Gönderen Konu: Akrilik boya seçerken!  (Okunma sayısı 7608 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yoldaş

  • Yönetim K.Ü
  • Üstad
  • *
  • İleti: 14.457
  • Karizma Puanı: 4092
  • görsel tasarım uzmanı
Akrilik boya seçerken!
« : 29 Mayıs 2012, 13:19:47 »

Akrilik boyanın geçmişi yakın zamana uzanır, özellikle 1950 lerde  Amerika‘daki çağdaş sanat akımları içinde tekniğinin uygunluğu ile sıvı akrilik boyalar popüler olmuştur. Avrupa ise 1960 lar da akrilik boya ile tanışır.
   
   Yağlı boyaya nazaran daha çabuk kuruyan  akrilik boyalar akrilik içeriginde reçine gizlidir(sentetik olabilir). Su ile inceltilebilen akrilik boyalara  parlak renklere sahiptir,  gerekirse sulu boya gibi kullanabileceğimiz gibi, kalın katmanlar halinde de uygulayabiliriz. Çabuk kuruduğu için sadece tek seansta uygulamaya izin verir. Kokusuz olması , dayanıklı olması ve çabuk kuruması ile pek çok sanatçının tercihi olmuştur.
    Akriliğin su ile incelmesi, yağlıboyanın kokulu ve sağlığa zararlı olabilecek incelticilerin yanında sanatçı dostudur. Özellikle fazla inceltilerek yapılan sulu boya tarzı yada püskürtme tekniklerinde akrilik  boyanın uyumluluğu ile tercih nedenidir. Aynı zamanda içine katabileceğimiz dokusal maddelerin  kütlesel efektlerine, bağlayıcı reçine özelliği ve çabuk kuruma avantajları ile olanak sağlar. Parlak renkleri , plastik doku verilebilir hacimliği, güçlü sabitliliği, çabuk kuruması bir takım çağdaş resim teknikleri için uygunluk gösterir.
Çözücüler kullanmadan su ile yaptığınız uygulamalardan sonra uygulayıcı edevatınızı temizlemek için başka bir tiner benzeri maddeye ihtiyaç duymazsınız, bu işlem için sadece su yeterli olacaktır, böylece hem daha ekonomik hemde çevreseldir. Akrilikler su bazlıdır.Ancak bir kez kuruduktan sonra akrilik su geçirmez hale gelir, bu yüzden dış  mekan uygulamalarına izin verir. akrilik renklerin hızlı kuruyan özelliği hızlı bir şekilde renk katmanları oluşturmayı geciktirmek için sanatçıya yardımcı olabilecek geciktirici medyumlar geliştirilmiştir, bu medyumlar kuruyana kadar süt renginde bir görüntü verebilir fakat tam olarak kuruduğunda bu istenmeyen görüntü kaybolur.
  Akrilik boya zemin olarak kagıt gibi bir sulu boya yüzeyi, yağlıboya gibi bir tual yüzeyi yada bir duvar yüzeyine uygulanabilirki ,akrilik uygulama yüzeyi olarak akrilik kağıtlarda geliştirilmiştir.
Akrilik uygulamalarda önemli bir husus petrol, yağ bazlı bir zeminin  üzerine uygulama yapılmamasıdr, yüzeyin su esaslı bir astar ile örtüldükten sonra( bu işlem çeşitli aşamalar içerebilir) uygulama yapılabilir..
  Akrilik seçerken;
  Akrilik bir çok sanatsal işe ortam oluşturur ; dekoratif ahşap boyamalardan duvar resmi uygulamalarına, airbrush ile püskürtme uygulamalardan serigrafiye, sahne resmine kadar bir çok alanda kullanım olanağı vardır.
Akririk boyayı üç katagoriye ayırabiliriz
        1-    sıvı akrilik boyalar
         2-    artist akrilik boyalar
          3-    studio(örgenci) akrilik boyalar
akrilik boya uygulama biçiminiz bu katagori seçiminde etkilidir , örnegin dayanıklı kalıcı bir suluboya için veya pistore(airbrush ) çalışmaları için sıvı akrilik tercih edebilecegimiz gibi, büyük boyutlu bir duvar resmi yada sahne resmi için ise artist seri akrilik boya bize maliyetli olacağı için, (studio )akrilik tercih sebebimiz olabilir..
  Akrilik yadımcılar;
  Yavaş Kurutma Jeliakrilik renk kuruma süresi yavaşlatır. Yavaş kuruyan jel boyaya eklenir palette karıştırılır.  
  Sedef medyum(Pearlescent Tinting Medium)
 renklerle karıştırıldığı zaman parlak bir Sedefli metalik karışımı renk verir..
 

 
Parlak renk medyumu( Interference Mediums)  Altın ,gümüş,mavi gibi çeşitelri vartır siyah üzerinde pırıldayan metalik bir renk etkisi verir.
Dekupaj medyum (Decoupage Medium )
 El sanatları uygulamalarında kartonpiyer etkisi vermek içindir ,profosyonel çalışmalardada uygulanabilir..
 Impasto Gel   Geniş alanlarda dokusal yüzeyler için boya ile karıştırılarak maliyeti azaltır.
  Texture Paste Ağır doku katmanları oluşturmak içindir..
                                                                                                                      UstaSanat.com
                                                                                                                   [email protected]

 
« Son Düzenleme: 29 Mayıs 2012, 13:22:49 Gönderen: !yoldaş »