Gelenekten Geleceğe Çintemani
Fotoğraflar: Aysun Öner
Meliha Coşkun çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: “Kültür ve gelenek dışa vuran simgeler halinde sürekliliğini korurken, çağımızda tasarımı ve sanatı doğrudan etkileyen unsurlardan biri olmuştur. Çintemani Uygurlardan beri kullanılmış değişik kültürlerde dinlerde farklı anlamlar ifade eden bir motif olma özelliğini kazanmıştır.
Başlangıçta kişisel olarak çintemaniyi yorumlarken soyut düşüncelerimin beni hangi noktaya kadar götüreceğini merak ediyordum.Gelişimim sürecinde beni en çok zorlayan unsurlardan biri geleneksel olanı biçim malzeme ve teknik olarak günümüze nasıl dönüştüreceğimdi.
Kendi kültürümüz kendi ideolojimiz olduğuna göre onu geleceğin değer ve ideolojilerine göre yeniden nasıl düzenlerim ve değiştiririm diye düşünmeye başladım. Sergideki işlerimi tasarlarken geleneksel olanı çevremle, kendimle ve dünyayla ilişkilendirdim. Nesnelerin özüne inerek zihnimle dış dünya arasında gidip gelerek kendi kültürümüzden ödünç aldığım formları bugüne taşıdım. Formlar birer soyut kompozisyon elamanı olarak kullanılarak bugünkü şeklini aldı. Esas uğraştığım kırmızı ile yeşilin vibrasyonu. Kırmızı başka bir kırmızı olamazdı. Soyut formların şiddetle vurgulanması gerekiyordu. Bu renklerle oluşturduğum kontras benim yaşam karşısındaki duruşumu da ifade ediyor. Bulutlar arasında kullandığım çintemani motifini göz seklinde tasarladım.
Gözlerimiz en çok kullandığımız uzuvlarımızdan biri. Gözü göz olmaktan kurtararak duygularımızı ifade eden bir form haline dönüştürdüm. Görürüz, görülürüz, bakarız, görmeyiz, gözden geçiririz, gözden kayboluruz, duygularımızı anlatan bakışlar atarız, kıskançlık ve hayranlıkla bakarız, sevgi ile görürüz, gözden düşeriz gibi.
Bu motifler işlerimde gelenekten geleceğe üç boyutlu bir heykele dönüşerek insana ve kendime dair bakışımı özetler.”