Gönderen Konu: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?  (Okunma sayısı 3949 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« : 30 Haziran 2010, 21:13:49 »







GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?


İlk önce gerçekten güzel sanatlar fakültesinin herhangi bir bölümünde okumak istemediğinize kesin karar vermeniz gerekir. İçinde soyut yada somut " sanat " ibaresi geçen üniversite bölümlerinden lisedeki eğitim disiplininizin tamamen dışında bir eğitim göreceğinizin farkındalığı ile tercih yapmanızı tavsiye ederim. Eğer teknik bir alt yapıya sahip iseniz çizim kesinlikle çizim ile vakit kaybetmemelisiniz. Zira endüstriyel tasarım ve iç mimarlık bölümleri için teknik eğitim veren öss ile alan önemli üniversiteler var ( İ.T.Ü , Y.T.Ü ,O.D.T.Ü ) gibi.

Güzel Sanatlar Fakültelerine hazırlanırken yapılan en büyük yalnışların başında ; Bilmediğiniz yada çok fazla içinde olmadığınız bu konuda bir sürü insan, kurs, yada hazırlanan öğrenciler kafanızı karıştırmaktadır. Ki son yıllarda güzel sanatlar fakültelerine artan talep nedeniyle bu konuda ciddi rant sağlamak amacıyla açılan kurs,özel ders vs.. adıyla bir çok kişi bilgisinin yeterliliği öğretmeye yeterli gelmediği halde ders verip buraya lise bitiminde büyük umutlarla gelen öğrencileri gelecekleriyle oynamaktadır. Artık elektrik direklerinde bile güzel sanatlara hazırlık (lise,ünv.) ayrımı yapmadan ders veririm diyen bir çok insan ve ilana rast gelmekteyiz. Bu konuda hem velilere hemde öğrencilere bilinçli olması gerekmektedir.

Eğer çizim tabanı yoksa ki bir çoğunun lisede resim dersleri seçmeli yada aile diğer derslere ağırlık verdiği için çizgi çizmeye korkan öğrencilerden oluştuğu düşünülürse ( % 60' dan) fazlasının böyle olduğunu düşünüyorum. Güzel sanatlar liselerini bu durumdan ayrı tutuyorum. Kurs, dersler, kaynak konusunda büyük kargasa bilgi karmaşası içindeler. Herkes ayrı yöne çeviriyor. Lisedeki hocaların velilerle koordineli meslek yada güzel sanatlara yönledirmeleride ne yönlü doğru o da ayrı bir tartışması söz konusu! (Genelinden bahsediyorum istisnalar hariç)

Kurslara gelince; Geneli güzel sanatlar resim yada bir kısmı da heykel ve grafik bölümünden oluşan eğitmenlerin oluşturduğu kurslar. Yukarda da belirttiğim ve vurguladığım gibi bu güzel sanatlar fakültelerinin rant teşkil etmesi kursların inanılmaz vaadlerle " Sizi şu üniv. resim bölümüne derece ile yerleştiririz", düz çizgi çizmeyeli 6-7 yıl olmuş adaylara bile "Sen bu konuda çok yeneteklisin (çizim örneklerini incelemeden ) " GÖZÜNÜ PARA HIRSI bürümüş kurslar mevcuttur. Büyük şehirler İstanbul ,İzmir , Ankara vs.. gibi şehirlerde artık bu iş eğitimli ve eğitimsiz insanların karmaşalığından bu iş kötü bir endüstri haline dönüşmektedir. Özel üniversitelerin yüksek kontenjan açmaları genelinin çizim yeteneği olmayan 1-2 ay çalışmayla temelsiz bu bölümlere kolayca yerleştiği herkes tarafından bilinmektedir. Bunları hesaba katarsak açılan kurs vs.. her geçen gün artmaktadır.

Kurs seçimlerinden dikkat edilecek unsunlar ;

1- Hoca Seçimi : Eğer resim , grafik, heykel, sahne dekor kostüm, tekstil ve moda tasarımı, cam ve seramik, el sanatları,fotoğraf gibi bölümlere gidecekseniz; Resim ,Grafik ,Heykel tabanlı bu konuda eğitim almış hoca yada ünv. akademisyenlik yapan kişilerden eğitim almanızı tavsiye ederim. Çünkü çizimde resim tabanlı hocaların objeleri çok iyidir. Grafik tabanlı hocaların üç boyutlu çizimleri iyidir. Heykel tabanlı hocaların ise anatomik bilgileri çok iyidir. Çok iyi figur çizerler. (bu kıstaslar geneli kapsamaktadır ) İstisnayi durumlar ve eğitmenlerin kendilerini farklı yönde geliştirmeleri her zaman söz konusudur ! İç mimarlık ve endüstri ürünleri /tasarı bölümleri için bu bölümlerden mezun bitirmiş hocalardan ders almak çizim tabanını bu yönde geliştirip yönlendirmenin bu yönde yaratıcılığada katkısının sağlandığı kanısındayım. Ki şöylede olabilir 6-7 ay klasik resim dersler alıp ( obje, figur,perspektif ) sınava son 2-3 ay kala bu bölümlerden mezun olmuş hocalardan yada iç mimardan ders almak ya da ders alınmasada çizimlerini kritik etmek adına böyle kişilerden bu kadar yardım almak gerçekten dikkate değer bir katkı sağlayacağı kanısındayım.

2- Kurs Seçimi : Genelde kurslar ünv. yerleştirilemerinin hemen akabininde eylül sonu yeni dönemleri açılmaktadır. Genelde kurslar hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Mezun durumunda olanlar ve liseye devam edip gelen gruplarda söz konusudur. Ki mezunların lise gruplarında başlamalarını HİÇ tavsiye etmem. Büyük ihtimal liseye devam edip kursa gelenlerde konular ağır işlemenmekte bunları hesaba katılması gerekmektedir. Çünkü hem liseye devam etmek hem öss hem kurs bu üçlü kısır döngü çalışamaların hızınıda önemli ölçüde etkilemektedir. Kurslar genellikle en az 5-6 en çok 15-20 kişi arasında kursa göre değişkenlik göstermektedir. ki 20 kişilk bir grupta olmak yeni çizgi çizmeye başlayacak düz/anadolu/süper liseli kişilere pek tavsiye edeceğim bir durum değil. O kadar kalabalık hocanın bir kişiye ilgileneceği vakitte düşmektedir. Bazı hocalarında ders sonunda toplu kritik yaptığıda bilinmektedir. Burada öğretme anlayış farklılıkları göze çarpmaktadır. Kalabalık sınıfların yeni başlayanlara tek olumlu yanı yapılan çizimleri görmek, kendini başkalarıyla kıyaslama olnağı bulmak, kalabalıkta çizim yapmayı öğrenmektir. Kurslarda çalan klasik müzik ve türev müziklerin bu kişilere pek bir faydası olmayacağı kanısındayım! Konsantre güçlüğü yaşayan kişilerde ise kalabalık sınıflarda düz çizgi çizmek bile oldukça zor hatta ürkütücü gelebilir. En ideali maksimum 8-10 kişilk gruplardır. Gerekirse 1-2 ay daha küçük gruplarda ön çalışmalar yapılması gerekebilir.

3- Kurs Ücretleri : Eğer eylül sonu yada ekim başı başlayacaksınız İstanbul 'u baz alırsak ki 250 - 400 ve arası bir ortalama söz konusudur. Bu fiyatlar kursa, kurs saatine , öğrenci durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 400 tl Üstü miktarda gerçekten orta halli bir aileye össyide katarsak bir hayli bahalı gelebilir. Kursları tek tek araştırmak kurs saatleri, katılım oranı, diğer olanaklar kaynak kitap, okul gezisi, konferans sergi sanatlsal ve mesleki gibi etkinlikler olanakları sağlama durumuna göre de eğitim ücretinde bir artış görülmektedir. Gerçekten eylülde bunu söyleyip 8-9 ay atalye dışında hiç bir yer ve olanak sağlamayan bilinçsiz velileride bu konuda saf yerine koyan kurslarda yok değildir. Bu konuda tam güven sağlamak için aktif 1 yıldır devam eden öğrencilerdende en sağlıklı bilgiyi alabilirsiniz.

4- Kurs Saatleri ve Eğitim : Eylül sonu ekin başında başlarsanız eğer genelde hafta maksimum 3-4 gün 3-4 saatle başlar şubattan sonra hafta 5 gün tam cumartesi yarım güne çıkar. Saatler fazlalaşır ve sabah 10:00 - 17:00 arası geniş saatlere öğrencilerin durumuna ve öss hazırlıklarına göre yayılabilir. Çizmeye başlarken genellikle objelerden başlanır perspektifle devam edilir. Yoğun döneme girildiğinde yani haziranda hemen hemen her gün figur ve mekan komposizyonları yapılır. Markette alışveriş yapan insanlar ,Defilede mankeni giydiren kadın ,Balık tutan balıkçılar gibi yelpazeyle çizim son noktaya gelir. Sonunda herkes girmek istediği bölüme yönelik komposizyonlar çizmeye başlar .




BÖLÜMLER


Çizim Tabanlı Eğitime Üniversteside Devam Edecek Bölümler


Resim: Aldığınız bu en az bir yıllık kurs süreci resim bölümüme girdiğinizde size yardımcı olacaktır. Resim bölümüne severek girdiyseniz devamındada aldığınız kursun sadece girmek için bir araç olduğunu başldığınızda daha kapsamlı bir eğitimde geçeceğinizin farkına varacaksınız.

Cam ve seramik tasarımı : Hazırlanırken çizdiğini tabak , fincan ,bardak vs.. gibi objelerin ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz. Zaten bölüme girerken bu çizimlerin baz alınarak girildiğin biliyorsunuz.

Heykel : Figür ve anatomik bilginizin geliştirmek ve el becerisinin 1. yılın sonunda ne kadar gelişkin olması gerektiğini bu bölümde farkedeceksiniz. Çizdiğiniz figurlerin 3 boyutlu halini yapmak ve bu temel üzerine bir bölümde okumak anlamına giriyor.

Moda ve Teksil Tasarımı : Genelde figuratif çalışamalar desen, doku, kumaş temaları üzerine şekillenen bölümde çizdiğin figürlerin artık dillendiği içine kumaş desen ve diğer olguların katıldığı çizimlerin temelde mesleki alana yöneldiği bölümdür.

Kısmen Çizim Tabanlı Eğitime Üniversitede Devam Edecek Bölümler

Geleneksel El Sanatları : Bu bölüme yerşleşmiş kişiler genelde tasarım derslerinde bu hazırlanırken çizdikleri gibi çizimler yapacaklardır. Genelinde hakimiyet çizim olsada derslerin bir kısmı farklı yönde işlenecektir.

Sahne Dekorları ve Kostümü : Sahne tasarımında kurslarda öğrendiğiniz figur mekan komposizyonları ve perspektif bu bölümde işinize yarayacaktır. El çizimleri olan derslerinizde genellikle bu tür çizimlere yine ihitaç duyacaksanız. Ama geneli perpektif, sanat tarihi vs.. gibi derslerin çoğunluğu yadsınamaz gerçekler.

Girişten Sonra Çizim Eğitimle Eğitimine Devam Etmeyecek Bölümler

Fotoğraf : Bu bölüme girenler artık çizimle alakalı üniv. ve eğitim anlayış farklıları muhakkaktır ama artık obje, perspektif ve figur çizmeyeceklerdir. Sınava giriş için bu özellikler gerektiği için sınavlar böyle yapılmaktadır. Dersler genellikle dijital yada manuel makinalarda kültürel ve gözlem gücüne dayalı ve kültürel ve sanat derslerinin dışında güncel derslerinde işlendiği bir bölümdür.

Grafik : Hazırlandığınızda çizdiklerinizin 3 boyutlu halini ve bu disiplini ele alan bir bölümdür. Genelde bilgisayar ağırlıklı dersler dışında kültürel ve sanat etkinlikleri gibi okula ve eğitime anlayışına bağlı derslerde bu bölümde işlenecektir.

Görsel İletişim Tasarımı : Üç boyutlu çizim görselleştirme bilgisayar üzerinde olup eğitim güncel yada sanatsal akımlar çerçevesindede geçebilir. Bu bölümü seçenler bir çok medyanın yan meslek dallarının konularındanda etkin şekilde faydalanılmaktadır.

Mimari Temel İçerisinde Eğitimine Devam Edecek Bölümler

İç Mimarlık : Hazırlanırken çizdiğiniz tüm perspektif iç ve dış mekan çalışamalarınızın daha geçiş bir proporsiyonda işlenildiğini derslerin mimari taban içerisinde gerçekleşecektir. Aktif el çizimlerininde zaman zaman olsada genelde temel "mimari" dir. Derslerde mimarlık tarihi malzeme bilgisi gibi mimarlık bölümündede görülen ortak derslerde işlenilmektedir.
Endüstri Ürünleri Tasarım : Genelde 1-2. sınıfta iç mimarlık bölümüyle ortak dersler vardır. Okuldan okulada değişkenlik her zaman gösterebilir! Mimari olgununda yer aldığı derslerde üç boyutlu ve perspektif bilgileri ve bunların temel alındığı dersler vardır.





kaynak: sanatyelpazesi.com
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
Ynt: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« Yanıtla #1 : 01 Temmuz 2010, 10:55:59 »
paylaşım için teşekkürler mavi

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
Ynt: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« Yanıtla #2 : 01 Temmuz 2010, 17:47:34 »
ilgine teşekkürler yoldaş...
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana

Çevrimdışı dbhi

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.078
  • Karizma Puanı: 2256
  • Dünyaya karşı nazik olun...
    • http://alanay-alanaysblog.blogspot.com/
Ynt: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« Yanıtla #3 : 01 Temmuz 2010, 19:41:46 »
teşekkürler bilgilendirme için mavi...
İyi ki gökyüzünde yıldızlar,Çiçekler şükür ki yeryüzünde...Yoksa kimbilir ne zahmetle toplayabilirdik onları renk renk...Kimbilir nasıl getirilirdi gökyüzünden , sevdiklerimize götürülecek çiçekler!

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
Ynt: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« Yanıtla #4 : 01 Temmuz 2010, 21:55:27 »
ilgine teşekkürler dbhi...
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana

Çevrimdışı academicpoint

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 379
  • Karizma Puanı: 17
Ynt: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« Yanıtla #5 : 02 Temmuz 2010, 11:18:38 »
bilgi için teşekkürler

Çevrimdışı •« Mа√i »•

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 3.646
  • Karizma Puanı: 1013
  • Güzel Bakan Güzel Görür.
Ynt: GSF'E HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
« Yanıtla #6 : 02 Temmuz 2010, 19:14:37 »
ben de ilginize teşekkür ederim... :)
"Cehalet insanı çirkinleştirir. Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım vardır. Lakin, lafa bakarım laf mı diye, adama bakarım adam mı diye." Mevlana