BASKI TEKNİKLERİ
Gravür Sanatı Nedir ?
Türkçemize Fransızca "Gravure" sözcüğünden girmiş olan "Gravür Sanatı" kelimesi, kazıma tekniği ile resim yapma sanatı demektir. Ağaç, metal veya muşamba gibi çeşitli materyal üzerine kazınarak ya da taş üzerine işlenerek ve baskı ile elde edilen resim ya da yazıya "gravür" adı verilmektedir.
Gravür sanatı, çinko veya bakır plaka üzerine yada tahta veya linolyum (=muşamba) gibi plakalara kazıma tekniğini içerir ve kazınan resimlerin kağıda basılması yöntemi ile elde edilir.
Gravür Sanatının Tarihçesi
Grafik sanatların bir kolu olan ve Osmanlıca’da “hakk “ (=kazıma-kabartma) olarak tanımlanan gravür tekniğinin ilk olarak eski Mısır ve Çinde uygulandığı sanılıyor.
Ağaç üzerine yapılan ilk baskılara ise İ.S. 751 yıllarında „Mu-Gu-Zong-Kwang-De-Ra-Ni-Kyong” döneminde „Sok-Ga” Tapınağında ve T’ang İmparatorluğu döneminde İ.S. 866 yıllarında Kuzey Çinde yıllarında rastlanmaktadır. Budist Öğretilerinin yazılı olduğu bu plakalar Budist Tapınaklarında, Kule şeklindeki yapılarda ve zamanla hava şartlarından etkilenip bozulmaması için tuzlu su içerisinde muhafaza edilmiştir.
XV. Yüzyılın başlarında „Ço-sun“ İmparatorluğu döneminde Ağaç Baskı Sanatı Uzakdoğuda en parlak dönemini yaşamıştır.
Yine aynı yıllarda Avrupa’da Hollandalıların metal plakalar üzerine yaptığı çalışmalara rastlanmaktadır.Daha sonra Avrupa’nın diğer ülkelerine yayılan bu teknik, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa'da kullanılmaya başlamıştır. Almanya’nın Nürnberg kentinde Albert Dürer, ağaç ve bakır plakalar üzerine yaptığı gravürlerle tanınmış ve ünü buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Marca Antonio, Jean Duvet, Thomas Leu, Robert Monteuil, Jean Pesne, Edelinck, Callot, Claude ve Brebiette gravür tekniğinin ünlü ustalarındandır. Ressam Rubens renkli gravürü ile tanınırken, Rembrandt’ ın bakır üzerine çalışmaları bilinmektedir.