tarih boyu Hititler, Frigler, Yunanlılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar gibi birçok medeniyete beşik olmuştur.
Bu medeniyetlerin asırlar boyu ürettiği kültür ve sanat parçaları, Tekstilde, Halıcılıkta, Mimaride, Cam, Seramik vs alanlarda yarattıkları motifler, semboller, desenler eşsiz bir hazineyi oluşturur ve tüm bunların mirasçısı da eğer onların değerini bilir, korur, gelecek nesillere aktarırsa, öncelikle ve özellikle, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti ulusu bireyleridir.
Düğümlü halı tekniği ve sanatının Doğu Türkistan’da doğduğuna inanılır ve bulunan en eski Türk-Gördes-Çift düğümlü el halısı da bu yöredeki kazılarda ortaya çıkmıştır, bu halıya bir de ad verilmiştir : Pazirik (Pazarcık). Bu bölgede yoğunlukla küçük baş hayvancılıkla geçinen göçebe türk kabileleri yaşardı , bu kabileler zamanla ve çoğunlukla sürekli batıya göç etmişler ve Türk İmparatorluklarını oluşturmuşlardır. Batıda halının orijini olarak hep Doğu görülmüştür. İngiltere’ye göre doğu, kara Avrupasıdır, Avrupa’ya göre doğu, Anadoludur, Anadolu’ya göre doğu, İrandır, İran’a göre Afganistan, Afganistan’a göre ise Moğolistandır ama hep doğu ve doğunun daha da doğusu..
Kültürümüz ve İnsanlık adına görevimiz, geçmişimizi araştırmak, öğrenmek, korumak, ve kültür mirasımızın çok önemli bir bölümünü oluşturan halıcılığımızı geliştirmek, dünya insanları için, ucuz işçilik var diye Çin’de değil, Türkiye’de eşsiz Türk halıları üretmektir.
Prof.Hamdi Ünal, ülkemizin bu dalda yetiştirdiği değerli hocalarımızdan biridir. Halı kültürü geçmişimizi, sanatını ve tekniğini Üniversitelerimizde gençlerimize öğretirken bir yandan da özel ekibi ile her biri Koleksiyonluk eser olan Özgün El Halıları üretmektedir. Desenlerinde kullandığı motifler geçmişimizden, komposizyonlar ve renkler ise geçmişle bugünün sentezinden oluşmaktadır.
Bu sentezin aranışındaki amaç modern insanın zevkine, kişiliğine, mekânına cevap verebilmektir. Sırtı geçmişimizden kaynaklanan kültürel-sanatsal mirasa dayalı, yüzü bilinçle ve güvenle geleceğe bakan, ayakları sağlam bir şekilde bugüne basan öğretim üyelerimiz ve onların üretkenliğini teşvik edecek, sunduklarını omuzlayacak bizler oldukça bizi örnek alacak üretken gençlerimiz de çıkacaktır, bizlere de gurur duyma şansı doğacaktır. Aksi takdirde başkalarının ürettiklerine hayranlıkla bakmaya, onları almaya, onları zengin etmeye, mirasımızı tüketmeye ve çaldırmaya mahkum oluruz.
2007 Hamdi Ünal halılarında değişik motifler-semboller arasında yer alan Çintemani motifi beni oldum olası etkilemiştir. Eski Türk kabileleri bu motifin sihirine inanmıştır. İki sıra dalgalı çizgi çin (Asya) bulutu-dudak-kaplan sırtı ve üçgen şeklindeki üç top ise leopar sırtı olarak nitelenmiştir. Orta Asya Türk kabile reisleri bu hayvanların postlarını üstlerine alırlar ve savaşta-barışta, güç, kuvvet, iktidarlarının simgesi olarak görürlerdi. Çintemani motifi daha sonra değişik Sultan giysilerinde ve eşyalarda (tılsımlı gömlekler, kaftanlar, kumaşlar, halılar, çiniler) kullanılmaya devam etti.
Tarih boyu Sultanlara, Saraylara şans getiren”çintemani” motifli, Hamdi Ünal imzalı 2007 Koleksiyonu, özel ve özgün, koleksiyonluk halıların, size, evinize, işyerinize bereket getirmesi dileğiyle..
alıntıdır makale Necip Yesiltepe
[eklenti yönetici tarafından silindi]