DERS:1
Sevgili arkadaşlarım; HAZIRLAYAN: A. Kadir USLU
Karikatür Okulu'na hoş geldiniz. Aslında karikatüre yabancı değilsiniz. Bir çok dergide-gazetede karikatürle karşılaşıyorsunuz. Belki satın aldığınız mizah dergileri de var. Bunları inceliyor ve karikatür çizmeye çalışıyorsunuz.
Bu güzel sitemiz sayesinde, bundan böyle bu sayfada karikatür üzerine söyleşeceğiz. Karikatür ve karikatür çizimi üzerine derslerimiz devam ederken bu konuda bilmek, öğrenmek istediğiniz noktalarda da yardımcı olacağız. Bunların da ötesinde, karikatür çalışmalarınızı da yayınlayacağız.
Karikatür çizimine meraklı arkadaşlarımızla oluşturacağımız gönül köprüsü sayesinde faydalı olacağımızı inanıyoruz. Karikatür çizimi her ne kadar bir gönül verme işi de olsa; istekli olmak, yetenekli olmak yetmiyor. Karikatür çiziminde usta-çırak ilişkisi de önemli bir yer tutuyor. Çünkü, teknik beceri kazanmak için bir eğitici gözetiminde çalışmak ama çok çalışmak gerekiyor. Bu arada genel kültürümüzü artırmak, tarih, edebiyat, sosyal, ekonomik, psikolojik, vb. konularda kendimizi yetiştirmek zorundayız. Bunun için bol bol okumak, araştırmak, gözlemek ve tabii ki çok çalışmak gerekiyor.
Önümüzdeki derslerde daha bol söyleşme imkanı bulacağımızı düşünerek ilk dersimize başlamak istiyorum:
Önce karikatürün genel tanımını yapalım; Karikatür: Mizahı çizgiyle yapma sanatıdır. Demek ki karikatürde iki önemli temel taşı vardır. Birincisi; çizgi(teknik), ikincisi ; mizah duygusu (espri). Espri ile karikatür çizgisini usulüne göre birleştirebilme becerisini gösterebilen sanatçıya da Karikatürist (mizah çizeri) denir.
DİOJEN, Türkçe yayınlanan ilk mizah dergisi olarak, burada yayınlanan bir karikatür de ilk Türk karikatürü olarak kabul edilir. Diojen’in yayını, Türk karikatürünün başlangıcı olarak alınır.1870 yılında T. Kasap tarafından yayınlanan Diojen’ den bu yana birçok mizah dergisi yayınlanmış, bir çok karikatürcü yetişmiştir. Bu dergi ve karikatürcülerden örnekleri ileriki derslerimizde vereceğiz.