Resimde çizgiler biçimde bulunur:
1) Doğru çizgiler
2) Eğri çizgiler
1) Resimdeki doğru çizgiler sakinliği, sağlamlığı ve sürekliliği ifade eder. Doğru yatay çizgiler yerleşme ve hareketsizlik duygusunu anlatır. Durgun deniz, geriden görünen merdivenler veya bir binanın yatay çizgileri… Dikey doğru çizgiler göz seviyesinden aşağıya düştükçe bitkinliği, cansızlığı ve korkuyu belirtir. Yüksek bir yerden aşağıya bakmak ya da kuyunun dibini gözlemek gibi. Kişinin sevincini belirtmek için kollarını havaya kaldırması; bitkinliğini anlatmak için yere sarkıtması gerekir.
Eğik doğru çizgiler sağlamlık duygusunu ve hareketi sağlar. Gözden uzaklaşan tren yollarına, yol kenarındaki telefon tellerine baktığımızda, bizi uzaklara doğru götürür.
2) Resimdeki eğri çizgiler ise kıpırdanma, kaynaşma, hareket ve neşeyi ifade eder. Sakin, rüzgarsız bir havada her şey durgun olup doğru çizgilerin hakimiyetindedir. Rüzgar veya fırtına çıktığı zaman doğru çizgiler yerini eğri çizgilere bırakır. Göğe yükselen ağaç dalları boşlukta zikzaklar çizer, durgun görünen deniz ise dalgalarla dolar.
ÇİZGİBir yüzey sanatı öğesi olarak çizgi, uzunluğuna oranla kalınlığı çok az olan şerit anlamını taşır. Dolayısıyla kalın bir fırçayla bir yüzey üzerine vurulacak uzun bir boya darbesi resim sanatında çizgi olarak değerlendirilir.[/b]
Çizginin Amaçları :1. Çizgiyi öğrendikten sonra, nesnel öznel olarak çizgiyi tanımlayacağız, çizginin yeni şekillerini öğreneceğiz.
2. Çizginin birbirleri ile olan ilişkilerindeki zengin anlatım olanaklarını göreceğiz. Farklı gereçlerin çizgisel anlatım olanaklarını araştıracağız.
3. Doğadaki çizgisel oluşumların kişisel anlatımımıza çıkış kolaylığı getirdiğini göreceğiz.
4. Görsel yaratım isteklerimize çizgisel anlatım için birikim sağlamış olacağız.
Soyut Olarak Çizgi :Çizgiyi, birbiri ardına sıralanmış değişik yönlerdeki sınır belirleyici hat olarak tanımlayabiliriz.
Doğru ise iki nokta arasındaki en kısa yol veya iki düzlemin kesiştiği yer.
Görsel Anlatım Öğesi Olarak Çizgi :Eniyle boyu, kalınlığı ile uzunluğu arasında göze karşılaştırma olanağı vermeyen tek başına yüze ya da hacim etkisi göstermeyen ve bulunduğu yere göre ince uzun, belli yollar izleyen görsel değerler olarak ele alınır.
Çizgi Biçimleri :Düz çizgiler
Kalınlaşan, incelen çizgiler
Kavisli çizgiler
Kırık çizgiler
Hafif titreşimler gösteren çizgiler
Kesik çizgiler