Professor von Hagens ve eserleri Almanya'nın Mannheim kentinde düzenlenen ve 'Anatomi Sanatı' olarak adlandırılan sergi Almanya'nın sınırları dışına uzanan büyük yankılar uyandırdı. Bu sergide kullanılan yeni teknik sayesinde, artık insan vücudu ölümden sonra sonsuza dek saklanabilecek şekilde muhafaza edilebilecekti. Ayrıca, bedenin yumuşak uzuvları da belli bir şekli koruyabilecek şekilde katılaştırılabilecekti. Bu şekilde, anatomi eğitimi gelecek nesiller için yeni ufuklar belirlerken, tıp eğitimi almamış kişilerin de insan vücudunun gizemi üzerine yoğunlaşmış tabuları kırmalarına yardımcı olacaktı. Bu sergide, daha önceleri problem olan kötü kokulardan kurtulmaya yardımcı ve vücudun çok detaylı kesitlerini sunabilen, plastik maddelerle şekillendirilmiş gerçek vücutlar kullanıldı. Diğer taraftan, bir bilim harikası olarak nitelendirilen bu yeni keşif, mutlak şekilde insan vücutlarının bilime bağışlanmasını gerektiriyordu. Bu sergi, insan onurunun korunması, özerk karar hakkı ve aydınlatılmış onam gibi konuları gündeme getirerek, çeşitli etik tartışma noktaları başlattı. Bilimin insanlığa sunduğu harika keşifler, toplumda değerlerin yeniden gözden geçirilmesine sebep olur ve etik muhakeme usullerinin sağlıklı kullanılabilmesi sayesinde, kısa sürede değerler üzerinde tartışabilmek ve kabul olunabilir görüşlere varmak mümkün olabilir.
Plastinasyon tekniği nedir?
Yunancada plassein kelimesi şekillendirme, form verme anlamına gelmektedir. Plastination terimi ise von Hagens’e aittir. Plastinasyon kısaca ve basitçe, ölmüş bir vücuttan çıkarılan doku veya organların polimer bir kimyasal madde içerisinde bakteri ve mikroorganizmalardan korunması olarak anlat›labilir. Bu işlem vücudun tamamına da uygulanabilir. Plastine edilecek organ ya da doku su ve yağlardan arındırılarak bunların yerini polimerin alması sağlanmakta. Böylece doku ve organlar olduğu gibi görüntüsünden hiç bir şey kaybetmedin korunmakta, incelenebilmekte ve hatta sergilenebilmektedir.
Sergilenme noktasında ürkütücü gibi görünse de canlıların, özellikle insan vücudunun ne kadar olağanüstü bir makina olduğunu anlatması açısından çok önemli ve özel.
benı cok etkılemıstır bu sanatcının eserlerı..
tabıı bu adamı sanatcı kadavralarıda eser olarak gorursenız.!daha once kybele arkadasımız 'İnSaN VüCuDu MüZeSi **VİDEO** ' baslıgı ıle konuya bıraz degınmıs ama ben de resımlerle katkıda bulunmak ıstedım,bır mahsuru yoksa